RTCG krši prava djece zarad gledanosti

Zaštitnik ukazao da Pravilnik ne može imati veću pravnu snagu od Zakona, Ustava i međunarodnih ugovora

24076 pregleda 68 reakcija 36 komentar(a)
Mijušković utvrdila povredu prava na privatnost maloljetnika, Foto: Ombudsman.co.me
Mijušković utvrdila povredu prava na privatnost maloljetnika, Foto: Ombudsman.co.me

Pravo na privatnost maloljetnika povrijeđeno je u pojedinim emisijama “Dnevnica” koje su emitovane na javnom servisu, a stiče se utisak da se djeca zloupotrebljavaju zarad profita, odnosno gledanosti.

To je zaključio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, nakon što se toj instituciji obratila jedna nevladina organizacija tražeći da preispitaju da li se u “Dnevnici” krše prava djece.

Zaštitnik je preporučio Radio-televiziji Crne Gore (RTCG) da ubuduće prilikom emitovanja emisije “Dnevnica”, shodno pozitivnim propisima i najboljem interesu djece, vodi računa o njihovoj privatnosti i bezbjednosti i da se prilikom prikazivanja humanitarnih akcija, sakupljanja novčane i druge pomoći na javnom servisu štite integritet i dostojanstvo maloljetnih osoba.

“Zaštitnik je utvrdio da je došlo do povrede prava na privatnost maloljetnika u pojedinim emisijama ‘Dnevnica’ koje su emitovane na Javnom servisu RTCG, kada su prikazivana lica djece kojima je potrebno liječenje i djece koja žive u socio-ekonomski ugroženim porodicama, gdje se prikazuju stambeni prostor i teški uslovi u kojima žive porodice, zarad prikupljanja pomoći u vidu novčanih sredstava”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica Zaštitnika Snežana Mijušković.

U mišljenju se ističe da je povrijeđeno pravo na privatnost djece, na zaštitu ličnih podataka koje je zagarantovano Ustavom.

“Takođe, ovakvim postupanjem, zadiranjem u privatni život djeteta, dovodi se u pitanje pravo na porodični život garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.”

U instituciji Zaštitnika zaključili su da prikazivanje djece, s kojim činom u kasnijem životu se djeca ne bi saglasila, nije nužno da bi humanitarna akcija mogla ostvariti cilj.

“Činjenica je da pojavljivanje djece u bilo kojim emisijama izaziva kod gledalaca emotivne reakcije. Eksplicitno prikazivanje djece i njihovog porodičnog okruženja i otkrivanja mjesta stanovanja može višestruko negativno uticati na razvoj djece i njihovu bezbjednost. Podsjećamo, u konkretnim slučajevima mogla se upotrijebiti tehnička mogućnost – zamagljivanje (tzv. blurovanje) lica maloljetnika kako bi se zaštitila njihova privatnost. Međutim, postupanjem na ovakav način, djeca se izlažu degradaciji, bivaju obilježena u sredinama u kojima žive, a stiče se utisak da se zloupotrebljavaju zarad profita, odnosno gledanosti”, piše u mišljenju.

RTCG se u izjašnjenju pozvao na Pravilnik o programskim standardima
RTCG se u izjašnjenju pozvao na Pravilnik o programskim standardimafoto: Boris Pejović

Zaštitnik je ukazao da RTCG kao Javni servis, ne uočava eventualne posljedice koje djeca dožive ili mogu doživjeti u vršnjačkim grupama, niti stigmatizaciju koja ih prati zauvijek.

“Riječ je o posebno osjetljivom pitanju jer, za razliku od odraslih lica, djeca nijesu u zakonskoj mogućnosti da podnose prijave i tužbe zbog povrede svoje privatnosti/dostojanstva, već je to prepušteno njihovim roditeljima/starateljima, koji su u konkretnim slučajevima dali saglasnost da se djeca objavljuju. Obaveza je pružalaca medijskih usluga da vode računa o zaštiti prava maloljetnika kao i regulatornog tijela – Agencije za elektronske medije”, ističu iz ove institucije.

RTCG se u izjašnjenju pozvao na Pravilnik o programskim standardima, gdje se ističe da maloljetnici i ranjive osobe neće biti ispitivani o privatnim stvarima bez pisanog odobrenja roditelja ili staratelja, osim u slučajevima ukazivanja na težak položaj maloljetnih ili ranjivih osoba, a čiji je prvenstveni cilj animiranje javnosti u svrhu obezbjeđenja pomoći.

“Međutim, RTCG prenebregava stav 2 citiranog člana koji propisuje da identitet i lični podaci maloljetnika ili ranjivih osoba ne smiju biti otkriveni u slučajevima kada postoji opravdana sumnja da bi njihovo objavljivanje moglo dovesti do ugrožavanja njihovog interesa ili dostojanstva. RTCG takođe ističe, shodno tom Pravilniku, da maloljetnici mogu direktno učestvovati ili se uključivati u programske sadržaje uz prethodnu pisanu saglasnost roditelja/staratelja. Proizilazi da cilj - prikupljanje sredstava za porodicu opravdava prikazivanje djece i njihovog porodičnog doma uz saglasnost roditelja. Međutim, pomenuti Pravilnik, ne može imati veću normativnu snagu od Zakona, koji ovu tematiku tretira na drugačiji način”, naglašavaju u instituciji Zaštitnika.

Podsjećaju i da veću pravnu snagu imaju i potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava koja, shodno Ustavu Crne Gore, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drukčije od unutrašnjeg zakonodavstva.

“Činjenica je da su u prethodnom periodu razni emiteri prikazivali ovaj format emisije, takođe sa djecom. Međutim, imajući u vidu da Zaštitnik nema mandat da djeluje u odnosu na privatne medije, putem javnih objava apelovao je da mediji o djeci izvještavaju s pažnjom, poštujući njihovo dostojanstvo, najbolji interes, kao i pravo na zaštitu njihove privatnosti”, ističu iz ove institucije.

Bonus video: