Čitanost dobra, a članova sve manje: Člansku kartu biblioteke ima tek skoro svaki pedeseti Pljevljak

Biblioteka je prošle godine imala 300 odraslih članova koji su ukupno pročitali 3.600 knjiga ili prosječno svaki od njih za godinu je pročitao 12 knjiga

7482 pregleda 4 komentar(a)
Iz pljevaljske biblioteke, Foto: Goran Malidžan
Iz pljevaljske biblioteke, Foto: Goran Malidžan

Tek skoro svaki pedeseti stanovnik Pljevalja član je gradske biblioteke “Stevan Samardžić” u Pljevljima.

To pokazuju podaci iz izvještaja o radu te ustanove čiji je osnivač Opština Pljevlja.

Biblioteka je prošle godine imala 300 odraslih članova koji su ukupno pročitali 3.600 knjiga ili prosječno svaki od njih za godinu je pročitao 12 knjiga.

Na dječijem odjeljenju učlanjeno je 370 djece koja su prošle godine ukupno pročitala 2200 knjiga, odnosno svako od njih za godinu dana pročitalo je oko šest knjiga.

Iako se broj članova biblioteke u posljednjih dvadesetak godina smanjio više nego tri puta, prethodno rukovodstvo u izvještaju tvrdi da “čitalaca nije bilo ništa manje nego obično”.

“Možemo slobodno reći da se čitaoci vraćaju knjigama”, konstatuje se u izvještaju koji će se naći pred odbornicima na narednoj sjednici lokalnog parlamenta.

Za učenike, nezaposlene, penzionere i studente godišnja članarina iznosi pet eura, a za zaposlene deset eura.

Za predškolsku djecu i djecu sa smetnjama u razvoju učlanjenje u gradsku biblioteku u Pljevljima je besplatno.

Biblioteka je 2000. godine, imala 2.092 korisnika. Kada se zbog renoviranja Doma kulture preselila 2007. u prostorije nekadašnje Vojne fabrike imala je 869 korisnika, a od 2007. do 2016. broj korisnika se kretao od 500 do 600.

Bibliotekari smatraju da je jedan od glavnih razloga za smanjenje broja članova i sve češće korišćenje drugih, savremenih, informacionih sredstava.

Među korisnicima, najbrojnija su djeca, nezaposleni i penzioneri.

Biblioteka je tokom prošle godine obnovila svoj fond za oko 1.330 knjiga, od čega je 330 knjiga kupljeno, a hiljadu je poklonjeno biblioteci.

“Osim stručne literature, police biblioteke obogaćene su zanimljivim i aktuelnim naslovima iz oblasti beletristike, omladinskim romanom i literaturom za najmlađe korisnike. Knjižni fond obnovljen je i značajnim brojem knjiga i drugih publikacija koje su ovoj ustanovi kulture date na pokon. Među njima su naročito značajne publikacije zavičajne građe: knjige, rukopisi, stare fotografije i razglednice. Ovaj značajni materijal koji govori o kulturnim osobenostima naše sredine, adekvatnim smještajem u Biblioteci, obradom i prezentacijom, postaje zajedničko dobro svih građana Pljevalja”, navodi se u izvještaju.

Konstatuje se i da prostor u Centru za kulturu u kojem je smještena Biblioteka obezbjeđuje sve uslove za nesmetan rad.

“Izdvojena su odjeljenja za djecu i odrasle, prostor namijenjen osobama sa oštećenjem vida opremljen je svim sredstvima za njihove potrebe”, konstatuje se u izvještaju.

U Biblioteci je zaposleno 13 radnika, za čije je bruto zarade prošle godine utrošene 164 hiljade eura. Članovima savjeta Biblioteke isplaćeno je prošle godine ukupno 4.619 eura naknade.

Bonus video: