M portal prijavio nove prijetnje, Sindikat medija traži reakciju nadležnih

Iz M portala kazali da se radi o istoj osobi koja je prijetnje putem imejl adrese slala i prije skoro godinu dana

4867 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Urednica M portala Danica Nikolić putem službenog imejla primila je prijetnje smrću i zatvorom, objavio je taj medij.

Navode da je poruku poslala ista osoba koja je, u zemlji u kojoj boravi, već saslušavana zbog prijetnji iz septembra prošle godine.

Ukazuju da tužilaštvo do danas nije preduzelo ništa da bi do kraja riješilo taj slučaj, iako je policija još prošle godine identifikovala osobu koja je slala prijetnje.

"Ovakvo maltretiranje i zastrašivanje M portala traje već 11 mjeseci i ciklično se ponavlja svaki put kada odlazeći premijer Dritan Abazović targetira grupu crnogorskih medija koja ne želi da služi čuvanju njegove funkcije, a na našu sreću u tu grupu svrstava i naš portal", objavili su iz M portala.

Ističu da su svi imejlovi, odmah po pristizanju, proslijeđeni policiji. "Mada je prije par mjeseci Osnovno državno tužilaštvo odgovorilo M portalu da 'preduzimaju mjere i radnje' kako bi riješile slučaj do kraja, odatle se nije pomjerilo ni za milimetar, jer se 'Branko' i dalje osjeća slobodno da ponavlja prijetnje vješanjem", dodaju.

Iz M portala poručuju da će, sve dok ODT i ostale nadležne državne insitutcije "ne riješe ovaj slučaj do kraja i jednako ne zaštite sve novinare", za svaki napad i prijetnju upućenu tom mediju odgovornim smatrati "odlazećeg premijera, odlazeću Vladu i tužioce koji se bave slučajem".

Sindikat medija: Poslati poruku da su prijetnje neprihvatljive

Sindikat medija Crne Gore osudio je prijetnje upućene M portalu, koje "u kontinuitetu traju već skoro 11 mjeseci, iako su od starta prijavljivane nadležnim organima".

"Prema tvrdnjama ovog portala, dok je policija identifikovala osobu koja je uputila prijetnje, iz tužilaštva i dalje nema adekvatne reakcije. Pozivamo nadležne da preduzmu sve mjere i aktivnosti kako bi počinioca ovog konkretnog djela, ali i svih ostalih, adekvatno sakcionisali i poslali poruku da je takvo ponašanje prema medijima i njihovim zaposlenim neprihvatljivo", navodi se u saopštenju.

Ukazuju da je ovo deseti napad koji je Sindikat medija registrovao u prvih sedam mjeseci ove godine i da ukazuje na trend rasta onlajn prijetnji i uznemiravanja novinara i medijskih kuća.

"Onlajn nasilje nad medijskim radnicima veoma je opasna pojava, koja omogućava svima da putem drušvenih mreža, mejlova i komentara ispod tekstova, najčešće zbog neslaganja sa uređivačkom politikom, iznose različite uvrede i prijetnje zaposlenima u medijima", dodaju.

Iz Sindikata medija poručuju da neslaganje sa uređivačkom politikom nikad ne smije biti razlog prijetnji, uvreda i napada na novinare i medijske organizacije.

Sindikat medija Crne Gore, tokom prošle godine registrovao je 28 napada i prijetnji novinarima i medijima, od čega je čak preko trećine, odnosno 12, došlo iz onlajn prostora, zaključuju.

Bonus video: