Još uvijek nema odluke: Agencija ćuti o prikrivanju prihoda

ASK mjesecima ne odlučuje u slučaju smijenjene rukovoditeljke Službe za unutrašnju reviziju Opštine Tivat

8326 pregleda 3 komentar(a)
Jela Mrdak, Foto: Opština Tivat
Jela Mrdak, Foto: Opština Tivat

Ni nakon skoro osam mjeseci, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) još nije završila postupak utvrđivanja da li je, sada već bivša rukovoditeljka Službe za unutrašnju reviziju (SUR) Opštine Tivat Jela Mrdak (DPS) povrijedila Zakon o sprečavanju korupcije time što kao javna funkcionerka nije prijavila prihode i imovinu.

“Vijesti” su u novembru prošle godine objavile tekst o tome da je Mrdak ugovore o pružanju usluga interne revizije koje je Opština Tivat potpisala 2017. i 2018. godine sa opštinama Mojkovac i Kolašin, javnosti predstavila kao “zaradu” koju SUR Opštine Tivat navodno donosi toj lokalnoj upravi i njenom budžetu. Međutim, ti ugovori Tivtu nisu donijeli nikakvu finansijsku korist, već je naprotiv, od njih profitirala jedino rukovoditeljka SUR-a Mrdak jer je novac od pruženih usluga umjesto u gradskom budžetu Tivta, završio u njenim džepovima.

Dokumentacija i analitičke kartrice o isplatama iz budžeta Opštine Kolašin pokazuju da je ugovor lokalnih uprava Tivta i Kolašina naknadno neobjašnjivo mijenjan tako što su Kolašinci umjesto u budžet grada Tivta, novac za usluge koji im je pružila tivatska SUR, uplaćivali direktno Mrdakovoj na njen privatni račun.

Tako je Opština Tivat od tog aranžmana do danas dobila samo 300 eura, dok je istovremeno Mrdakova lično inkasirala ukupno 2.800 eura. Od toga, međutim, ona kao javna funkcionerka, ASK-u nije prijavila uplate od ukupno 1.100 eura koje je dobila od revizorskih i konsultanstkih usluga pruženih Kolašinu 2020. Što se ugovora sa Mojkovcem tiče, po kome je Opština Tivat do sada trebalo da prihoduje ukupno preko 15.000 eura, do danas zvanično, lokalna kasa Opštine od tog aranžmana nije primila ni centa, iako je makar u 2017. bilo revizija rađenih za Mojkovčane.

Nakon objave tih podataka u medijima, protiv nje je ASK-u podnesena prijava jer nije te prihode prijavila u svojim imovinskim kartonima. ASK je u decembru formalno pokrenuo postupak utvrđivanja, što je potrajalo narednih više od pet mjeseci.

Krajem maja, “Vijestima” je iz ASK-a na pitanje dokle se stiglo sa postupkom, odgovoreno da su “donijeti rezultati ispitnog postupka”.

“Nakon što su istekli rokovi za izjašnjenje, odluka će biti donesena u zakonskom roku i javno dostupna na stranici Agencije”, rečeno je 30. maja iz ASK-a. Pretragom sajta Agencije, ni dva mjeseca nakon toga, još nema konačne odluke o tome da li je bivša rukovoditeljka SUR-a prekršila zakon utajom dijela prihoda, ili ne.

U međuvremenu, Mrdakova je odlukom predsjednika Opštine Željka Komnenovića 13. aprila razriješena funkcije zbog gradonačelnikovog neprihvatanja godišnjeg izvještaja o radu SUR-a za 2022. koji nije bio sačinjen u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, te činjenicom da je predsjednik Opštine, kako je izjavio, izgubio povjerenje u rad SUR-a sa Mrdakovom na čelu. Ona se na riješenje o smjeni i otkazu koji je dobila u Opštini, preko advokata žalila Komisiji za žalbe Vlade, ali je i taj organ 25. maja njenu žalbu odbio kao neosnovanu. Komisija za žalbe je u svemu potvrdila rješenje Komnenovića o razrešenju Mrdakove a u kome je on konstatovao brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu dotadašnje rukovoditeljke SUR-a, njeno neizvršavanje godišnjeg plana unutrašnje revizije za prošlu godinu, kao i zakonom zabranjeno iznošenje u javnost povjerljivih podataka iz obavljenih revizija.

Mrdakova je nakon što je Komisija za žalbe odbacila njenu žalbu na razrešenje sa funkcije i otkaz koji je dobila u Opštini, pokrenula spor pred Upravnim sudom koji je još u toku. U međuvremenu, Opština je protiv nje Osnovnom državnom tužilaštvu Kotoru podnijela krivičnu prijavu za nesavjestan rad u službi jer se, pretragom dokumentacije u arhivi SUR-a kojoj dok je bila na funkciji, nije dozvoljavala pristup ostalim organima Opštine, pokazalo da je ona minulih godina u nekoliko slučajeva prikrila i nije zavela rješenja Komisije za žalbe i Upravne inspekcije koja joj nisu išla u prilog, ili je postupala suprotno zakonski obavezujućim rješenjima Upravne inspekcije.

Bonus video: