"Miletisanje opstaje uprkos svim šktrostima ljudske duše"

U muzičkom dijelu programa nastupio je vojvođanski bend Drvena banda

2550 pregleda 0 komentar(a)
Peđolino i drugari, Foto: Goran Malidžan
Peđolino i drugari, Foto: Goran Malidžan

Tradicionalno Miletisanje u okviru 37. Dana humora i satire Vuko Bezarević, održano je sinoć u pljevaljskoj Milet bašti.

Raznovrstan program koji je privukao veliki broj Pljevljaka, vodila je Sabrina Hadžiosmanović.

"Miletisanje opstaje uprkos svim šktrostima ljudske duše", kazala je između ostalog Hadžiosmanović, poznata pljevaljska doktorka.

Miletisanje
foto: Goran Malidžan

Miletisanje je počelo programom za djecu u kojem su učestvovali Predrag Vuković Peđolino, Tode Nikoletić i Ratko Kraljević, koji je prvi put ove godine nastupio u Pljevljima.

Prikazujući zgode i nezgode mlade Pivljanke Jaglike , svojim nastupom prisutne je oduševio i poznati, rado viđen gost, nikšićki glumac Velizar Kasalica.

Nakon toga brojna publika imala je priliku da čuje svoje sugrađane aforističare Milka Grbovića, Milorada Joknića i Dejana Miličića.

Nastupili su i bosanski stendap komičari Hazim Mujčinović i Filip Andronik.

U muzičkom dijelu programa nastupio je vojvođanski bend Drvena banda.

Miletisanje
foto: Goran Malidžan

Bend čine mahom Srbobranci i Novosađani. Njihov zvuk počiva na ozvučenim akustičnim gitarama, violini, kontrabasu, tamburi, saksofonu i višeglasnom pjevanju.

Izveli su poznate eks JU pop, rok, klasične, evergrinn i tamburaške hitove.

Tokom dana karikaturista Slaviša Ševrta, na više lokacija u gradu crtao je portrete- karikature zainteresovanim sugrađanima.

Dani humora i satire koje nose ime po rano preminulom pljevaljskom satiričaru Vuku Bezareviću počeli su u četvrtak pozorišnom predstavom Prah po drami Đerđa Špira, jednog od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Režija i adaptacija je Veljko Mićunović a igrali su Nataša Ninković i Zoran Cvijanović.

Danas je e u čitaonici Biblioteke Stevan Samardžić prof. dr Žarko Trebješanin održati predavanje na temu Psihološka i socijalna uloga satire i humora danas.

Večeras, poslednjeg dana Manifestacije u svečanoj sali Centra za kulturu biće organizovano svečano veče Dana humora i satire, na kojoj će učestvovati 12 aforističara sa prostora bivše SFRJ:Jane Atanosov, Alija Hodžić, Stanislav Tomić, Bojan Ljubenović, Zoran Doderović, Mitar Đerić, Nada Karadžić, Željko Marković, Radojka Draganić, Dragan Koprivica, Bojan Rajević i Milenko Šarac. Nastupiće i stendap komičar Aleksandar Perišić.

Na svečanoj večeri biće dodijeljene i nagrade Tipar i Vuko Bezarević ovogodišnjim dobitnicima. Nagrada Tipar za životno djelo ove godine pripala je prof. dr Žarku Trebješaninu za doprinos tumačenju savremene književne satire, a nagrada Vuko Bezarević, koja se dodjeljuje za neobjavljenu satiričnu priču, dodjeljena je Vladislavu Vlahoviću iz Podgorice.

Bonus video: