MUP: Povećana opasnost od požara na otvorenom, dron timovi na terenu

Iz MUP su rekli da da avion Avio-helikopterske jedinice učestvuje u izvođenju trenažnih letova na potencijalno ugroženim područjima, vrši izviđanje i ukoliko je neophodno djeluje u realnom vremenu

8197 pregleda 6 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a sprovodi preventivne i operativne aktivnosti zbog povećanja opasnosti od požara na otvorenom prostoru usljed pogoršanja meteorološke situacije.

"Dron timovi su svakodnevno na terenu u cilju sprovođenja preventivnih aktivnosti. Nakon detekcije požara obavještavaju nadležne službe za zaštitu i spašavanje i Upravu policije. Pored toga, preko OKC 112 konstantno se razmjenjuju informacije sa komandno - operativnim centrom Vojske Crne Gore, te slanjem koordinata opožarenog područja gdje treba djelovati na principu zemlja – vazduh", ističe se u saopštenju MUP.

MUP, dron
foto: MUP

Iz tog Vladinog resora su dodali da avion Avio-helikopterske jedinice učestvuje u izvođenju trenažnih letova na potencijalno ugroženim područjima, vrši izviđanje i ukoliko je neophodno djeluje u realnom vremenu.

"U sklopu aktivnosti Direktorata, kao dodatan doprinos efikasnijem sistemskom odgovoru početkom požarne sezone uspostavljen je Crnogorski informacioni sistem za ranu detekciju požara (MFFIS - Montenegrin Forest Fire Information System) koji pomoću satelita detektuje požar u realnom vremenu i na osnovu analize ciljnih parametara pomaže donosiocima odluka u određivanju prioriteta prilikom gašenja požara", piše u saopštenju.

Iz MUP su kazali da su u toku prethodnih dana vršene aktivnosti na gašenju požara na lokacijama u Doljanima, Sjenici i Tuzima-Vuksanlekići.

"U skladu sa vremenskim prilikama avion Direktorata nastaviće da dejstvuje, a pozicija repetitora na Sjenici biće štićena od strane Službe za zaštitu i spašavanje Glavnog grada Podgorica. I ovom prilikom apelujemo na građane da poštuju naredbe Operativnog štaba i lokalnih službi za zaštitu i spašavanje da ne pale vatru na otvorenom prostoru. Svaki prekršaj biće sankcionisan u skladu sa zakonom", zaključuje se u saopštenjU MUP.

Bonus video: