Državne i opštinske inspekcije pasivne i zatvaraju oči na probleme na Jazu: Karting radi bez dozvole

"Nejasno je zašto se opštinska inspekcija ne izjašnjava o dijelu zahtjeva, u pogledu nelegalnog ograđivanja i držanja parkinga i auto kampera. Postavlja se pitanje, kako odjednom opštinske inspekcijske službe nisu nadležne za postupanje na privremenim lokacijama, kada su upravo Planom privremenih lokacija opštine Budva one i predviđene, a sve po inicijativi same opštine, a ne nevladinih organizacija odnosno vlasnika zemljišta"

8362 pregleda 65 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Mjesne zajednice “Jaz Mrčevo polje” i “ Jaz plaža” poručile su da su nezadovoljne postupanjem, odnosno nepostupanjem nadležnih državnih i opštinskih inspekcija po zahtjevima za vršenje inspekcijskog nadzora na zemljištu na Jazu.

“Vjerujemo da je šira javnost Crne Gore, a obzirom na veliku posjećenost plaže Jaz, upućena u komunalni nered na Jazu. Dakle, obraćali smo se Upravi za inspekcijske poslove i to Tržišnoj inspekciji zahtjevom za vršenje inspekcijskog nadzora Kartinga na Jazu. Istim smo tražili da inspekcija ispita i utvrdi da li Karting obavlja djelatnost bez pribavljenih dozvola za rad, i zbog neizdavanja fiskalnih računa, te da prema istima preduzme kaznene mjere. Takođe uputili smo da isti nelegalno, koristi odnosno uzurpira predmetno zemljište, bez saglasnosti nevladinih organizacija. Po podnijetom zahtevu Tržišna inspekcija nas je mailom obavijestila da su nenadležni jer se radi o privremenom objektu, te da se obratimo Glavnom administratoru Opštine Budva”, navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednici ovih mjesnih zajednica Ilija Bućin i Branka Marović.

Navode da su se obraćali Komunalnoj inspekciji i policiji Opštine Budva zahtjevima i urgencijama i to od: 25. maja, 14. juna , 22. juna i 7. jula da izađu na lice mjesta, izvrše inspekcijski nadzor i utvrde sve nepravilnosti na Jazu.

“Zahtjevima smo ukazali na nelegalno ograđivanje i držanje parkinga od strane hotela Poseidon i porodice Kovačević, auto kampere i karting na Jazu. Hitnost u postupanju kod ovakvih situacija nije nastupila od strane nadležne inspekcije pa je poslije više od dva mjeseca Dopisom br: 09-714/23-2866/5 od 10.jula odgovorila na naš zahtjev. Ovim dopisom su nas informisali da se radi o privremenom objektu Kartinga, na privatnom posjedu i da nisu nadležni za postupanje. Takođe, isti je u dopisu naveo da je predmetni zahtjev uputio Upravi za inspekcijske postupke na dalju nadležnost i postupanje. Nejasno je zašto se opštinska inspekcija ne izjašnjava o dijelu zahtjeva, u pogledu nelegalnog ograđivanja i držanja parkinga i auto kampera. Postavlja se pitanje, kako odjednom opštinske inspekcijske službe nisu nadležne za postupanje na privremenim lokacijama, kada su upravo Planom privremenih lokacija opštine Budva one i predviđene, a sve po inicijativi same opštine, a ne nevladinih organizacija odnosno vlasnika zemljišta. Za čiji interes je tada opština Budva istupala, kada je upisala parking i auto kamp na dijelu zemljišta na Jazu?”, navode u ovim mjesnim zajedjicama.

Dakle, kako dodaju, nejasno je ko je u kranjem nadležan za postupanje.

“I koga štite inspekcijske službe, kada prebacuju nadležnosti s opštinskog na državne organe, te zašto niko ne kontroliše Karting na Jazu, koji je uzurpator zemljišta, njegovo poslovanje, a koji se nalazi na ekskluzivnoj lokaciji u gradu, a kako je tretira i opština Budva. Naglašavamo I I pohvaljujemo da je upravo sa navedene lokacije Komunalna inspekcija uklonila privremen objekte – kontejnere sa istog lokaliteta, pa se postavlja pitanje, zašto su sada odjednom nenadležni. Shodno svemu navedenom, pozivamo državne i opštinske inspekcijske službe da se dogovore ko je nadležan u postupanju i da nas zaštite od drskih, neodgovornih i nelegalnih radnji pojedinaca I nedozvoljenog korišćenja zemljišta i uzurpacije na Jazu”, ističu Bućin i Marović.

Bonus video: