Abazović i Đeka sa predstavnicima nacionalnih savjeta: Poništiti konkurs za raspodjelu sredstava Fonda za manjine

"Abazović smatra da je najbolja i najefektivnija poruka činjenica da četiri savjeta zajednički djeluju", dodaje se u saopštenju Vlade

5526 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka Abazovića i Đeke sa predstavnicima nacionalnih savjeta u Crnoj Gori, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka Abazovića i Đeke sa predstavnicima nacionalnih savjeta u Crnoj Gori, Foto: Vlada Crne Gore

Predstavnici nacionalnih savjeta u Crnoj Gori, na sastanku sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministrom ljudskih i manjinskih prava Fatmirom Đekom došli su do zajedničkog predloga da je potrebno poništiti konkurs za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, za finansiranje projekata za podršku aktivnostima za 2023. godinu.

To je saopšteno iz Služba za odnose s javnošće Vlade Crne Gore.

"Abazović i Đeka održali su danas sastanak sa predstavnicima nacionalnih savjeta kojem su prisustvovali: Faik Nika, predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori; Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore; dr Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori; Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori", stoji u saopštenju Vlade.

Sastanak je, kako su kazali, održan na inicijativu predsjednika četiri nacionalna savjeta, a povodom raspodjele sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, za finansiranje projekata za podršku aktivnostima iz člana 36 stav 1 Zakona o manjinskim pravima i slobodama za 2023. godinu.

"Predstavnici nacionalnih savjeta izrazili su nezadovoljstvo raspodjelom sredstava za 2023. godinu, navodeći da su na posljednjom konkursu dobili oko 20% ukupnih sredstava, dodajući da se radi o kulminaciji nepravde koja traje duži niz godina", dodaje se u saopštenju.

Sa sastanka Abazovića i Đeke sa predstavnicima nacionalnih savjeta u Crnoj Gori
Sa sastanka Abazovića i Đeke sa predstavnicima nacionalnih savjeta u Crnoj Gorifoto: Vlada Crne Gore

Predstavnici nacionalnih savjeta (Albanaca, Muslimana, Srba i Hrvata) saglasili su se, kako se navodi, da imaju dobru saradnju sa Ministarstvom ljudskih i manjskih prava, te da po ovom pitanju imaju njihovu podršku.

"Dodali su da je potrebno učešće njihovih predstavnika u Upravnom odboru CEKUM-a, Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, resornom ministarstvu, kao i komisiji za vrednovanje projekata Fonda", saopšteno je iz Vlade.

Abazović smatra, kako se navodi, da je najbolja i najefektivija poruka činjenica da četiri savjeta zajednički djeluju.

"On je zaključio da treba raditi na izmjeni Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojim bi se definisao bolji model raspodjele sredstava. Abazović je naglasio da podržava njihove napore da se pravedno raspodijele sredstva Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava", saopšteno je.

Bonus video: