Damjanović: Podrška izgradnji trga posvećenog patrijarhu SPC Varnavi

Ministar finansija i direktor Rudnika uglja razgovarali sa episkopom mileševskim SPC o unaprjeđenju saradnje

4138 pregleda 12 komentar(a)
Damjanović, Atanasije i Lekić, Foto: Ministarstvo finansija
Damjanović, Atanasije i Lekić, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da će država, u svim predviđenim fazama, podržati izgradnju trga posvećenog patrijarhu srpskom Varnavi u Pljevljima.

Damjanović se sastao sa episkopom mileševskim Srpske pravoslavne crkve Atanasijem i izvršnim direktorom Rudnika uglja u Pljevljima Miodragom Lekićem, kako bi, kako je saopšteno iz ministarstva, razgovarali o unapređenju saradnje između države, odnosno Opštine Pljevlja i Rudnika uglja, i Eparhije mileševske SPC, kroz rješavanje otvorenih pitanja.

"Imajući u vidu da je Opština Pljevlja planirala izgradnju trga posvećenog patrijarhu srpskom Varnavi Rosiću, te da je na predviđenom lokalitetu potrebno omogućiti jedinstvo namjene postojećih objekata, što podrazumijeva obezbjeđenje smještaja za institucije koje trenutno koriste prostorije koje su dio projektnog plana, fokus razgovora bio je na iznalaženju mogućnosti sporazumnog rješavanja ovog pitanja, na zadovoljstvo svih uključenih strana", navodi se u saopštenju.

"Ministar Damjanović je izrazio zadovoljstvo zbog otvorenosti i spremnosti Opštine Pljevlja i lokalnih institucija, Elektroprivrede Crne Gore i Rudnika uglja, da u nastavku komunikacije sa predstavnicima Eparhije mileševske nađu najadekvatniji i najefikasniji plan za dalju realizaciju pomenutog projekta, uz, kako je dodao, podršku države u svim predviđenim fazama. Današnji susret početak je razgovora interesnih strana na ovu temu", zaključuju iz ministarstva.

Patrijarh srpski Varnava (svjetovno ime Petar Rosić) rođen je u Pljevljima 1880. godine, a bio je patrijarh SPC od 1930. do 1937. godine.

Bonus video: