Buka tjera goste u Budvi

Kompanija Dukley Hotel traži hitnu reakciju komunalne inspekcije i policije zbog glasne muzike, iz lokala Teatro kažu da problem ne potiče od njih

26407 pregleda 309 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Kompanija Dukley Hotel, operator ekskluzivnog turističkog kompleksa Dukley Gardens na Zavali, zatražila je hitan inspekcijski nadzor komunalne inspekcije i policije opštine Budva ugostiteljskog objekta “Teatro” na šetalištu, jer zbog, kako tvrde, “konstantne buke i glasne muzike gosti su počeli da otkazuju rezervacije, čime je njihovo poslovanje osujećeno”.

Iz kluba “Teatro” kažu da ih komunalna inspekcija kontroliše svake noći i da ne prekoračuju dozvoljeni nivo buke.

Zahtjev u koji su Vijesti imale uvid, uputili su i vlasnici apartmana u kompleksu Dukley Gardens na Zavali, kompanije “Monterra construction”, “Free hold investment”, “Astra Montenegro investment association” i “Mont lux estate”, i svi su zatražili da Komunalna inspekcija izađe na teren i izvrši kontrolu noćnog kluba “Teatro”.

“Obraćamo vam se inicijativom kako biste sproveli inspekcijski nadzor u skladu sa zakonom na koji način bi se utvrdile očigledne nepravilnosti i nepoštovanje odredbi zakona i pravilnika od strane spornog ugostiteljskog objekta, s obzirom na to da je zaprijećena kazna u iznosu od 2.000 do 20.000 eura ne predstavlja dovoljan podsticaj istom da postupi u skladu sa zakonom. Zahtijevamo da nadležni organ putem uvida u registar novčanih kazni i prekršaje evidencije izvrši provjeru novčanih sankcija izrečenih ‘Teatru’, te u skladu sa članom 127 stav 5 Zakona tvrdi da je navedeni ugostiteljski objekat u posljednjih 12 mjeseci bio pravosnažno kažnjen za isti prekršaj, te izrekne zaštitnu mjeru zabrane obavljanja u trajanju do šest mjeseci”, navodi se u dopsu koji je dostavjen Komunalnoj policiji i redakciji Vijesti.

Ukazuju na ozbljnost situacije “i težak položaj turističkih kompleksa, odnosno hotela koji se nalaze u blizini spornih ugostiteljskih objekata, jer trpe štetu i čije je poslovanje ugroženo zbog prekomjerne i konstantne buke, zbog čega gosti otkazuju rezervacije”.

“Dostavljamo i mail u kojem je iskazano nezadovljstvo gostiju usljed buke, te molimo da Komunalna policija i inspekcija uzme u obzir hitnost situacije i činjenicu da turistička sezona nesumnjivo trpi usljed nedozvoljene buke”, navode u dopisu.

Kako su Vijestima kazali u Dukley Hotel oni su operator tri hotela najviše kategorije, sedam restorana i tri plaže u okviru ekskluzivnog kompleksa Dukley Gardens.

“Ovim želimo da informišemo javnost o problemu prekomjerne buke koji onemogućuje normalno poslovanje uz svakodnevne primjedbe gostiju i narušavanje ugleda i standarda kompleksa koji godinama gradi. Kompleks je postao talac jednog kafe-bara zvanično, a u stvarnosti noćnog kluba ‘Teatro’, koji je nedostižan nadležnim inspekcijama. Objekat ne ispunjava nijedan uslov za obavljanje djelatnosti noćnog kluba/diskoteke, niti ima adekvatnu zaštitu od rasipanja zvuka, zvučno izolirane zidove, a naročito instalirane zvučnike sa postavljenim limitatorima koji se plombiraju shodno Pravilniku o graničnim vrijednostima buke, i načinu mjerenja buke unutar i van ugostiteljskog objekta. Granična vrijednost buke je 65Db (decibela), a u kompleksu prethodnih dana buka od muzike iz kluba ‘Teatro’ prelazi 90 Db, te je pitanje kolika je buka u samom lokalu i pored njega”, navode u dopisu Vijesti uz koji je dostavljen i video snimak na kome se na samom kraju kompleksa jasno čuje muzika koju “Teatro” emituje preko svojih zvučnika za razglas, a ne zvučnika koji se koriste u ugostiteljskim objektima.

Podsjećaju da su prethodne godine organizovani sastanci u Opštini Budva, na kojima su i stanovnici naselja Podkošljun, kao i hotel “Aleksandar” istakli kakvu štetu trpe, te da imaju zdravstvene probleme usljed narušavanja normalnog funkcionisanja zbog prekomjerne buke od kluba Teatro”, istilču iz Dukley Hotel.

Oni su dostavili i kako su ga nazvali “skandalozni dokaz, koji im je Opština izdala tek nakon sezone, iako je informacija tražena u toku jula 2022. godine.

“Naveli su da klub Teatro prethodnih godina nije ni imao odobrenje za rad, odnosno Rješenje o obavljanju djelatnosti, pored koje činjenice nisu zapečećeni i zatvoreni od strane nadležne turističke i komunalne inspekcije iako su svakodnevno prijavljivani, što je to elementarna stvar koju je inspekcija trebalo da utvrdi u toku vršenja nadzora. Ove godine pokušavamo da sa bezbroj usmenih i pisanih inicijativa podstaknemo Komunalnu inspekciju da uvede u zakonito poslovanje klub Teatro, što je do sada bilo bez uspjeha, koji imaju osnov, kao i prethodne godine da zabrane emitovanje muzike ili izreknu zaštitnu mjeru zabrane rada u trajanju do 6 mjeseci, koja jedina sankcija može uticati na lokal Teatro, imajući u vidu svakodnevno grubo kršenje zakonskih propisa i da je istima u prethodnih godinu dana, u toku avgusta prošle godine već izrečena pravosnažna kazna za isti prekršaj”, ističu iz ove kompanije.

Teatro: Kako znaju da je buka iz našeg lokala

Vijestima su u klubu “Teatro” kazali da oni svake noći imaju kontrole Komunalne inspekcije te da nije zabilježeno da emituju muziku iznad nivoa dozvoljenih zakonom.

Kako su kazali mogu redakciji dostaviti na uvid zapisnike inspekcije.

Ističu da se u liniji od nekih stotinjak metara nalazi ukupno pet noćnih klubova, zbog čega ih i čudi kako je moguće da su iz Dukley Hoteli utvrdili da buka baš dolazi iz njihovog lokala, kada se istovremeno muzički programi odvijaju u svim klubovima koji su praktično jedan pored drugog.

Naglašavaju da uredno izmiruju sve obaveze i doprinose prema državi i Opštini Budva.

Bonus video: