Jokić: Crna Gora da postane svjesna kakav dragulj ima u "Jadranu" i zaštiti dostojanstvo države i broda

U Kotoru je u petak otvorena izložba umjetničkih fotografija posvećenih školskom brodu "Jadran", gradonačelnik "podijelio packe" onima koji žele da uzmu brod, ali i onima u čijim je on rukama danas

6412 pregleda 32 reakcija 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković

U sklopu niza manifestacija kojima Ministrstvo odbrane i Mornarica Vojske Crne Gore obilježavaju veliki jubilej – 90 godina službe školskog broda, jedrenjaka "Jadran", u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru u petak je otvorena izložba umjetničkih fortografija autora Stevana Kordića, profesora Pomorskog fakulteta u Kotoru, posvećena tom jedinstvenom brodu.

Izuzetno dobro posjećenu izložbu su zajedno organizovali Mornarica i Ministarstvo odbrane, Opština Kotor, Pomorski muzej, Pomorski fakultet Univerziteta Crne Gore iz Kotora i ovdašnja Srednja pomorska škola. Kroz objektiv svog fotaparatata Kordić koji je jedan od najboljih modernih umjetničkih i dokumentarističkih fotografa u Crnoj Gori, zabilježio je brojne interesantne motive sa "Jadrana" i svakodnevnog života na brodu u njegove posljednje tri međunarodne ploviodbe – krstarenja koje je taj jedrenjak izveo sa studentima Pomorksog fakulteta Kotor na praksi.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Siniša Luković

I sam veliki zaljubljenik u "Jadran", Kordić je na ovim fotografijama prikazao brojne detalje sa manevarske palube jedrenjaka tokom opsluživanja njegovih jedara i druge opreme, vođenja navigacije kroz neka od izuzetno zahtjevnih područja poput Korintskog kanala ili moreuza Bosfor i Dardaneli, ali u gotovo romantične prikaze broda na pučini, okruženog samo beskrajnim plavetnilom mora i neba i delfinima koji prate "Jadran".

Na trehničke karakteristike i bogat istorijat broda čija je gradnja započeta 1931. u Njemačkoj na inicijativu tadašnje pomorsko-propagande organizacije "Jadranska straža" iz Splita koja je željela da pokloni novi školski brod Kraljevskoj Mornarici Jugoslavije, podsjetio je kustos pomorsko-tehničke zbirke Pomorksog muzeja Kotor Ilija Mlinarević. Istakao je da je brod koji je u međuvremenu ipak najvećim dijelom plaćen iz državnog budžeta Kraljevine Jugoslavije, njenoj Mornarici predat 1933. te da je "Jadran" 16.jula te godine uplovio u Tivat kao svoju prvu luku u domovini.

Jedna od Kordićevih fotografija
Jedna od Kordićevih fotografijafoto: Siniša Luković

On je dodao da je Pomorski muzej u maketarskoj radionici "Montić" u Tivtu, nedavno naručio izradu nove, vrlo detaljne i vjerne makete školskog broda "Jadran" a koje će uskoro biti dio stalne muzejske postavke.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Siniša Luković

“Školski bord “Jadran” predstavlja pokretnu učionicu za sve one koji uče Pomorsku školu i Pomorski fakultet u Kotoru, međutim, to nije jedina uloga ovog broda. On predstavlja dragulj Mornarice Vojske Crne Gore i dragulj naše države. Kao takav, svako njegovo isplovljavanje ili uplovljavanje u luku Tivat, ili povremeni dolazak u luku Kotor, predstavlja zaista izuzetan događaj za sve građane Crne Gore a posebnju radist za žitelje Boke koji već decenijama imaju posebnu vezu sa ovim jedinstvenim brodom", kazao je, zvanično otvarajući izložu, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Kordić,  Jokić i Jevtović
Kordić, Jokić i Jevtovićfoto: Siniša Luković

Osvrćući se na ovih dana ponovno aktuelizovana traženja iz Hrvatske da joj, kako zvanični Zagreb kaže, Crna Gora vrati u građanskom ratu u bivšoj SFRJ navodno oteti školski brod “Jadran”, Jokić je podsjetio da je brod 1933. iz njemačkog brodogradilišta “H.C. Stülcken &Sohn” u Hamburgu, preuzet od strane Kraljevine Jugoslavije, finansiran je sa 7/8 od strane od te države, a tek 1/8 od “Jadranske straže”.

“Kako tada tako i danas školski brod “Jadran” nije imao svoju matičnu luku, već je kao i svaki drugi ratni brod, bio upisan u Flotnu listu, najprije u Zemunu za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a nakon toga u Beogradu za vrijeme SFRJ. Nažalost, nakon tragičnih i tužnih dešavanja devedesetih godina, preko broda “Jadran” se prelamala i tužna istorija naših prostora pa se tako za ono što je bio naš zajednički dragulj, danas otimamo pokušavajući jedni druge da ubijedimo čije je nešto, što je nesporno naše", rekao je Jokić.

On je dodao da se to ponovno događa i ovih dana.

“Stoga smatram svojom obavezom, da dam svoja dva osvrta na ovo pitanje. Država Crna Gora ima svoju moralnu obavezu, ali i pitanje svog dostojanstva, kada je u pitanju brod “Jadran” koji vijori njenu zastavu, da na svaki način štiti i čuva svaki mogući uticaj treće strane, ma kako se ona zvala. Jednako tako, Crna Gora ima još i veću obavezu da brod "Jadran" dobije i rekonstrukciju i zaštitu kakvu zaslužuje, jer proteklih nekoliko godina smo svjedočili činovima, koji ne idu uz takav brod. U nadi da će ova godišnjica i sva buka koja se oko nje stvorila, učiniti da ova država postane opet svjesna kakav dragulj ima u svojim rukama, da postane revnosna prema njemu i njegovom održavanju, i da ćemo naredni rođendan “Jadrana” slaviti u mnogo ljepšoj atmosferi, vjerujući da će ovaj brod iznjedriti još puno generacija crnogorskih pomoraca, proglašavam izložbu otvorenom", poručio je Jokić.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Siniša Luković

Komandant Mornarice VCG, kapetan frigate Milan Jevtović je kazao da školski brod “Jadran” 90 godina plovi morima “i predstavlja pokretnu učionicu, u kojoj smo usvojili osnovna znanja u pomorstvu i ostvarili prvi kontakt sa morem”.

“Pored svog osnovnog cilja, a to je obuka pripadnika Mornarice VCG, koristi se kao pomorska učionica za usvajanje prvih pomorskih znanja i prvi kontakt sa morem, za sve studente i učenike pomorskih škola i pomorskih fakulteta u Crnoj Gori. Kroz objektiv profesora Kordića, imamo priliku da vidimo jedan dio modernije istorije, šta je to “Jadran” i kako ga on doživljava. Zahvaljujem mu se što nam ljepotu ovog broda prikazuje na jedan drugačiji način, u odnosu na ono što mi kao pripadnici Mornarice vidimo", istakao je Jevtović.

Autor izloženih fotografija, Stevan Kordić kazao je da je tokom tri međunarodne plovidbe studenata Pomorskog fakulteta u Kotoru “Jadranom” za Italiju, Maltu, Tursku i Grčku, pokušao da fotoaparatom uhvati momente i detaje koji svjedoče o ljepoti samog broda, ali i ljepoti pomorskog poziva uopšte.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Siniša Luković

“Fotografija je jedan izuzetno moćan medij propagande, koji je tu zapravo da predoči ljepotu samog broda i život i boravak naših studenata, koji su na tri međunarodna krstarenja imali priliku da na njemu borave - 2013. na putovanju za Bari, 2018. za Maltu i 2019. za Carigrad i Atinu. Zatim je došao kovid i poremetio sve planove. Za nas na Fakultetu jako je bitna ova saradnja, za studente je ovo prvi susret sa pravim brodom i životom na brodu. Na Fakultetu imamo najmoderniji simulator, ali plovidba “Jadranom” nije simulacija, već stvaran život pomorca. Na školskom brodu "Jadran" uvijek smo bili primljeni kao da smo na svom brodu i tako ga doživljavamo, a nadamo se da će se naše saradnje nastaviti istim tokom i da ćemo uskoro dobiti poziv od Mornarice, da pristupimo planiranju sljedećeg međunarodnog krstarenja", kazao je Kordić.

Centralna proslava 90. godišnjice školskog broda “Jadran” uz prisustvo najvećih državnih zvaničnika Crne Gore inače, biće održana 19. avgusta u Tivtu, na dan kada je taj jedrenjak 1933.godine i zvanično predat na upotrebu Kraljevskoj Mornarici Jugoslavije i upisan u njenu Flotnu listu.

Bonus video: