Zašto Vlada neće profit za Aerodrome?

Vuksanović i Marić bez komentara na “zastiđe”, Orlandić još nije na dužnosti
59 pregleda 11 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.08.2017. 19:33h

Niko iz poslovodstva preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ nije želio da za „Vijesti“ zvanično komentariše izjavu premijera Duška Markovića koji je kazao da je aktuelno stanje u tivatskoj vazdušnoj luci „zastiđe za Crnu Goru“.

Direktor Aerodroma Tivat Rade Marić (HGI) kazao je da osim davanja izjava o prometu u toj vazdušnoj luci, nema ovlašćenje uprave preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ za druge nastupe u javnosti, dok nas je portparolka ACG Milica Babić uputila na nedavno imenovanog predsjednika Odbora direktora te državne fime Božidara Vuksanovića, jer novimenovani izvršni direktor ACG Danilo Orlandič (SD) tek od petka zvanićno preuzima tu dužnost od svog prethodnika Milovana Đuričkovića (SD).

Vuksanović (DPS) je u telefonskom razgovoru kazao „Vijestima“ da ne želi komeatrisati izjavu predsjednika Blade Duška Markovića i da se za to „obratimo PR službi Vlade“ . Rekao je i da zajedno sa novim izvršnim direktorom, još nije do detalja upoznat sa kompletnim stanjem kako na aerodromu Tivat, tako i u cijelom preduzeću ACG.

„Čim se do svih detalja upoznamo sa kompletnom situacijom i prilikama u preduzeću, oglasićemo se saopštenjem za javnost koju ćemo potpuno izvijestiti o svemu. Do tada ne bih ništa komentarisao", kazao je Vuksanović.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Marković je prilikom obilaska gradilišta autoputa, kazao da se aerodrom Tivat „mora valorizovati“ i odbacio kao politikanstvo, tvrdnje da će on biti privatizovan.

„Je li u našem interesu ono što gledamo u špicu sezone u Tivtu. Ne. To nije podsticajno za Crnu Goru, to je zastiđe. Vlada ne želi da takav resurs bude na takva način korišten“, poručio je Marković koji je prije tri mjjeseca u Tivtu najavio da će Vlada najvjerovatnije ovdašnji aerodrom ponuditi u dugoročni zakup zainteresovanom investitoru jer „država nema prostora da se kreditno zadužuje za modernizaciju te vazdušne luke“.

Vlada je prethodno dvije godine odbijala da da saglasnost menadžmentu ACG da od Evropske banke za obnovu i razvoj uzme kredit od 50 miliona eura pod izuzetno povoljnim okolnostima,čak i bez traženja EBRD da država garantuje za njegovo vraćanje, jer je jedini uslov banke bio da se Vlada obaveže da nakon rekonstrukcije koja bi kapacitet te vazdušne luke podigla na 3 miliona putnika godišnje, neće prodati aerodrom Tivat u narednih deset godina.

Marković je inače, poslao nekoliko vrlo kontroverznih poruka o stanju na najprometnijem aerodromu u državi koji će već do kraja narednog mjeseca, prvi put u svojoj istoriji, prebaciti cifru od milion opsluženih putnika godišnje.

„Vjerujem da na aerodromu Tivat avioni treba da slijeću na svakih 10 minuta, a ne na svakih 5-6 sati i da nam gosti ne čekaju na pisti da bi došli do kontrolnog punkta, nego da to rade u kvalietnoj zgradi i mnogim drugim sadržajima“, kazao je 25. jula u Tivtu premijer iako tivatski aerodrom trenutno opslužuje između 40 i 50 aviona na dan koji na ovdašnju pistu slijeću u prosjeku svakih 20 minuta.

Uz to, stoga međunarodna pravila vazduhoplovne sigurnosti i bezbjednosti nikako ne dopuštaju bilo kakvo zadržavanje putnika ili drugog neautorizovanog osoblja na tzv. air side strani aerodroma, koja mora biti „bezbjedonosno sterilna“, a kamoli zadržavanje putnika na samoj pisti vazdušne luke. Pitanje budućnosti aerodroma Tivat sve je više i u fokusu pažnje tivatske političke javnosti kojačeka lokalni DPS da se izjasni oko namjere Vlade da taj posljednji preostali veliki privredni resurs u državnim rukakam „valorizuje“ i da u zakup, kao i oko činjenice da je država volšebno, Opštini Tivat već oduzela skotro pola miliona kvadrata opštinskog zemljišta u kompleksu te vazdušne luke i prepisala je na sebe.

Koalicioni partneri tivatskog DPS, lokalni odbori HGI i SD već su nezvanično najavili mogućnost raskidanja saveza u lokalnoj vlasti sa partijom Mila Đukanovića zbog toga, ali je za sada neizvjesno hoće li se isti scenario ponoviti i na državnom nivou gdje Markovićeva Vlada u parlamentu opstaje upravo na glasovima poslanika SD Ivana Brajovića i Mića Orlandića, dok kvorum za odlučlvanje u državnom parlamentu zavisi od odbornika HGI, Tivćanina Adrijana Vuksanovića.

Bonus video: