Krapović: Projekat kolektora u Budvi kriminalan, sudski proces licemjeran

Bivši predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović komentarisao slučaj postrojenja za tretman otpadnih voda

22964 pregleda 35 reakcija 8 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Opština Budva ima još sedam dana da podnese žalbu na presudu kotorskog Osnovnog suda kojom je lokalna uprava dužna da državi, odnosno Ministarstvu finansija vrati 29,3 miliona eura, koliko je krajem decembra Vlada isplatila njemačko-austrijskom koncernu WTE/EVN, na ime državnih garancija, nakon što su napustili postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović, koji je nakon hapšenja predsjednika Opštine Mila Božovića, preuzeo rukovođenje izvršnom vlašću u metropoli turizma, nije odgovorio “Vijestima” da li će Opština podnijeti žalbu, jer u suprotnom presuda prvostepenog suda postaje pravosnažna.

Advokat Vladan Bojić koji zastupa Opštinu Budva, kazao je “Vijestima” da će žalba biti izjavljena u roku.

Ipak, Opštini prijeti jedna od najtežih finansijskih kriza u novijoj istoriji ukoliko presuda postane pravosnažna, jer bi se suočila sa velikim problemima jer trenutno je kompletna administracija u svojevrsrnoj blokadi od pritvaranja prvog čovjeka grada, jer za svaku odluku je potrebna saglasnost Božovića, a za njegov potpis Viši sud, odnosno sudija za istragu, odlučuje da li da da zeleno svjetlo.

Bivši gradonačelnik Budve, jedan od ključnih svjedoka u procesu pred međunarodnim arbitražnim sudom koji zastupa interese Opštine protiv milionske tužbe njemačke kompanije, Dragan Krapović (poslanik Demokrata), smatra krajnje neprimjernim da Vlada Crne Gore insistira da od Budve naplati iznos od 29,3 miliona eura.

“Kristalno je jasno da je projekat zbrinjavanja otpadnih voda u Budvi kriminalan, te da su WTE/EVN u saradnji sa OKG Budva pokušali da opljačkaju građane Budve, i to ne samo u presuđenom iznosu od tri miliona eura, već u mnogo većem iznosu!”, naglašava Krapović u razgovoru za “Vijesti.”

Postrojenje u naselju Vještica
Postrojenje u naselju Vješticafoto: Vuk Lajović

Prema njegovim riječima, prosto je nevjerovatno da niko od nadležnih u Crnoj Gori nije uradio ništa da za to i odgovaraju, iako, kako je naglasio, su godinama na tome insistirali javno.

“Sjetićete se da su, prilikom naplate Garancije iz tadašnjeg Ministarstva finansija najavljivali krivične prijave, međutim ništa se nije desilo što je veoma indikativno. Nadalje, ne samo da nisu uradili, nego je Vlada Duška Markovića koristila ove teške okolnosti protiv građana Budve prilikom protivustavnog zauzimanja Opštine Budva silom, u ljeto 2020. godine. Vlada Crne Gore je krajem 2019. godine dobrovoljno platila garanciju, podvlačim dobrovoljno, i nakon toga pokušala da ovaj kriminalni projekat tadašnje DPS vlasti, kompletno naplati građanima Budve. Takođe, ne isključujem da su to uradili pod pritiskom sa strane ili u dogovoru sa adresama van Crne Gore, što pokazuje koliko su daleko otišli u izdaji svojih građana i opštine Budva koja puni budžet Crne Gore u ogromnom procentu”, kazao je Krapović.

Inostrana kompanija je krajem 2019. naplatila državnu garanciju od 29,3 miliona eura od Vlade Duška Markovića, da bi već u januaru 2020. spakovala kofere i ostavila postrojenje Opštini u katastrofalnom tehničkom stanju.

Opštini u maju 2020. uoči političkih previranja u gradu, kada Demokratska partija socijalista preko nezavisnog odbornika Stevana Džakovića preuzima rukovođenje bradom, Privredni sud blokira sve račune.

Punih četiri mjeseca, sve do kraja septembra 2020, Opština Budva je bila pod blokadom, jer je Privredni sud donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem lokalnoj upravi na osnovu zahtjeva tadašnjeg ministra finansija Darka Radunovića, koji je tražio da Opština vrati 29,2 miliona eura državne garancije.

Međutim, krajem septembra, Privredni sud ukida privremenu mjeru, te se u ponovnom postupku oglašava nenadležnim u ovom procesu, koji se potom seli u Osnovni sud u Kotoru.

Opština Budva uporedo vodi pravnu bitku pred međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenje u Frankfurtu, pred kojim njemačko-austrijski koncern traži da im se isplati garancija od 64.592.738 eura, čiju validnost lokalna uprava osporava.

Pred odjeljenjem u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, ćerka firma “WTE otpadne vode” pokrenula je tužbu za naplatu 64.592.738 eura po ugovoru o jemstvu/garanciji koji je zaključen između te njemačke kompanije i tadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Rajka Kuljače.

Riječ je, kako tvrde u Opštini, o spornoj garanciji iz 2010. koja nema saglasnost Skupštine opštine Budva, a zbog koje je bivši gradonačelnik Marko Carević podnio krivičnu prijavu protiv Kuljače i više NN osoba koje su učestvovale u tom slučaju. Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Specijalno tužilaštvo na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić odbacilo je prijavu zbog smrti prijavljenog, kao i protiv NN lica, jer kako je navedeno, ne postoji osnovana sumnja da su od bilo kog lica izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Pored ovog procesa, njemačko-austrijski koncern je pokrenuo još jedan i to pred Međunarodnim sudom u Ženevi, gdje traže naplatu još 31,9 miliona eura.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koga je svečano prije devet i po godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, a kome je prisustvovao i šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine, ali i najveća, još neistražena, korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Propust advokata koga je imenovao Carević?

Krapović ističe da je ovaj sudski proces negdje vrhunac licemjerja jer je bivši režim poražen i demokratski uklonjen sa vlasti.

“Bez obzira na tu činjenicu, jako mi je teško da vjerujem da Budva može izgubiti ovakav proces, osim ako nisu napravljene ozbiljne greške i propusti postupajućeg advokata kog je angažovao tadašnji predsjednik opštine, gospodin Carević! Bilo kako bilo, pozivam aktuelnu Vladu premijera Abazovića, i ministra finansija Damjanovića, da odustanu od daljih postupaka koji će nesumnjivo uslijediti te da odustanu od pokušaja naplate ovog novca i da se posvete onome što je trebalo da bude prioritet, a to je da neko za ovo konačno odgovara! Naravno, primarni cilj je da dobijemo ono što je građanima obećano, a to je moderan i funkcionalan sistem odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda na teritoriji cijele opštine, a to nismo dobili upravo zbog korupcije i zloupotreba bivšeg režima! Mislim da je to minimum poštenog odnosa prema Budvi i njenim građanima što ću tražiti, ne samo od ove, nego od svake buduće Vlade!”, naglasio je Krapović.

Bonus video: