Za desetak dana mulj će ugroziti postrojenje

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih naložila Komunalnom da otkloni nepravilnosti

17476 pregleda 44 reakcija 10 komentar(a)
Milivoje Radulović, Foto: Vuk Lajović
Milivoje Radulović, Foto: Vuk Lajović

Ukoliko proces odabira izvršioca usluga transporta i zbrinjavanja kanalizacionog mulja potraje još neko vrijeme, odnosno duže od desetak dana, biće doveden u pitanje proces prečišćavanja, a time i kompletan sistem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

To je za “Vijesti” kazao direktor opštinskog preduzeća Otpadne vode Milivoje Radulović.

“Rješenje za odvoz mulja sa postrojenja se ubrzo očekuje, jer je Komunalno Budva pokrenulo proceduru hitne nabavke shodno Zakonu o javnim nabavkama, čime je ubrzalo proces odabira izvođača. Hitnost je opravdana jer je gotovo izvjesno da može ubrzo doći do ugrožavanja životne sredine kao i zdravlja ljudi. U prethodnih 20 dana drugo opštinsko preduzeće koje inače upravlja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, Otpadne vode, je vršilo izvlačenje kanalizacionog mulja iz finalnih taložnika kako bi obezbijedilo zadovoljavajući nivo prečišćene vode. Tako će se i nastaviti i narednih nekoliko dana dok u potpunosti ne bude završen tenderski postupak i bude zaključen ugovor za vršenje transporta i zbrinjavanja kanalizacionog mulja, a koji predstavlja finalni produkt prečišćavanja otpadnih voda”, kazao je Radulović.

On podsjeća da se kanalizacioni mulj iz postrojenja u Budvi godinama izvozi za Albaniju “jer za njega u Crnoj Gori nema rješenja za dalji tretman”.

“Otpadne vode su zbog povećanog priliva, koji je prisutan svake godine krajem juna i početkom jula mjeseca, prije deset dana pustilo u funkciju i drugu liniju aeracionih bazena, što je olakšalo tehnološki proces jer se kapacitet bazena za aeraciju povećan duplo, a time je značajno i smanjen nivo mulja u finalnim taložnicima. Za sada su analize prečišćene vode koje su rađene u junu mjesecu, od akreditovane institucije za tu djelatnost, pokazale zadovoljavajuće rezultate svih parametara osim ukupnog azota, a čija se vrijednost sagledava na godišnjem nivou kao srednja vrijednost svih izvršenih mjerenja”, naglasio je Radulović.

Prema njegovim riječima, od početka 2023. je došlo do znatnog povećanja količine otpadne vode koja je ušla u sistem prečišćavanja.

“Upoređujući sa količinama iz prethodnih godina, primjetno je povećanje u odnosu na prvu polovinu iz 2021. i 2022. godine za nekih 20 odsto, a u odnosu na prvih šest mjeseci 2020. za gotovo više od 100 odsto. Imajući to u vidu, evidentno je da se kao društvo koje upravlja postrojenjem i izvršava sve poslove suočavamo za povećanim obimom posla koji se odnosi na održavanju sistema u fazi potpune funkcionalnosti. Možemo se pohvaliti da nismo imali većih havarija i ispada sistema i da smo sve kvarove otklonili u najkraćem mogućem roku i da sezonu dočekujemo sa opremom koja je servisirana i spremna da odgovori zadatku u toku turističke sezone. Jedina bojazan koju imamo jeste sada jeste ta da proces odabira izvršioca usluga transporta i zbrinjavanja mulja potraje još neko vrijeme tj. duže od desetak dana, čime bi se nesumnjivo doveo u pitanju proces prečišćavanja, a time i kompletan sistem postrojenja za tretman otpadnih voda”, kazao je Radulović.

Koliko je otežan proces prečišćavanja, kako dodaje Radulović, govori i činjenica da za prvu polovinu ove godine predata znatno manja količina kanalizacionog mulja na dalje zbrinjavanje (količina izvučena iz finalnih taložnika) što u velikoj mjeri utiče na stepen prečišćavanja.

“Količina koja je za prvih šest mjeseci izvezena sa postrojenja iznosi 728 kubnih metara i upoređujući sa ukupnim količinama izvezenih u prethodnim godina je više nego duplo manja i to za nas predstavlja veliki izazov da do kraja godine odgovorimo povjerenom nam poslu od strane našeg osnivača. Početkom prethodne sedmice nas je obradovala informacija da je Uprava za kapitalne projekte objavila javni poziv kojom je predviđena nabavka i ugradnja nove opreme tj. zamjena postojećeg aeracionog sistema na našem postrojenje koji je i prilikom izgradnje postrojenja označen kao neadekvatan i predstavlja glavni problem tehnološkom procesu. Vrijednost javnog poziva je preko tri miliona sa PDV-om, kazao je Radulović.

Bonus video: