Počeo Deveti Etno kamp u Kolašinu

"Aktivnosti koje će se održavati ove godine su predavanja, radionice igara iz kolašinskog kraja, Sandžaka i Makedonije, radionice pjevanja i sviranja sa Balkana, terenski rad i javni čas na gradskom trgu", najavljuju organizatori

2058 pregleda 319 reakcija 1 komentar(a)
Etno kamp u Kolašinu, Foto: Etno kamp Kolašin
Etno kamp u Kolašinu, Foto: Etno kamp Kolašin

Međunarodna studijska istraživačka stanica plesno-muzičkog nasljeđa "Etno-kamp Kolašin", od danas, pa do 7. avgusta, u tom gradu okupiće studente, profesore, učenike i hobiste koji se bave onim, što je u žargonu poznato kao folklor.

Kako kažu organizatori, to je jedna od tri takve stanice koje postoje u Evropi. S obzirom na to da u Crnoj Gori ne postoje adekvatni obrazovni smjerovi tog profila u školama, "Etno-kamp Kolašin" je, tvrde organizatori, "praktično jedino mjesto gdje možete dobiti validne podatke lišene kvazinauke od eksperata sa polja igre, pjesme i običaja".

"Aktivnosti koje će se održavati ove godine su predavanja, radionice igara iz kolašinskog kraja, Sandžaka i Makedonije, radionice pjevanja i sviranja sa Balkana, terenski rad i javni čas na gradskom trgu. Ovogodišnja predavanja već pobuđuju mnogobrojna interesovanja a predavači Mr Jelena Đukanović, MA Nikola Zekić, MA Marko Gošović, Maja Radivojević, mladi istraživači Tamara Ljesar, Luka Kosanović i Martina Trajkovska, te prof. Predrag Šušić i spec. Davor Sedlarević garant su dobijanja kvalitetnih naučnih informacije za sve koji bi željeli da usavrše svoja znanja iz pomenutih oblasti. Pored nastupa polaznika kampa, na javnom času 5. avgusta od 19.30 sati održaće se i takmičenje u igranju po crnogorski, uzvikivanju Oj-ha i pjevanju bez uzimanja vazduha", najvaljuju organizatori.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Opština, JU Centar za kulturu, NVU CIRTIP i članovi KUD Mijat Mašković.

Učešće na radionicama je besplatno.

Bonus video: