Ombudsman: Škole moraju da budu bezbjednije

Ombudsman preporučio podgoričkoj školi da pojača dežurstva u ustanovi i dvorištu, ispitujući slučaj kada je grupa maloljetnika neometano ušla u njihove prostorije, a jedan od njih pretukao učenika u kabinetu

7016 pregleda 3 komentar(a)
Slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se krajem marta, Foto: Luka Zekovic
Slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se krajem marta, Foto: Luka Zekovic

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Ministarstvu prosvjete da na početku nove školske godine preduzme radnje i mjere kojima će se podići nivo bezbjednosti u školama i da uspostavi stalnu saradnju sa policijom i centrima za socijalni rad.

To je preporuka nakon ispitivanja slučaja nasilja u podgoričkoj Osnovnoj školi “Radojica Perović” iz marta ove godine, kada je grupa maloljetnika ušla nesmetano u tu vaspitno-obrazovnu ustanovu, a jedan od njih tokom nastave pretukao trinaestogodišnjeg učenika.

Zaštitnik je podgoričkoj školi preporučio da stručna služba razgovara sa djetetom koje je pretrpjelo nasilje i da, ukoliko ocijene da je potrebno, pruže pomoć i podršku, kao i da pojača dežurstva u školi i dvorištu kako bi se postigla veća bezbjednost učenika i zaposlenih.

“Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka, konstatuje se da se 28. 3. 2023. godine u JU OŠ ‘Radojica Perović’ u Podgorici dogodilo nasilje, kada je maloljetnik koji nije učenik te škole, pretukao učenika za vrijeme trajanja nastavnog procesa, čime je tom učeniku bila ugrožena bezbjednost i povrijeđena prava na zaštitu od svakog oblika nasilja u obrazovno-vaspitnoj ustanovi”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković.

U instituciji Zaštitnika podsjećaju da je na osnovu izjašnjenja škole maloljetnik neopaženo ušao u školu, prišao učeniku koji se nalazio u holu, uvukao ga u kabinet broj 15 i počeo da ga tuče, dok je nastavnica ruskog jezika koja je čula buku iz susjedne učionice pomogla đaku, razdvojila ga od napadača i time spriječila veće posljedice.

Uprava škole je u izjavi “Vijestima”, neposredno nakon tog slučaja, saopštila da se nasilje dogodilo u hodniku škole, ispred učionice, iako su roditelji tvrdili da se to desilo upravo u učionici.

U mišljenju zaštitnika piše da je škola obavijestila roditelje učenika koji je pretrpio nasilje i da je odveden u zdravstvenu ustanovu, zatim policiju, a kasnije je Odjeljenje bezbjednosti Podgorica podnijelo krivičnu prijavu protiv maloljetne osobe.

“Škola u izjašnjenju ističe da preduzimaju mjere koje se tiču bezbjednosti učenika i da će se prisustvom školskog policajca u dvorištu škole popraviti situacija. Međutim, nije navedeno da li je radi prevazilaženja traumatičnog događaja obavljan ili planiran savjetodavni rad sa učenikom koji je pretrpio nasilje”, piše u mišljenju.

Iz institucije Zaštitnika su naglasili da zabrinjava činjenica da se nasilje dogodilo u školi, u vrijeme kada su učenici na nastavi i da je dječak koji nije učenik te škole neopažano ušao i u jednom kabinetu napao i pretukao đaka i zadao mu povrede.

“Činjenica je da se ne mogu predvidjeti ili spriječiti sve negativne situacije ili događaji, ali se mora sa povećanom pažnjom voditi računa o bezbjednosti učenika i zaposlenih. Mišljenja smo da je stoga neophodno vršiti permanentna dežurstva kako u holu, tako i u dvorištu škole, kako bi dežurni nastavnici na vrijeme mogli reagovati i spriječiti ovakve događaje, kao i veće posljedice, jer bi u protivnom, u dvorište ili školu, mogli i dalje ulaziti osobe koje nijesu učenici škole ili huligani i narušavati red i mir i ugrožavati bezbjednost svih u školi”, stoji u dokumentu.

Podsjećaju da se slučajevi vršnjačkog nasilja sve češće dešavaju u školama i dvorištima, smanjuje uzrast počinilaca i da je potrebno razmotriti koji su uzroci i ko osim roditelja snosi odgovornost da se te pojave spriječe, suzbiju i promovišu drugačije i nenasilne metode rješavanja nesuglasica, razvoj tolerancije i međuvršnjačka podrška.

Istakli su da u školama treba da bude uspostavljen tim za borbu protiv nasilja i vandalizma čiji će članovi biti nastavnici, vaspitači, stručni saradnici, kao i psiholog i pedagog.

Bonus video: