Odlaze ogorčeni na institucije: Istekao mandat članovima Savjeta ASK-a

Radulović naglasio da je pomoć izostala i da su trpjeli pritiske

21043 pregleda 62 reakcija 62 komentar(a)
Direktorica Agencije Jelena Perović i predsjednik Savjeta Momčilo Radulović, Foto: Boris Pejović
Direktorica Agencije Jelena Perović i predsjednik Savjeta Momčilo Radulović, Foto: Boris Pejović

Članovi Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) ojačali su nezavisni institucionalni položaj te institucije i značajno unaprijedili njenu autonomnost, nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost u radu, uprkos snažnim političkim i partijskim pritiscima, ocijenio je predsjednik tog tijela Momčilo Radulović povodom završetka mandata.

Menadžment ASK-a od juče je bez kontrolora jer je istekao mandat Savjetu, a novi članovi nijesu izabrani, što bi moglo da dovede do blokade institucije zadužene za borbu protiv korupcije.

“Vijesti” su u petak objavile da jedino Skupština može da odluči o eventualnom produženju mandata aktuelnim članovima ili imenovanju novih, što se nije desilo jer je tek održana konstitutivna sjednica na kojoj su verifikovani mandati poslanicima novog saziva.

Iz Savjeta ASK-a su krajem prošle sedmice upozorili da bi ova pravna situacija mogla negativno da utiče i na proces evropskih integracija.

Radulović je juče kazao da je stanje koje su zatekli u ASK-u 2019. godine najbolje definisala Evropska komisija, ali i druge međunarodne organizacije i institucije “koje su ASK detektovale kao jednu od najslabijih karika u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.”

Istakao je da prethodni menadžment nije bio voljan da sarađuje na implementaciji reformi, pa su naredne godine izabrali novu direktorku čiji je tim veoma brzo počeo da sprovodi sve zahtjeve Savjeta koje se tiču reformi.

Radulović je naglasio da su u reformi ASK-a željeli da imaju podršku Vlade, Skupštine, tužilaštva i sudstva, ocijenivši da je ta pomoć izostala i da su od većeg dijela institucija dolazili značajni pritisci na nezavisnost i autonomiju Agencije.

Prema aktuelnom Zakonu o sprečavanju korupcije nadležni Odbor za antikorupciju tri mjeseca prije isteka mandata člana ili članova Savjeta pokreće postupak za izbor novih. Međutim, kako je Skupština ukazom od 16. marta raspuštena, pitanje imenovanja novih ili produženje mandata aktuelnim članovima Savjeta ASK-a nije ni došlo na dnevni red. Savjet je 18. maja pisao odboru da pronađe način da im produži mandat, ali odgovor nijesu dobili.

Bonus video: