O sportu kroz inkluzivno obrazovanje učiće 1,5 hiljada đaka

Iz Ministarstva su ukazali da su programi Specijalne Olimpijade inkluzivne sportske i obrazovno-sportske inicijative koje transformišu individualnu svijest o socijalnoj inkluziji, kao i stavove i ponašanja prema osobama sa intelektualnim smetnjama

3282 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete Crne Gore i Međunarodna Specijalna Olimpijada potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja čiji je cilj podizanje svijesti djece o važnosti poznavanja i poštovanja ljudskih prava, tolerancije i različitosti.

Memorandum su potpisali resorni ministar Miomir Vojinović i predsjednik Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju David Evangelista.

Iz Ministarstva su ukazali da su programi Specijalne Olimpijade inkluzivne sportske i obrazovno-sportske inicijative koje transformišu individualnu svijest o socijalnoj inkluziji, kao i stavove i ponašanja prema osobama sa intelektualnim smetnjama.

Kako su naveli iz tog resora, Memorandumom o razumijevanju stiču se preduslovi da se kroz partnerstvo sa Specijalnom Olimpijadom doprinese da Crna Gora nastavi da podiže svijest djece od najranijeg predškolskog i školskog uzrasta u vezi sa važnošću poznavanja i poštovanja ljudskih prava, tolerancije i različitosti.

„Takođe, na ovaj način će se odgovoriti potrebama koje vaspitači i nastavnici prepoznaju u vezi sa njegovanjem osjećaja pripadnosti kod djece i mladih sa intelektualnim smetnjama, naročito u periodu kad ulaze u pubertet“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je planirano da u ove aktivnosti bude uključeno 60 novih škola, da se edukuje još 50 nastavnika i 1,5 hiljada mladih uključi kroz inkluzivni sport, navodeći da će ukupno biti uključeno oko tri hiljade mladih ljudi.

Kako su istakli, u sprovođenju planiranih aktivnosti, važnu ulogu ima Specijalna Olimpijada Crne Gore (SOCG), koja kao dio globalnog pokreta Specijalne Olimpijade, djeluje od 2007. godine.

SOCG je, od 2021.godine, sport kroz inkluzivno obrazovanje uvela u više od 15 škola, uključivši u svoje aktivnosti 479 učesnika sa i bez intelektualnih smetnji i angažujući ukupno 1.439 mladih.

Vojinović je istakao da je posebno obradovan činjenicom da se ovakva vrsta sporazuma potpisuje sa Crnom Gorom kao prvom državom u lancu ovakvih i sličnih memoranduma.

„Ove aktivnosti su zahvaljujući njima već odrađene u 15 škola i prema onome što smo planirali u narednom periodu, kroz proces inkluzije, kroz sport, biće uključeno još preko 60 škola na teritoriji naše države”, rekao je Vojinović.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete u svim dosadašnjim aktivnostima imalo snažnu podršku kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori.

David Evangelista
David Evangelistafoto: Ministarstvo prosvjete

Evangelista je zahvalio državi Crnoj Gori, posebno Vojinoviću, za podršku ovom projektu Međunarodne Specijalne Olimpijade.

“Vjerujemo da će inkluzija kroz sport biti integralan dio obrazovanja svih mladih ljudi“, rekao je Evangelista.

On je dodao da je velika čast biti u Crnoj Gori koja je prva zemlja u svijetu koja je ratifikovala sporazum.

„Riječ je o državi koja se prilagodila i iskoračila sa upotrebom novih modela, a posebno smo obradovani činjenicom da je jedan od njih Specijalna Olimpijada“, kazao je Evangelista, dodajući da veliku zahvalnost duguju državnoj sekretarki Ministarstva prosvjete Milijani Vukotić-Jelušić koja je uložila trud da do potpisivanja sporazuma dođe u kratkom roku.

On je zahvalio sportistima Specijalne Olimpijade Crne Gore koji, kako je rekao, pokazuju da inkluzija može biti dio svakodnevice.

Bonus video: