Spašen Slovenac čiji je gumenjak ostao bez pogona

Nova spasilačka akcija UPSUL-a

8637 pregleda 19 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

I pored najavljenog jakog sjevernog vjetra i upozorenja da se, zbog nepovoljnih meteo-uslova, vodi računa prilikom isplovljenja na more, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) je jutros u 7.25 časova primila poziv Pomorskom operativnom centru da je jedna osoba sa malenim gumenjakom od dva metra, ostala u kvaru u akvatorijumu u blizini plaže Buljarica, te da je jaka bura nosi na otvoreno more.

UPSUL akcija Buljarica
foto: UPSUL

„Operateri POC-a Dragan Đurović i Vlado Kasalica su odmah reagovali i uz koordinaciju sa spasilačkim čamcem SAR-1 sa posadom Isidora Jovanović i Stevan Asović, uspješno za manje od 45 minuta, spašen je slovenački državljanin kojeg je bura do tada u malenom gumenjaku odnijela na udaljenost od oko dva kilometra od obale. Slovenac i njegov čamac dotegljeni su do plaže Buljarica i sve je na sreću, prošlo bez težih posljedica“, kazao je jutros „Vijestima“ pomoćnik direktora UPSUL za tragaje i spašavanje na moru, Žarko Lukšić.

UPSUL akcija Buljarica
foto: UPSUL

On je naglasio da UPSUL po ko zna koji put upozorava turiste da se na izlažu životnim rizicima i ne izlaze po lošem vremenu na more.

UPSUL akcija Buljarica
foto: UPSUL

Sličan slučaj sa smrtnim posljedicama se desio prije par godina, upravo na istom mjestu gdje jutros spašen slovenački turista sa malim gumenjakom.

Bonus video: