DRI: Opština Nikšić probila budžet za više od 180 odsto, pod lupom javne nabavke, zarade zaposlenih...

Državna revizorska institucija izrazila uslovno mišljenje na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta Opštine za 2022. i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti

19300 pregleda 85 reakcija 48 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) je izvršila finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti Završnog računa budžeta Opštine Nikšić za 2022. godinu, i izrazila uslovno mišljenje na finansijsku reviziju tog računa i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti.

Mišljenje je, kako je saopšteno, na bazi sprovedene revizije i Izjašnjenja Opštine Nikšić na Preliminarni izvještaj, donio nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Zoran Jelić (član Senata – rukovodilac Kolegijuma) i Nikola N. Kovačević (predsjedavajući Senatom – član Kolegijuma).

Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Opština Nikšić planirala Odlukom o budžetu iznos od 2.635.346 eura, dok je Odlukom o izmjenama Odluke o budžetu planiran iznos od 1.158.870 eura. U tom trenutku izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 1.814.830,78 eura, odnosno, više za 655.960,78 eura nego što je planirano rebalansom.

Na kraju 2022. izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 2.119.121,44 eura, odnosno 182,86 odsto u odnosu na plan.

Finansijskom revizijom je utvrđeno da podaci iskazani u Izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji za 2022, po pojedinim budžetskim pozicijama prihoda i rashoda, ne odgovoraju podacima utvrđenim u postupku revizije.

Revizijom pravilnosti Odluke o Završnom računu Opštine Nikšić za 2022. utvrđeno je da ta lokalna samouprava nije u svim aspektima uskladila poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima, saopšteno je iz DRI.

Revizijom su utvrđeni slučajevi neusklađenosti sa: Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o zaštiti i spašavanju, Zakonom o poreskoj administraciji, Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o volonterskom radu, Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave, Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave, Uputstvom o bližem načinu rada radu trezora lokalne samouprave, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini i Uputstvom o načinu obračuna zarade i naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

Nadležni Kolegijum DRI naložio je da se, zbog obima i karaktera utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekta revizije, sa Izvještajem o reviziji upozna: Skupština opštine Nikšić, radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti; te Ministarstvo finansija i Ministarstvo javne uprave, kao organi koji vrše nadzor nad radom lokalnih samouprava. Izvještaj DRI će se dostaviti skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Zajednici opština Crne Gore.

Opština Nikšić je dužna da do 15. septembra Državnoj revizorskoj instituciji dostavi Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 31. januara iduće godine Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Bonus video: