Ljepota na dlanu po cijeni skromne majice

Vlada je krajem marta donijela odluku po kojoj su dnevne ulaznice za sve nacionalne parkove poskupjele za euro do dva, dok je godišnja karta sa 27 smanjena na 13,5 eura

37784 pregleda 98 reakcija 32 komentar(a)
Crno jezero na Žabljaku, Foto: Damira Kalač
Crno jezero na Žabljaku, Foto: Damira Kalač

Za nepunih 14 eura ljubitelji prirode mogu da kupe godišnju ulaznicu i neograničen broj puta tokom cijele godine posjete svih pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori. U cijenu ulaznice, koja se odnedavno može kupiti i putem interneta, uključeni su korišćenje edukativnih, pješačkih i planinarskih staza, posjete centrima za posjetioce.

U slučaju NP Skadarsko jezero u cijenu je uključeno i jedno krstarenje, ali iz Nacionalnih parkova (NPCG) “Vijestima” su rekli da vožnju organizuju lokalni preduzetnici.

“Pod tim se podrazumijeva sama ulaznica, a NP Skadarsko jezero ne organizuje krstarenje, već to rade lokalni preduzetnici”, kazali su iz tog Javnog preduzeća.

Vlada Crne Gore je krajem marta donijela odluku po kojoj su dnevne ulaznice za sve nacionalne parkove poskupjele za euro do dva, dok je istovremeno cijena godišnje karte sa 27 smanjena na 13,5 eura.

Ulaznica u NP Skadarsko jezero korigovana je sa četiri na pet eura, Durmitor sa tri na pet, Biogradska gora sa tri na četiri, Lovćen sa dva na tri, a Prokletije sa jedan na tri eura.

Vodič za 40 do 80 eura

Prema cjenovniku usluga vodiča nije uključena u samu kupovinu ulaznice bilo kojeg od pet crnogorskih nacionalnih parkova, već je naknada koju posjetioci mogu tražiti kao dodatnu, uz mogućnost vremenskog angažmana od 16 do 20 sati, u zavisnosti od interesovanja. Za četiri sata usluge vodiča iznose 40, a za osam sati 80 eura.

Iz NPCG su kazali da od početka godine do 1. jula nacionalni parkovi bilježe 201.149 posjeta, što je, kako kažu, za 68,57 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

NP Prokletije, pogled na Karanfile
NP Prokletije, pogled na Karanfilefoto: Damira Kalač

“Sve veće interesovanje domaćih i stranih posjetilaca za nacionalne parkove, takođe, obavezuje preduzeće, čija je primarna uloga zaštita ovih područja, da pažljivo planira buduće aktivnosti u vezi s održivim turizmom, ali i kontrolom pritiska koja ova područja mogu biti podložna zbog pritiska na određene lokalitete”, kazali su “Vijestima”.

Kako objašnjavaju svi posjetioci mape s ucrtanim pješačkim i planinarskim stazama mogu naći u centrima za posjetioce, gdje se mogu informisati i o svim vrstama aktivnog odmora u parkovima.

Gube se mahom stranci

Više puta mediji su tokom proteklih godina izvijestili o gubljenju posjetilaca u nekom od nacionalnih parkova. Iz NPCG su kazali da su, u slučaju nestanka posjetilaca, službe zaštite na terenu 24 sata, kako bi pružile turistima sva neophodna usmjerenja, ali i štitile prostore parkova.

Iz preduzeća koje upravlja tim vrijednim zaštićenim prostorima, kazali su da, kada je riječ o prijavama nestanka, u većini slučajeva je riječ o stranim državljanima koji kreću u obilazak parkova nepripremljeni i najčešće neinformisani o samom terenu.

“NPCG i Planinarski savez Crne Gore u više navrata su apelovali na posjetioce da neinformisani ne kreću u osvajanje vrhova, da sve potrebne informacije mogu dobiti na kontrolno-naplatnim punktovima ili centrima za posjetioce, te da je za neke lokalitete najbolje koristiti usluge vodiča”, rekli su “Vijestima”.

Uvode sistem za lakše lociranje

Kako bi izbjegli neželjene situacije, posebno tokom planinarenja i boravka u parkovima, NPCG planira da uvede sistem za lakše lociranje posjetilaca, posebno planinara, u cilju poboljšanja bezbjednosti i sigurnosti u parkovima.

Kazali su da će posebna pažnja biti usmjerena na informisanje o pješačkim i planinarskim stazama, kako bi osigurali da posjetioci imaju sve neophodne i potrebne informacije prije odlaska u prirodu.

Iz NPCG “Vijestima” je rečeno da aktivno rade na kreiranju novih usluga i sadržaja u parkovima “u cilju zaštite i promocije najvrednijih prostora države”. U tome su im, kako su kazali, pomogla i iskustva drugih zaštićenih područja iz regiona i Evrope.

NP Skadarsko jezero
NP Skadarsko jezerofoto: Damira Kalač

“NPCG svoje aktivnosti temelji na programima i planovima upravljanja, pa se kontinuirano radi na aktivnostima s ciljem obogaćivanja ponude nacionalnih parkova, posebno fokusirajući se na održivi turizam i aktivni odmor u parkovima. S tim u vezi u narednom periodu radiće se na novim edukativnim, biciklističkim i pješačkim stazama, Takođe, u planu je kreiranje ponude koja će biti dostupna različitim kategorijama posjetilaca kako bismo svima omogućili uživanje u nacionalnim parkovima”, rekli su iz tog preduzeća.

Igrališta za djecu, moderniji centri za posjetioce

Iz NP su rekli da planiraju renoviranje i modernizaciju centara za posjetioce, ali i izgradnju igrališta za djecu.

“U toku je i obnavljanje postojećih tabli i smjerokaza, kako bi svi posjetioci mogli da na terenu dobiju informacije o parkovima, aktivnom odmoru, biljnom i životinjskom svijetu i kulturno-istorijskom nasljeđu. Od prošle nedjelje posjetioci parkova mogu kupiti godišnju i dnevne ulaznice za parkove onlajn, a na ovaj način ubrzali smo i olakšali način kupovine i smanjili redove čekanja na naplatnim punktovima”, kazali su iz NPCG.

Do kraja godine, kako su istakli, čeka ih još značajnih aktivnosti, kao i realizacija nekoliko projekata s inostranim partnerima koji imaju za cilj poboljšanje i unapređenje infrastrukture i materijalno-tehničkih sredstava.

Ko i kada ne plaća ulaznicu

Ulazak u crnogorske nacionalne parkove besplatan je za Dan planete zemlje, Dan nezavisnosti, Međunarodni dan biodiverziteta, Dan evropskih parkova, Dan skadarskog jezera, Dan državnosti, Dan dijaspore NP Prokletije, Dan NP Durmitor, kao i u drugoj nedjelji juna.

Sedlo, NP Durmitor
Sedlo, NP Durmitorfoto: Damira Kalač

Takođe, naknadu za ulazak, posjetu centrima za posjetioce i edukativnim stazama ne plaćaju djeca starosti do 15 godina i lica s invaliditetom, organizovane grupe studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Crne Gore (PMF) i Filozofskog fakulteta, kao ni istraživači, eksperti diplomatskog kora i novinari.

Cijene u regionu variraju

Cijene godišnjih ulaznica u nacionalnim parkovima u regionu različite su, a u pojedinim, kao što su Plitvička jezera u Hrvatskoj, cijena zavisi i od doba godine, ali i dana.

Tako u jeku sezone, od 1. juna do 30. septembra, cijena karte za posjetu Plitvičkim jezerima do 15 sati iznosi 40, a od 15 sati 26,50 eura.

Cijene su značajno niže u zimskim mjesecima - od 1. novembra do 31. decembra, te od 1. januara do 31. marta, karta za odraslu osobu košta deset eura. U oktobru, te od 1. aprila do 31. maja, karta košta 23,5 eura. U tim mjesecima cijena ulaznice ne zavisi od doba dana.

U cjelokupan aranžman, uključena je vožnja panoramskim vozilom, brodom, šetnja dugim stazama, kao i osiguranje.

Za godišnju kartu u iznosu od 11 eura na Fruškoj gori, uz usluge vodiča, posjetioci mogu vidjeti sve prirodne ljepote tog nacionalnog parka u Vojvodini. Uzimajući u obzir činjenicu da zauzima površinu od preko 27.000 hektara, jedna od glavnih aktivnosti su i pješačke ture Irški venac i Vrdnik, po cijeni od 2,24 eura (263 dinara) po osobi, za grupe od 20 posjetilaca. Odabir konkretnih putanja zavisi od interesovanja posjetilaca.

Bonus video: