Vlada: U skladištima VCG 967 tona viška ubojnih sredstava, 55 prodato, ali ih komisionari i kupci nijesu preuzeli

U Informaciji, koju je Vlada usvojila na sjednici u četrvtak, se navodi da je jedan od većih bezbjednosnih rizika Crne Gore i dalje višak ubojnih sredstava koji se nalazi u skladištima VCG

15979 pregleda 8 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Gov.me
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Gov.me

U skladištima Vojske Crne Gore (VCG) nalazi se 967 tona viška ubojnih sredstava, od čega je 599 tona prodato, ali ih komisionari i kupci nijesu preuzeli, navodi se u Vladinoj Informaciji o uništenju viška naoružanja i vojne opreme.

U Informaciji, koju je Vlada usvojila na sjednici u četrvtak, se navodi da je jedan od većih bezbjednosnih rizika Crne Gore i dalje višak ubojnih sredstava koji se nalazi u skladištima VCG.

Ističe se da je ovaj problem danas znatno manji u odnosu na 2006. godinu, ali da je i dalje prisutan.

“U periodu od obnove nezavisnosti Crne Gore do 30. juna ove godine, viškovi ubojnih sredstava u skladištima VCG smanjeni su za 10.959,84 tone ili 91,89 odsto”, piše u Informaciji.

Od toga je, kako se navodi, 4.020 tona viškova ubojnih sredstava uništeno, 6.538 tona je prodato, dok je 400 tona donirano partnerskim zemljama.

U dokumentu se dodaje se da je tokom šest mjeseci ove godine količina viškova ubojnih sredstava smanjena za 84 tone i da su kupci sve preuzeli.

“U skladištima VCG, zaključno sa 30. junom, nalazi se 967,06 tona viškova ubojnih sredstava”, kaže se u Informaciji.

Navodi se da je od toga 599,47 tona ubojnih sredstava prodato, ali da nije preuzeto od strane komisionara i kupaca.

“Ministarstvo odbrane će 287,87 tona preventivno uništiti, 64,73 tone će se uništi preko ITF fonda, dok će 14,99 tona biti koriščeno za obuku”, dodaje se u Informaciji.

Iz Vlade su u dokumentu istakli da je obezbijeđen novac za uništenje 64,73 tone ubojnih sredstava kroz treću fazu ITF fonda i da je međunarodna organizacija ITF Enhancing Human Security iz Slovenije raspisala međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju programa.

Ministarstvo odbrane će, kako se navodi, uništiti 287,87 tone (trupovi torpeda i krilatih raketa), po završetku sudskog spora sa privrednim društvom Cofis Montenegro iz Podgorice.

Vlada je na istoj sjednici usvojila i Informaciju o prodaji viška naoružanja i vojne opreme u kojoj se navodi da su za prvih šest mjeseci ove godine komisionari i kupaci preuzeli 84 tone ubojnih sredstava i 59 komada naoružanja po ranije zaključenim ugovorima, za šta je naplaćeno 127,4 hiljada EUR.

U dokumentu se ističe da je od juna 2006. do juna ove godine ukupno prodato 7.137 tona ubojnih sredstava i 68.922 komada naoružanja i drugih borbenih sredstava.

U Informaciji se navodi da su komisionari i kupci preuzeli 6.538 tona ubojnih sredstava i 63,2 hiljade komada naoružanja i drugih borbenih sredstava.

“Dok 599,47 tona ubojnih sredstava i 5.722 komada naoružanja i drugih borbenih sredstava nijesu preuzeti i dalje se vode kao višak u Vojsci Crne Gore”, piše u dokumentu.

Kako se navodi, od juna 2006. godine do juna ove godine prodato je 2.987 komada motornih i priključnih vozila, inžinjerijskihi radnih mašina, 34 plovnih objekata, 11 stavki opreme i rezervnih dijelova od plovnih objekata i radioničke opreme i 106 stavki rezervnih dijelova za vazduhoplove i opreme i alata za njihovo održavanje.

Naoružanje i ubojna sredstva prodata su za 26,6 miliona USD i 3,35 miliona EUR, a motorna i priključna vozila i inžinjerijske i radne mašine za 4,17 miliona EUR.

Plovni objekti i rezervni dijelovi za njih, kako se navodi u Informaciji, kupce su koštali 2,02 miliona EUR i skoro 530 hiljada USD, a rezervni dijelovi za vazduhoplove i opremu i alat za njihovo održavanje 59,4 hiljade EUR.

Bonus video: