Savjet za odbranu i bezbjednost: Povećati izdvajanja za modernizaciju jedinica i zarade zaposlenih u Vojsci

Sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost predsjedavao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

4805 pregleda 6 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 20.07.2023. 18:17h

Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je da se u planu bužeta za 2024. godinu povećaju izdvajanja za modernizaciju jedinica i povećanja zarada zaposlenih u Vojsci Crne Gore, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je danas u Vili Gorica u Podgorici održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

U radu je učestvovala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, predsjednik Vlade Dritan Abazović, a po pozivu ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, savjetnik predsjednika Dejan Vukšić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

"Na današnjoj sjednici predstavljen je Izvještaj o stanju u Vojsci za 2022. godinu, kao i izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2022. godini. Kao najznačajnije dostignuće konstatovano je unapređenje operativnih sposobnosti za izvršavanje dodijeljenih misija i zadataka", ističe se u saopštenju.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su kazali da su članovi Savjeta informisani da je Vojska Crne Gore od planiranih 20 vojnih vježbi učestvovala na 15 međunarodnih i četiri vježbe u Crnoj Gori.

"U zaključku je konstatovano da su pripadnici Vojske Crne Gore na vježbama u 2022. godini značajno unaprijedili taktike, tehnike i procedure iz domena izvođenja operacija u urbanoj sredini, u uslovima kompleksnih prijetnji, operacija podrške miru, kao i pomorskih operacija. Kao ključni izazov predstavnici Vojske istakli su nedostatak vježbovno strelišnog poligona na kojem bi se realizovala taktička uvježbavanja i vježbe sa bojevim gađanjima jedinica ranga čete/bataljona. Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je da se u planu bužeta za 2024. godinu povećaju izdvajanja za modernizaciju jedinica i povećanja zarada zaposlenih u Vojsci Crne Gore", piše u saopštenju.

Savjet za odbranu i bezbjednost donio je odluku o deklarisanju 2. Pješadijake čete 1. Pješadijskog bataljona za sprovođenje aktivnosti u sastavu NATO inicijative spremnosti (NATO Readines Initiative- NRI).

"Na sjednici je razmatran prijedlog Ministarstva odbrane Crne Gore koji se odnosi na angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO pomorskoj operaciji "Sea Guardian" koja ima za cilj da se osigura Sredozemlje i južnoevropska granicu kako bi se očuvala sloboda plovidbe i zaštitila kritična infrastruktura u pomorskom okruženju. Savjet za odbranu i bezbjednost će utvrđeni prijedlog dostaviti Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje. Savjet je, na današnjoj sjednici, razmatrao i prijedloge odluka o postavljenjima, razrješenjima i redovno unapređivanje oficira i oficirki Vojske Crne Gore, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti", zaključuje se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Bonus video: