Ko produžava rješenja u Opštini Budva kada je Božović u Spužu?

Demokrate od Ministarstva javne uprave i Uprave za inspekcijske poslove traže hitan nadzor u Opštini Budva

30512 pregleda 134 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Budvanske Demokrate uputile su urgentan zahtjev Ministarstvu javne uprave i Upravi za inspekcijske poslove da se izvrši hitan inspekcijski nadzor u Opšini Budva zbog sumnje na nezakoniti rad glavne administratorke, te pojedinih sekretara.

Demokrate traže, kako se navodi u zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid, da se izvrši provjera rada glavne administratorke Nevene Božović-Jovović zbog saznanja koje imaju da koordinira pojedinim sekretarijatima u Opštini Budva, što, ukoliko se ispostavi tačnim, je u potpunoj suprotnosti sa zakonom.

“Na osnovu člana 3 Zakona o inspekcijskom nadzoru i člana 61 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kao i Zakona o lokalnoj samoupravi, zahtijevamo da izvršite hitan nadzor nad primjenom navedenih propisa, a koji regulišu status i način imenovanja starješina svih organa u Opštini Budva. Naime, imajući u vidu trenutni status izvršne vlasti u Opštini Budva i spriječenost predsjednika Opštine Mila Božovića da obavlja tu funkciju, izražavamo sumnju da u Opštini Budva nije regulisan status starješina organa koje predsjednik Opštine u skladu sa članom 58, stav 1 alineja 9 Zakona o lokalnoj samoupravi imenuje i razrješava. Imajući u vidu da su već duže vremena starješine organa u Opštini Budva u statusu “vršioca dužnosti”, a da isti ne može trajati duže od šest mjeseci. Postavlja se pitanje da li su i na koji način produžena rješenja o imenovanjima svih starješina organa u Opštini Budva”, navodi se u dopisu upućenom resornom ministarstvu i Upravi za inspekcijske poslove.

Demokrate izražavaju sumnju da je vršiteljici dužnosti Uprave lokalnih javnih prihoda gospođi Vesni Kovačević produženo rješenje o imenovanju u periodu odsustva predsjednika Opštine Mila Božovića.

“Da je rješenje antidatirano i sprovedeno kroz djelovodnik i arhivu na način koji je u suprotnosti s načinom vođenja evidencije i Uputstvom o načinu vršenja kancelarijskog poslovanja, odnosno da je isto antidatirano i stavljen faksimil predsjednika Opštine. Shodno izraženoj sumnji pozivamo na postupanje u skladu s nadležnostima i zahtijevamo da se izvrši provjera do kada je imenovana imala rješenje na poziciji vršiteljice dužnosti Uprave lokalnih javnih prihoda i na koji način je sprovedeno produženje predmetnog rješenja”, upozoravaju Demokrate.

Demokrate traže da inspekcije izvrše kontrolu ispravnosti vođenja djelovodnika i evidencije od 1. januara ove godine.

“Odnosno utvrditi način evidentiranja i upisa u djelovodnik svih akata donesenih u periodu odsustva predsjednika Opštine Mila Božovića. Molimo vas da po hitnom postupku postupite po predmetnom zahtjevu, izvršite vanredan inspekcijski nadzor i preduzmete adekvatne mjere u skladu s nadležnostima i poštovanjem zakonske regulative”, ističe se u dopisu koji potpisuje opštinski odbor Demokrata Budve.

Demokrate su i prije dvije godine za vrijeme dok je gradom upravljao Marko Bato Carević u nekoliko navrata pozivali inspekcijske službe, koje su ustanovile nezakonito imenovanje opštinskih sekretara.

Opštinska administracija i pored kontradiktornih narativa koji stižu od rukovodstva, nalazi se u svojevrsnoj blokadi. Iako je u početku, nakon što je 13. aprila uhapšen predsjednik Opštine Milo Božović, preostalo rukovodstvo, kadrovi nekadašnjeg Demokratskog fronta, bilo pri stavu da se metropola turizma našla u blokadi, jer je Božović jedina osoba koja može da potpisuje dokumenta, te upozorili državne adrese da je dovedeno u pitanje odvijanje sezone, sada s istih adresa dolaze potpuno drugačije izjave, odnosno da Opština normalno funkcioniše, te da je sve u redu.

A stvarnost je potpuno drugačija, jer od Višeg suda, odnosno sudije za istragu ili predsjednika suda zavisi da li će radnici primiti plate, koji će dokumenti biti unešeni u spuški istražni zatvor i dostavljeni Božoviću na potpisivanje, pa se Opština, iako to niko javno ne želi da kaže, nalazi u svojevrsnoj prinudnoj upravi od strane Višeg suda.

Upravo ovih dana, pošto medijima ne daju zvanične informacije, iz Opštine biće ponovo upućeni u Viši sud zahtjev za dobijanje saglasnosti da se Božoviću dostave platne liste na potpisivanje, kako bi radnici, njih gotovo hiljadu, kako u Opštini, tako u ustanovama kulture, opštinskim preduzećima ali i lokalnom mediju, mogli da prime julsku zaradu.

Bonus video: