Media centar dostavio Savjetu RTCG-a inicijativu za smjenu Raonića

Vuković pozvao članove Savjeta da pokrenu inicijativu za sazivanje sjednice i pokretanje postupka razrješenja, ukoliko predsjednik tog tijela "ne osjeća potrebu" da pokrene pitanje odgovornosti Raonića

13510 pregleda 4 komentar(a)
Predsjednik Skupštine Media centra Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Predsjednik Skupštine Media centra Duško Vuković, Foto: Luka Zeković

Media centar je dostavo danas predsjedniku i članovima Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) inicijativu za razrješenje generalnog direktora RTCG-a Borisa Raonića.

Media centra je pozvao Savjet RTCG-a da, u skladu sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, razriješi generalnog direktora Raonića zbog, kako su naveli, kršenja zakona u postupku imenovanja direktorice Televizije Crne Gore (TVCG) Marije Tomašević.

“Ukazujemo vam da je članom 53 u stavu 1 tačka 2 Zakona propisano da generalni direktor, direktor Radija Crne Gore i direktor Televizije Crne Gore mogu biti razriješeni prije isteka vremena na koje su imenovani 'ako ne postupaju po zakonu i opštim aktima RTCG'", navodi se u inicijativi, kako je saopštio predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković.

Media centar je, kako kazao, podsjetio Savjet RTCG-a na to da je Uprava za inspekcijske poslove sprovela inspekcijski nadzor u postupku zapošljavanja direktorice TVCG-a po inicijativi Media centra.

"Nakon skoro dvije godine od pokretanja postupka, prema navodima medija, Inspekcija je konstatovala kršenje zakona u ovom postupku i naložila RTCG da ispravi nedostatke. Nalazom i nalogom Inspekcije stvorene su formalne pretpostavke za pokretanje postupka razrješenja generalnog direktora RTCG u skladu sa članom 53 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore", dodaje.

Savjet RTCG-a, kako je rekao, i u ovom slučaju može "izabrati da okrene glavu od kršenja zakona" i da ne sankcioniše generalnog direktora RTCG-a.

"Djelovanje u skladu sa zakonom bio bi poželjan zaokret u odnosu na dosadašnji rad Savjeta, koji je do sada podržavao sve želje generalnog direktora, pa čak i nedavnu da se ne poštuje pravosnažna sudska presuda povodom njegovog nezakonitog imenovanja na funkciju", poručio je Vuković.

Nezakonito djelovanje generalnog direktora, prema riječima Vukovića, uz "sve druge propuste" na koje ukazuje i Državna revizorska institucija, a koje se tiču nezakonitih isplata naknada na zarade, "otvara prostor za tužbe zaposlenih" pred nadležnim sudovima i nanošenje štete RTCG-u, jer se sve odluke koje su potpisali u prethodne dvije godine generalni direktor RTCG-a i direktorica TVCG-a mogu staviti van snage u sudskom postupku, uz nadokanadu štete zaposlenima.

"Ukoliko predsjednik Savjeta RTCG ne osjeća potrebu da pokrene pitanje odgovornosti generalnog direktora, pozivamo članove/ce Savjeta koji osjećaju odgovornost prema zajednici da pokrenu inicijativu za sazivanje sjednice Savjeta i pokretanje postupka razrješenja generalnog direktora", zaključuje Vuković.

Bonus video: