Milatović: Nemjerljiv značaj Martinićke bitke po uspostavljanje jedinstva crnogorskog naroda i države

Predsjednik na obilježavanju 227 godina od Bitke na Martinićima

15087 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Martinićki vitezovi su prije nešto više od dva vijeka ispisali jednu od najsvjetlijih stranica crnogorske borbe za oslobođenjem i postojanjem, poručio je predsjednik Jakov Milatović, na obilježavanju 227 godina od Bitke na Martinićima.

Istakao je, između ostalog, da je nemjerljiv značaj Martinićke bitke po uspostavljanje jedinstva crnogorskog naroda i države.

Milatović je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, rekao da osjeća čast i zadovoljstvo što, kao predsjednik Crne Gore, ima priliku da osvijetli važnost Martinićke bitke, u kojoj je "ponosni narod Bjelopavlića i Pipera, potpomognut sunarodnicima iz podlovćenske Crne Gore, bojem prokrčio put ka slobodi i blistavom pobjedom protiv višestruko nadmoćnijeg protivnika – upisao svoje ime u istorijske knjige besmrtnosti.”

Predsjednik Milatović poručio je da malo događaja iz bogate i slobodarske prošlosti Crne Gore po značaju i simbolici može da stane uz ovaj i da, kao rođeni Bjelopavlić čiji su brojni preci utkali svoje životno djelo u stvaranju države, govoreći o Martinićkoj bici, osjeća posebnu inspiraciju i nadahnuće.

“Predvođeni duhovnim kolosom naše istorije, Svetim Petrom Cetinjskim, Martinićki vitezovi su prije nešto više od dva vijeka, na ovom mjestu, ispisali jednu od najsvjetlijih stranica crnogorske borbe za oslobođenjem i postojanjem. Značaj Martinićke bitke po uspostavljanje jedinstva crnogorskog naroda i države je nemjerljiv. U simbiozi sa bitkom na Krusima, Martinići predstavljaju kamen međaš od koga je nepovratno krenulo zaokruživanje crnogorske države, sa punim iskazom koji će uslijediti vijek kasnije - na Berlinskom kongresu”, kazao je predsjednik.

Dodao je da je, u istoriografskom smislu, ostalo zabilježeno da je niz velikih pobjeda nad otomanskom vojskom, koji je, u konačnom, rezultirao objedinjavanjem i međunarodnim priznanjem Crne Gore, otpočeo upravo 1796. godine u bjelopavlićkoj ravnici.

“Zapaljena luča slobode na Martinićima grijala je srca crnogorskih heroja koji su na Krusima, Grahovcu, Fundini i Vučijem dolu, ne odstupajući pred moćnim neprijateljem, pobjednički uzdizali barjak nesalomivosti i prkosa. Zato danas, sa ovog mjesta, nošen osjećajem ponosa, želim da odam poštovanje Martinićkim herojima, koji su svoju vanvremensku i neprolaznu žrtvu ugradili u temelje države Crne Gore. Naša je obaveza da im odredimo uzvišeno mjesto u istorijskom sjećanju naroda kome pripadamo, a 'vile će se grabiti kroz vjekove, da im vijence dostojne sapletu'”, poručio je Milatović.

Bonus video: