Tokom ove godine u Nikšiću zabilježena 22 krivična djela nasilja u porodici

Događaj „Uloga lokalnih vlasti u primjeni Istanbulske konvencije“ organizovan na gradskom trgu

9806 pregleda 3 komentar(a)
Sa događaja na trgu, Foto: Svetlana Mandić
Sa događaja na trgu, Foto: Svetlana Mandić

Porodično i nasilje nad ženama ne smiju da budu tabu tema i samo koordiniranim aktivnostima svih činilaca društva borba protiv pomenutih oblika nasilja može biti uspješna.

Podaci u Nikšiću, kada je nasilje u porodici u pitanju, ni malo nijesu ohrabrujući i prema riječima Radovana Radulovića, rukovodioca nikšićke kriminalističke policije, ono iz godine u godinu raste.

„U toku 2023. smo imali već 22 krivična djela nasilja u porodici, dok ih je tokom prošle godine bilo 28. Kada je u pitanju broj prekršaja on se nažalost kreće tridesetak na mjesečnom nivou. Imamo i onu tamnu stranu kriminaliteta – veliki broj neprijavljenih slučajeva. Broj krivičnih djela nasilja u porodici se kreće oko 30 u odnosu na 600 ukupnih krivičnih djela koje imamo na teritoriji Nikšića. Što se tiče prekršaja, tu imamo oko 300 na godišnjem nivou iz oblasti nasilja nad porodicom“, kazao je Radulović u okviru javnog događaja koji je organizovan na gradskom trgu u Nikšiću.

Radulović
Radulovićfoto: Svetlana Mandić

Događaj, pod nazivom „Uloga lokalnih vlasti u primjeni Istanbulske konvencije“, organizovala je NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja sa ciljem da promoviše primjenu Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, ali i da odgovori na pitanje koja je uloga lokalnih vlasti u primjeni pomenute konvencije.

Nikšić događaj nasilje
foto: Svetlana Mandić

Prema riječima Radulovića, upravo je SOS telefon bio idejni tvorac da Uprava policije u Nikšiću 2011. godine formira odjeljenje koje se bavi krivičnim djelima nasilja u porodici.

„Imamo pet obučenih usko specijalizovanih policijskih inspektora koji se bave isključivo krivičnim djelima nasilja u porodici i maloljetnčkom delikvencijom. Treninzi i obuke su vrlo česti, a organizatori tih obuka su kako država Crna Gora i zemlje okruženja, tako i NVO. Trudimo se da imamo što bolje obučen tim i da u potpunosti implementiramo Instanbulsku konvenciju“, kazao je Radulović.

Nikšić događaj nasilje
foto: Svetlana Mandić

Nataša Međedović Pištalo, izvršna koordinatorka SOS telefona, objasnila je da je Istanbulska konvencija međunarodni ugovor koji je prilično zahtjevan i pravno obavezujući za sve zemlje potpisnice. Crna Gora je 2011. godine potpisala Istanbulsku konvenciju, dvije godine ksanije je ratifikovala, a od avgusta 2014. godine je u obavezi da je primjenjuje.

Nikšić događaj nasilje
foto: Svetlana Mandić

„Ova konvencija ima za cilj borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i stvaranje bezbednijeg svijeta za žene i djevojčice. Ne bavi se samo nasiljem u porodici, već i svim oblicima nasilja nad ženama, priznajući da nijedno društvo ne može zaista napredovati dok svi ne mogu da žive bez straha i nasilja. Sadrži 81 član i oslanja se na četiri ključne komponente – prevenciju, zaštitu, procesuiranje i koordinasani odgovor na problem nasilja nad ženama i porodičnog nasilja“, kazala je Međedović Pištalo.

Nikšić događaj nasilje
foto: Svetlana Mandić

Kako je istakla, potrebno je obezbijediti rodno osjetljiv pristup radu i kontinuiranu podršku ženama žrtvama nasilja, a tu pomoć, kako u Evropi, tako i u Crnoj Gori, najčešće pružaju nevladine organizacije

„Važno je prepoznati da su žene žrtve nasilja samo zbog pola. Nažalost, žene su te koje se više stide nasilja nad ženama, nego muškarci“, istakla je koordinatorka nikšićkog SOS telefona.

Prema njenim riječima, ali i riječima ostalih učesnika događaja, multidisciplinarno djelovanje je veoma važno da bi borba protiv porodičnog i nasilja nad ženama bila uspješna.

„Trudimo se da kao lokalna samouprava apostrofiramo problem i da u saradnji sa državnim institucijama damo doprinos da se nasilje nad ženama zaustavi. Ono čemu u najboljem segmentu možemo doprinijeti je ekonomsko osnaživanje žena, naročito žena žrtvava nasilja i pokušaćemo da im pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Ukoliko žene dodatno ekonomski osnažimo moći će mnogo bolje da se odupru nasilniku i da se osamostale“, kazao je predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

Nikšić događaj nasilje
foto: Svetlana Mandić

Kako je istakao, prevencija i podizanje svijesti su veoma bitan segment uspješne borbe, a događaji poput pomenutog, koji je organizovao SOS telefon, su dobar način za zajedničko djelovanje u tom smjeru.

„Sa SOS telefonom imamo dobru saradnju i do sada smo dva događaja realizovali zajedno. Sa predstavnicima Uprave policije smo takođe uspostavili dobru saradnju. Evidentno je da kaznena politika mora biti mnogo oštrija i njena implementacija mnogo uspješnija“, poručio je Vuković.

Nikšić događaj nasilje
foto: Svetlana Mandić

Događaju, koji je veoma uspješno i nadahnuto vodila Žaklina Oštir, prisustvovali su predstavnici lokalne uprave, tužilaštva, policije, Centra za socijalni rad, zdravstvenih ustanova, Crvenog krsta, nevladinih organizacija, političkih partija koje participiraju u lokalnom parlamentu, građani. Prisutni su na panoima ostavljali komentare šta lokalna uprava treba da uradi da Istanbulska konvencija bude što bolje implementirana, ali i postavljali pitanja prisutnim predstavnicima institucija, dok su volonterke SOS telefona nosile majice na kojima je pisalo „Biza i po“, „Sve mudra do mudre“, „Vještica u devet domova“, „Ćeram svoje“, „Bojim se da se ne bojim“.

Nikšić događaj nasilje
foto: Svetlana Mandić

Događaj je organizovan u sklopu projekta “Unaprijeđena implementacija Istanbulske konvencije u zemljama Zapadnog Balkana”, koji nikšićki SOS telefon realizuje u partnersvu sa NVO „Ženski forum“ iz Elbasana i Centrom za dobro žena iz Peći, kroz regionalni program „SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan”.

Bonus video: