Danilovgrad u Mreži snažnih gradova

Grgurović poručio da će prevenirati ekstremizam, polarizaciju, govor mržnje...

1812 pregleda 2 komentar(a)
Sa radionice na kojoj je formiran Savjet za bezbjednost, Foto: Jelena Jovanović
Sa radionice na kojoj je formiran Savjet za bezbjednost, Foto: Jelena Jovanović

Opština Danilovgrad osnovala je juče lokalni Savjet za bezbjednost koji će se baviti prevencijom ekstremizma, polarizacije i govora mržnje, a osnivanjem su postali dio Mreže snažnih gradova.

“Ovo je veoma bitno za našu opštinu, a i pilot projekat je za Crnu Goru, jer na nacionalnom nivou imamo strategije, ali ne i na lokalnom. Mislim da ovo za sve nas predstavlja značajn iskorak i pravi zamajac je i primjer kako treba da se radi, ne samo u Opštini Danilovgrad, već u svim opštinama u Crnoj Gori. Savjet koji danas formiramo u našoj Opštini će da ‘nose’ rukovodioci svih službi, javnih preduzeća i ljudi koji imaju dodira sa osobama kod kojih se može osjetiti devijantno ponašanje”, kazao je juče predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović.

On je govorio na otvaranju dvodnevne radionice Regionalnog haba Zapadnog Balkana Mreže snažnih gradova.

Objasno je da Mreža snažnih gradova obuhvata 190 gradova regiona Evrope i Svijeta.

“Naša osnovna misija će biti preventivno, proaktivno djelovanje. Treba da identifikujemo i mapiramo, možda u mlađim generacijama, sve ljude koji imaju devijantno ponašanje i na osnovu toga da napravimo radne grupe i pomognemo. Prevencija je ključ i osnov svega”, kazao je on.

Rukovodilac Regionalnog haba Zapadnog Balkana Mreže snažnih gradova, Miloš Bogičevič, kazao je juče da je Opština Danilovgrad zvanično postala dio te Mreže.

Potvrdivši da je u Mreži 190 svjetskih gradova, rekao je da očekuju da će taj broj narasti preko 200 i to do njihovog globalnog samita u septembru, koji će se održati u Njujorku.

“Danilovgrad je naš najnoviji član... Naša Mreža prvenstveno se bavi pitanjima kao što su odgovori na ekstremizam, mržnju, polarizaciju i slične vrste problema koji se mogu naći u svakom društvu. To su globalni problemi. Nisu specifični ni za jednu konkretnu zajednicu, niti za jednu konkretnu opštinu. Pitanje je samo u kom se formatu i na koji način manifestuju na različitim djelovima planete, ali su problemi zajednički za sve nas”, rekao je Bogičevič.

Dodao je da nije u pitanju Mreža problematičnih gradova, već onih koji žele da razmišljaju o tim stvarima.

“Čak, mi želimo da najviše radimo sa onim gradovima koji nemaju konkretan problem kao što su ekstremizam, terorizam i slične vrste nasilnih pojava u društvu, ali i sa liderima kao što je gospodin Grgurović, koji žele preventivno da djeluju da do takvih stvari ne bi došlo i da u svojim opštinama uspostave određeni mehanizme, strategije, radna tijela ili da jednostavno razgovaraju o tome na koji način se mogu spriječiti ovakve pojave”, kazao je on.

Bonus video: