Kojović tvrdi da ga direktor proganja zbog toga što je progovorio

Radnik doo “Komunalno Lim” smatra da mu se direktor te firme sveti zbog navoda o nezakonitosti, ovaj to demantuje i kaže da je sve što je sporno takvo i zatekao

20702 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Tvrdi da ga direktor proganja: Kojović, Foto: Jadranka Ćetković
Tvrdi da ga direktor proganja: Kojović, Foto: Jadranka Ćetković

Radnik doo “Komunalno Lim” Vladan Kojović tvrdi da se, nakon njegovih navoda u “Vijestima” i prijava nadležnim službama o nezakonitim radnjama u tom preduzeću, direktor Muradif Grbović obračunao sa njim tako što ga je kaznio premještanjem sa mjesta rukovaoca građevinskim mašinama na mjesto radnika na pražnjenju kontejnera.

Direktor tog preduzeća Grbović kazao je za “Vijesti” da je sve u toj firmi urađeno po zakonu.

Inspekcija je ranije reagovala nakon tvrdnji radnika Kojovića u izjavi datoj “Vijestima” o prijemu 10 osoba bez konkursa, uz obećanje da će ih zaposliti ukoliko glasaju za određenu političku partiju.

Kojović je ispričao je da je nakon niza neprijatnosti primoravan da napusti firmu, a da ga je 1. avgusta direktor primorao da sa mjesta rukovaoca građevinskim mašinama pređe na mjesto radnika na pražnjenju komunalnih posuda kontejnera.

Zbog svega je podnio tužbu Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Kojović je ranije tvrdio da u preduzeću radnici upravljaju neregistrovanim vozilima starim i po nekoliko decenija, zbog čega su ugroženi životi radnika, koji u slučaju nezgoda na radu ne mogu da naplate štetu, ističući da se dešavalo da radnici imaju nezgodu na poslu, ali da nisu mogli da naplate osiguranje jer su upravljali neregistrovanim vozilima.

Naglasio je da neregistrovano vozilo skoro svakodnevno prelazi i granični prelaz Dobrakovo. Iznio je i tvrdnje da je od dolaska direktora u aprilu primljeno 18 novih radnika.

Podsjetio je da je direktor Grbović tvrdio da nije zapošljavao radnike posljednjih nekoliko mjeseci, a da je inspekcija utvrdila da je u toku posljednje izborne kampanje ‘doveo’ 18 radnika bez odobrenja Ministarstva finansija, preko privatne agencije “Nice job”, a mimo konkursa preko Zavoda za zapošljavanje.

Muradif Grbović
Muradif Grbovićfoto: Jadranka Ćetković

Kojović je ispričao da ga je u maju pozvao pretpostavljeni Mervan Hasanović i rekao da imaju sastanak, kojem su prisustvovali direktor Muradif Grbović, Senad Pačariz, Ragip Softić i predsjednik sindikata Predrag Cvijović.

“Na tom sastanku nam je rečeno da ‘ko prijavi da je vozilo neregistrovano može slobodno da ide kući jer jedu hljeb iz tog preduzeća i da na taj način potkopavaju temelje firme’. Zatim je Ragip Softić izvadio primjerak prijave i rekao da ne potpisujemo jer imaju svoje ljude advokate i da sve obaraju na sudu. Zatim je počeo da prijeti, izgovarajući riječi “ko bude prijavljivao firmu, a mi ćemo saznati ko je taj što prijavljuje i taj će biti sankcionisan.

“Sve moje navode ispitale su nadležne inspekcije i ustanovile su da su tačne”, kazao je Kojović, pojašnjavajući da je javno progovorio zbog ugroženosti života radnika koji voze neregistrovana vozila, stara po više decenija.

Objasnio je da se sastanak završio tako što je zbog učestalosti kažnjavanja zbog neregistrovanih vozila, direktor kazao da je na ovaj način policija objavila rat komunalnom.

On tvrdi da neregistrovana vozila i dalje prelaze granični prelaz Dobrakovo, i nakon pisanja “Vijesti” o ovom problemu, precizirajući da se radi o utovarivaču.

“Poslije mojih navoda u medijima Grbovic počinje da me progoni i 20. jula me tjerao da sa mjesta rukovaoca građevinskim mašinama za šta sam školovan kao saobraćajni tehničar, pređem na mjesto fizikalca koji će da prazni kontejnere. Istog dana mi je dat i aneks ugovora za to radno mjesto, s tim da radno mjesto rukovalac građevinskim mašinama i dalje postoji, odnosno nije ukinuto već je prošle godine sistematizovano.

Zbog ucjene ‘prihvati ili otkaz’ pošto imam dvoje maloljetne djece i trudnu suprugu, pristao sam i 1. avgusta potpisao izmjenu aneksa ugovora o radu i pokrenuo tužbu kod suda, da bi 2. avgusta u Zavodu za zapošljavanje izašao javni oglas za moje pređašnje radno mjesto - rukovalac građevinskih mašina”, kazao je Kojović.

On tvrdi Grbović pored osvete sve radi na vjerskoj, nacionalnoj i političkoj osnovi, jer je za nekoliko mjeseci primio 18 radnika isključivo po tom osnovu, da nema ništa protiv svojih kolega, ali ima protiv nepravde i nezakonitog rada.

Istakao je da je njegove navode, što se tiče zapošljavanja, potvrdila inspekcija rada, koja je utvrdila da je Grbović, koji je tvrdio da nije primao radnike, za nekoliko mjeseci od kada je direktor, primio 18 radnika.

Kojović je istakao da kao i većini radnika nije uplaćivan radni staž, po 5-6 i više godina.

Zaključio je da je zbog sumnje u pristrasnost zatražio izuzeće republičke inspektorke za rad i radne odnose Sonje Rakonjac.

Grbović: Neka Kojović kaže kako je godinama vozio neregistrovano vozilo

Direktor doo “Komunalno Lim” Muradif Grbović je kazao da su tvrdnje Kojovića netačne, i da je sve u firmi sprovođeno shodno zakonu.

“Nemam povod da mu se svetim, jer njegove tvrdnje su neosovane i lažne pa me samim tim i ne dotiču. Aneks je normalna pojava u svakom preduzeću i služe zbog nesmetanog odvijanja rada. Njegov aneks je samo na radno mjesto koje je već radio, pa ako tada nije bila osveta zašto bi bila sada”, kazao je Grbović.

Što se tiče navoda o zapošljavanju kazao je da je u posljednjih nekoliko mjeseci primljeno nekoliko novih radnika, ali da je bilo i odliva zbog odlaska nekoliko radnika u penziju, ali i zbog prekida ugovora.

“Njihova nacionalna opredijeljenost mi nije poznata. Vidim da se brojka zapošljenih stalno mijenja, valjda kako kome odgovara da iznese neistinu. Ne mogu vam sada dati precizan broj tih zapošljenih, ali je svakako znatno manje od onog što tvrdi ovaj radnik. Što se tiče neregistrovanih vozila, mislim da je Kojović prava adresa da kaže zbog čega je on do prije dva-tri mjeseca, godinama vozio neregistrovano vozilo”, kazao je on.

Oko raspisanog oglasa pojasnio je da je isti dat na radno mjesto za koje postoji saglasnost Ministarstva finansija “još prije mog imenovanja za direktora” i da je riječ o mašinisti, tako da je popuna tog radnog mjesta planirana mnogo ranije.

Naglasio je da kao direktor daje veliki doprinos da se vozila što prije registruju, napominjući da je takvo stanje zatekao kada je došao na mjesto direktora u aprilu.

“Tako je valjak koji čitavu deceniju nije bio registrovan sada registrovan, a veliki broj mašina bio je na Mašinskom fakultetu, pa su i ta vozila registrovana”, zaključio je Grbović.

Bonus video: