Ojačani kapaciteti službi zaštite i spašavanja u pet opština

Opremu je službama zaštite Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Berana i Petnjice danas, u prostorijama Nacionalnog trening centra, uručio vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović

4111 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz prostorija Nacionalnog trening centra, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Detalj iz prostorija Nacionalnog trening centra, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Službe zaštite i spašavanja u pet manje razvijenih opština u Crnoj Gori dobile su komplete lične zaštitne opreme za protivpožarno spašavanje, čime će se obezbijediti kvalitetniji i adekvatniji odgovor u slučaju elementarnih nepogoda i požara, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Opremu je službama zaštite Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Berana i Petnjice danas, u prostorijama Nacionalnog trening centra, uručio vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović.

Bešović je uručio i dodatnu zaštitnu opremu za protivpožarno spašavanje Regionalnom centru za obuku u Danilovgradu.

Iz MUP-a su kazali da je oprema, u vrijednosti oko 90 hiljada eura, isporučena kroz projekat “Povećanje otpornosti zajednica za prevenciju i upravljanje rizicima – RESCOMM”.

"Na ovaj način obezbijediće se kvalitetniji i adekvatniji odgovor i reagovanje službi u slučaju elementarnih nepogoda, požara na otvorenom prostoru, a oprema će praktičnu primjenu naći i u svrhu obuka polaznika iz oblasti zaštite i spašavanja“, naveli su iz tog resora.

Bešović i načelnik Direkcije za operativne poslove u Direktoratu za zaštitu i spašavanje MUP-a Radomir Šćepanović, koji je i menadžer projekta, zahvalili su Evropskoj uniji (EU) i projektnim partnerima.

Iz MUP-a su kazali da se projekat realizuje u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, čija ukupna vrijednost iznosi preko 557 hiljada eura

.Kako su naveli, EU je obezbijedila 467 hiljada eura bespovratnih sredstava, a preostali iznos sufinansiraju projektni partneri, Opština Danilovgrad, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a, Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

Implementacija projekta je započela 1. maja prošle godine i trajaće dvije godine.

"Projektom će pored nabavke opreme biti izrađeni i strateški dokumenti i organizovane obuke za predstavnike službi zaštite i spašavanja iz prekograničnog područja obje zemlje, čime će se značajno unaprijediti kapaciteti za prevenciju i reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa i hazarda“, rekli su iz MUP-a.

Bonus video: