UCG član Magna Charta Univerzitatum

Na svečanoj ceremoniji koja je organizovana na Univerzitetu u Pečuju, koji obilježava 650 godina postojanja, osim UCG, Magna Charta Univerzitetatum potpisali su i rektori ili prorektori deset evropskih i svjetskih univerziteta
117 pregleda 2 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.09.2017. 12:15h

Univerzitet Crne Gore (UCG) postao je član akademske zajednice koja broji 816 univerziteta sa pet kontinenata.

Rektorka UCG, Radmila Vojvodić, potpisala je u Pečuju u Mađarskoj dokument Magna Charta Univerzitatum, čime se UCG pridružio asocijaciji 816 univerziteta.

Kako pojašnjavaju iz UCG, dokumentom se promovišu najvažnije vrijednosti univerzitetske tradicije, ohrabruje snažnije povezivanje univerziteta, i insistira na institucionalnoj autonomiji i akademskim slobodama.

Na svečanoj ceremoniji koja je organizovana na Univerzitetu u Pečuju, koji obilježava 650 godina postojanja, osim UCG, Magna Charta Univerzitetatum potpisali su i rektori ili prorektori deset evropskih i svjetskih univerziteta.

Vojvodić je, kako se navodi, upoznala predsjednika Nadzornog odbora Magna Charta-e Sijolta Noorda da poziv za članstvo u toj asocijaciji koincidira sa problemom u kojim se UCG našao u posljednja dva mjeseca, „a zbog kojeg se pozvao na Ustavom garantovano pravo na autonomiju, koje je povrijeđeno“.

„Radi se o sukobu nadležnosti u kojem je Upravni odbor Univerziteta pogazio odluku Senata i sproveo odluku Ministarstva prosvjete, odnosno Vlade Crne Gore. Povod je reformisani i akreditovani studijski program zdravstvene njege i sestrinstva Medicinskog fakulteta, čija je realizacija i licenca pravno i politički manipulisana“, kazala je ona.

Vojvodić je rekla da pristupanje Magna Charta Univerzitatum i ulazak u zajednicu koju čini više od 800 univerziteta iz Evrope u svijeta, koja dijeli iste vrijednosti, nije samo svečani čin i potvrda poštovanja načela na kojima počivaju savremeni univerziteti, već i mogućnost za podršku u odbrani institucionalne autonomije UCG.

Doru Pamfi, prorektor Univerziteta poljoprivrednih nauka i veterine iz Cluja, koji se na svečanosti u ime novih potpisnika Magna Charta-e obratio, podsjetio je da se „pridružujemo asocijaciji koja baštini kolektivne akademske vrijednosti – autonomiju, nezavisnost od političkih i ekonomskih uticaja, slobodu nastavnika i studenata, povezanost istraživanja i nastavnog procesa, a sve u duhu odgovornosti prema društvima u kojima živimo“.

Prema njegovim riječima, institucionalna autonomija i akademske slobode su osnove koje univerzitete čine snažnima u njihovoj odgovornoj ulozi obrazovanja i istraživanja.

„Pamfi je podsjetio na činjenicu da se univerziteti danas suočavaju sa velikim političkim i ekonomskim pritiscima, ali i na to da su zajedničke vrijednosti Magna Charte fokusirane na saradnju i podršku članicama“, saopšteno je iz UCG.

Rektor Univerziteta u Pečuju, Jožef Bodiš, smatra da su potpisnici Magna Charta Univerzitatum-a „čuvari univezalnih vrijednosti poput autonomije i akademskih sloboda, kao njenih važnih načela“.

Magna Charta Universitatum je dokument koji su u Bolonji 18. septembra 1988. godine potpisali rektori 388 univerziteta.

Dokument sadrži načela akademske slobode i institucionalne autonomije, kao smjernica za dobro upravljanje univerzitetima u budućnosti.

Akademske slobode, kako se navodi, osnova su za traganje za istinom i barijera nepotrebnim intervencijama vlada i interesnih grupa, dok je institucionalna autonomija preduslov za efiksano i efektivno djelovanje modernih univerziteta.

Bonus video: