Bošković: Vojska Crne Gore je na nivou najrazvijenijih na svijetu

Ministar odbrane Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-pukovnik Ljubiša Jokić su se upoznali sa nivoom spremnosti i obučenosti Prve i Druge pješadijske čete, kao i Planinske čete Pješadijskog bataljona
202 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2017. 14:00h

Na poligonu "Nova lokacija" u Pljevljima, pripadnici Prve pješadijske čete i dijela Obavještajno-izviđačke čete prikazali su sposobnosti uvježbavane za ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC). Prva pješadijska četa je prva deklarisana jedinica Vojske Crne Gore koja je završila osposobljavanje, opremanje i ocjenjivanje po NATO OCC konceptu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane četvorogodišnji ciklus obučavanja četa je uspješno završila u septembru 2014. godine, dok će u septembru ove godine biti realizovano ocjenjivanje na nivou NEL-2 (NATO Evaluation Level), u cilju obnove sertifikata.

Prikazu sposobnosti jedinica Vojske Crne Gore u Pljevljima i Žabljaku prisustvovao je ministar odbrane Predrag Bošković sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore general-pukovnikom Ljubišom Jokićem.

Bošković i Jokić su se upoznali sa nivoom spremnosti i obučenosti Prve i Druge pješadijske čete, kao i Planinske čete Pješadijskog bataljona.

"Druga pješadijska i Planinska četa na poligonu "Pirlitor" na Žabljaku realizovali su prikaz sposobnosti u domenu planinskog ratovanja i izvođenja različitih vrsta operacija u planinskom rejonu. Realizovana vježba predstavlja nastavak unapređenja kapaciteta u tom domenu nakon vježbe "Common Challenge 2017", koju su pripadnici pomenutih jedinica izveli u junu ove godine sa kolegama iz oružanih snaga Austrije i Makedonije. Bošković je izrazio zadovoljstvo prikazanim sposobnostima pripadnika Pješadijskog bataljona i izrazio uvjerenje da je Vojska Crne Gore pokazala da je zaslužila da se pridruži kolektivnom sistemu bezbjednosti kojem i formalno pripada od 5. juna ove godine", navodi se u saopštenju.

"Vojska Crne Gore je pokazala da je na nivou najrazvijenijih vojski i jedinica na svijetu", kazao je Bošković.

On je naglasio da će Ministarstvo odbrane nastaviti da radi na poboljšanju uslova rada i standarda svakog pripadnika Vojske, kao i da će svaki vojnik imati mogućnost da za svoj trud i rad bude adekvatno nagrađen.

Jokić je ocijenio da su prikazane vježbe pokazale visok nivo osposobljenosti pripadnika Vojske i poručio vojnicima da moraju nastaviti ovim tempom i biti još bolji, spremniji i obučeniji.

"Siguran sam da ćete vašim profesionalizmom uspjeti da adekvatno odgovorite i najizazovnijim zadacima”, kazao je Jokić.

Prikazu sposobnosti pripadnika Pješadijskog bataljona prisustvovali su i predsjednici opština Pljevlja i Žabljak, Mirko Đačić i Veselin Vukićević.

Galerija

Bonus video: