Ćalović Marković: Nadležni da pojačaju saradnju sa Maltom, to može dovesti do rasvjetljavanja ubistva Karuane Galicije

"Nadam se da će Specijalno tužilaštvo naći vremena da se bavi tim slučajem i to što prije. Pogotovo jer na Malti postoji velika količina dokumenta, FBI je uključen u istragu i mislim da su svi oni raspoloženi da Crnoj Gori dostave dokumentaciju"

22139 pregleda 365 reakcija 25 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Screenshot
Ćalović Marković, Foto: Screenshot

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je da vlasti u Crnoj Gori treba da intenziviraju saradnju sa službama sa Malte u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da bi to moglo da dovede i do rasvjetljavanja ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije.

Ćalović Marković je to kazala u podkastu Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG).

Predsjednica SDMCG-a, Milena Popović Samardžić koje je i vodila razgovor sa Ćalović Marković podsjetila je da je Crna Gora u jednom trenutku, 2016. godine bila u situaciji da zdravstveni sistem da pod koncesiju kompaniji VGH grupa koja je registrovana na Malti, a čiji kapital i vlasnička struktura, kako je navela, nijesu bili poznati.

Ćalović je odgovorila da je "u vezi sa tim poslom ubijena novinarka na Malti".

"Sudi se visokim funkcionerima na Malti. Njen sin je dolazio u Crnu Goru, istraživački je novinar i razgovarao je sa našim političarima u Skupštini koji su mu obećali da će formirati anketni odbor. Pričam o ovima iz nove vlasti, ali se od toga ništa nije desilo", rekla je Ćalović Marković.

Ističe i da dok je bila u Savjetu za borbu protiv visoke korupcije da je pokušala da dođem do nekih osnovnih podataka, ali da su svi podaci koje je ona tražila nestajali kako ih je ona tražila.

"Čak sam dobijala i napola prekinuta dokumenta - na primjer dobijem ugovor do 23. strane i vidi se da se negdje mora rečenica nastaviti i da bar mora postojati 24. strana. Nazovem ministarstvo oni govore 'ne, ne to je originalna kopija ugovora'. Sistematski su uništavana dokumenta".

Ona je kazala i da je kompaniju koju je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio registrovao na Kipru, a koja je prema riječima Duška Kneževića, njegovog tadašnjeg prijatelja, "trebala da se bavi biznisom privatizacije medicinskog sektora u Crnoj Gori".

Kazala je da se nada da će tužilaštvo u Crnoj Gori pokrenuti istragu.

"Jer istraga na Malti još uvijek traje, pogotovo traje istraga koje se odnosi na sprečavanje pranje novca i njihova Agencija je uspostavljala određenu saradnju sa našim organima nakon pada vlasti. Mislim da su to bili samo počeci i nadam se da se intenzivirala u međuvremen. Ali, suštinski putevi tog novca vode do Crne Gore i preko Crne Gore i vode do određenih ljudi iz Crne Gore i mislim visoko na političkoj hijerarhiji. Nadam se da će Specijalno tužilaštvo naći vremena da se bavi tim slučajem i to što prije. Pogotovo jer na Malti postoji velika količina dokumenta, FBI je uključen u istragu i mislim da su svi oni raspoloženi da Crnoj Gori dostave dokumentaciju. No, dio dokumenata koji je od velikig značaja za rasvetljavanje tog ubistva je u Crnoj Gori i on je ili uništen ili negdje dislociran...", navela je Ćalović Marković

"Ne znam šta da očekujem od nove vlade"

Upitana šta očekuje od nove vlade, izvršna direktorica MANS-a, odgovorila je "da ne zna".

"Ne znam šta da očekujem. Nakon 30. avgusta mislili sam da možemo da očekujemo dosta problema, opstrukcija i slično, ali da ćemo imati bar neke korake naprijed. Čini mi se da se sada dešava postepeno preuzimanje tih kriminalnih tržišta i povezivanje sa kriminalnim strukturama od strane nove vlasti. Moje minimalno očekivanje od nove vlade je da se ne dozvoli inflitracija organizovanog kriminala. Mogu da razumijem da ne možete da znate svakog čovjeka na koji način i sa kim je povezan, ali ono što je važno da kada se to otkrije da postoji posljedica. I da onaj ko je sada u vlasti u bilo kojoj političkoj partiji ne bude zaštićen zato što je u toj partiji nego da zna da će da odgovara na kojoj god se poziciji nalazio", kazala je Ćalović Marković, dodajući da je to njeno "minimalno očekivanje".

Vanja Ćalović Marković
foto: Screenshot

Poručila je i da od nove vlade ima velika očekivanja kada je u pitanju zakon o slobodnom pristupu informacijama.

"Tu ih nećemo čekamo 100 dana i ako vlada bude formirana tu ćemo tražiti od premijera da u svom ekspozeu obeća da će taj zakon da promijeni. To je zakon čije izmjene čekamo od 2017. godine...", navela je između ostalog Ćalović Marković.

Bonus video: