Pazar se vraća u grad?

Odbornici Skupštine Glavnog grada odlučuju o manifestaciji na trgu uoči novogodišnjih praznika

12696 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Sa otvaranja jednog od ranijih Pazara, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa otvaranja jednog od ranijih Pazara, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgoričani će nakon godinu pauze vjerovatno ponovo uživati u novogodišnjim čarima Podgoričkog pazara.

Odbornici Skupštine Glavnog grada razmatraće na sjutrašnjoj sjednici Predlog odluke o organizaciji Novogodišnjih praznika 2023/2024.

Tim dokumentom predloženo je da manifestacija počne 3. decembra 2023. i traje do 15. januara 2024. i to na tri lokacije: na Trgu nezavisnosti, Trgu Bećir-bega Osmanagića i Trgu Svetog Petra Cetinjskog.

Dokument je dostupan na sajtu Glavnog grada.

Podgorički pazar izostao je prošle godine, a iz Glavnog grada tada su saopštili da se manifestacija “neće održati u predviđenom roku” objašnjavajući to činjenicom da nije konstituisan novi saziv parlamenta Glavnog grada.

“Organizacija podgoričkog Pazara podrazumijeva usvajanje Odluke u Skupštini Glavnog grada, raspisivanje javnog poziva za dodjelu kućica, raspisivanje javnog poziva za nabavku tehničke opreme, kreiranje programa manifestacije, odabir izvođača i koordinirano praćenje rada organizacionog tima. Imajući u vidu da slijedi konstituisanje novog saziva Skupštine Glavnog grada i gradske uprave, iskreno se nadamo da će ova manifestacija nastaviti da živi i na radost naših sugrađana, postati tradicija”, naveli su tada u saopštenju iz administracije bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića.

U obrazloženju ovogodišnjeg Predloga odluke stoji da bi glavni organizatori novogodišnjih praznika bili Sekretarijat za kulturu i sport i Turistička organizacija Podgorice.

“... Sredstva za njeno organizovanje određena su Odlukom o budžetu Glavnog grada Podgorica. Takođe, propisano je da se kućice postavljaju u skladu s Programom privremenih objekata Glavnog grada”, stoji u Predlogu odluke.

Iako jedna od omiljenih manifestacija u Podgorici, Pazar je pratila i kritika javnosti, s obzirom na to da 2018. i 2019. grad nije prihodovao od organizacije, već je veći dio novca odlazio privatnoj firmi “Brca”.

Gradski oci tvrdili su da su ponosni na saradnju s tom firmom, ali je nijesu pominjali u godišnjim izvještajima.

Kako su “Vijesti” tada pisale, zakupci su se za informacije o zakupu 38 malih i četiri velike kućice obraćali direktno “Brci”. Iznos zakupnine, u zavisnosti od pozicije i veličine objekata, iznosio je od 300 do 2.000 eura dok traje manifestacija.

Bonus video: