Na Barutani gorjele i gume

Iz podgoričke Službe zaštite i spasavanja gasili požar na divljoj deponiji

10396 pregleda 2 komentar(a)
Požar prijavljen 14. jula, dimi i nakon vikenda (snimljeno u ponedjeljak), Foto: Luka Zekovic
Požar prijavljen 14. jula, dimi i nakon vikenda (snimljeno u ponedjeljak), Foto: Luka Zekovic

Za gašenje vatre na divljoj deponiji na Barutani, u Podgorici, utrošene su 22 cisterne vode, a zbog količine deponovanog otpada - kabastog materijala, guma i raznog smeća, Služba zaštite i spasavanja i dalje s vremena na vrijeme zaliva lokaciju.

To su, pored ostalog, kazali “Vijestima” iz Glavnog grada. Redakciji su se prethodno obratili građani, uz navode da se u tom naselju pali otpad, a da su o svemu nadležne obavijestili u petak, 14. jula.

Iz Glavnog grada su kazali da je Službi zaštite i spasavanja upućena prijava u kojoj su potvrđeni navodi da gori veća količina otpada.

“Izlaskom na lice mjesta, ekipa je konstatovala da je opožaren ogroman dio divlje deponije koja se nalazi na privatnoj parceli, kao i da je požar proširen na šumu u neposrednoj blizini. Pripadnici Službe zaštite su uspjeli da spriječe širenje požara, kao i da ugase požar koji je zahvatio šumu. S obzirom na to da je u pitanju divlja deponija i da se na istoj nalazi veća količina kabastog materijala, guma i raznog smeća, požar je trebalo gasiti duži vremenski period”, naveli su iz Glavnog grada.

Kako su rekli, pripadnici Službe zaštite najprije su se na lokaciju uputili sa dva vozila, da je požar nedugo zatim lokalizovan, odnosno prigašen, a da je o tome obaviještena i Komunalna policija kojoj je rečeno da je neophodno izvršiti zatrpavanje - gašenje zagušivanjem materijala uz upotrebu jedne radne mašine.

“Ukupan učinak naše Službe je da smo utrošili 22 cisterne vode na pomenutoj lokaciji, da smo prijave dobijali od građana, kao i od pripadnika Uprave policije, čija je patrola bila na licu mjesta u više navrata. Takođe, inspektori za zaštitu i spasavanje su više puta obilazili lokacije i preduzimali mjere i radnje u cilju utvrđivanja vlasništva nad parcelom, kao i nadzor nad lokacijom gdje se transportuje otpad”, kazali su i dodali je požar, trenutno, pod kontrolom.

Napomenuli su da zbog količine deponovanog otpada, Služba zaštite i spasavanja periodično vrši zalivanje deponije u Barutani.

Komunalna policija je, kako su rekli, uputila inicijativu nadležnoj inspekciji na dalje postupanje.

Bonus video: