"Jadran" jubilej slavi u gradu sa kojim je sudbinski vezan od 1933.

Proslava 90. rođendana školskog broda Mornarice VCG u Tivtu

3452 pregleda 7 komentar(a)
Brod Jadran, Foto: Siniša Luković
Brod Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.08.2023. 16:05h

U godini kada slavi svoj 90. rođendan, školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak "Jadran" uploviće u Tivat.

Njegov dolazak na rivu Pine se očekuje u srijedu 9. avgusta- saopšteno je juče iz Opštine Tivat.

Brod Jadran
foto: Mornarica Vojske Crne Gore

Iako je Ministarstvo odbrane krajem marta potpisalo 300.000 eura ugovor o izradi novih dvadesetak drvenih elemeneta snasti za "Jadran" sa kalafatskom radionicom Bokovac iz Bara, do sada nijedan od novonapravljenih nastavka jarbola, križeva, kosnika i ostalog još nije ugrađen na brod pa će "Jadran" u Tivat nakon tri godine izbivanja iz grada sa kojim je sudbinski povezan već skoro devet desetljeća, doći u manje reprezentativnom stanju nego što bi to inače bio slučaj.

Brod Jadran
foto: Mornarica Vojske Crne Gore

Ipak, i takav pomalo "ošućen" bez većeg dijela snasti, stari jedrenjak će u Tivtu naići na ljubav i pažnju građana koji ga najviše vole i najbolje poznaju, te će narednih dana u ovom gradu biti priređen niz zbivanja vezanih za proslavu velikog jubileja ovoj jedinstvenog broda.

Brod Jadran
Brod Jadranfoto: Siniša Luković

Naime, u sklopu obilježavanja ovog velikog jubileja, Ministarstvo odbrane Crne Gore i Mornarica Vojske Crne Gore, uz podršku Opštine Tivat, prirediće niz manifestacija.

Prva u nizu je izložba dokumentarnih fotografija posvećenih "Jadranu" autora Gorana Grkovića, koja će biti održana u četvrtak 10. avgusta sa početkom u 19 sati u JU "Muzej i galerija" Tivat.

U istom prostoru, organizatori proslave jubileja prirediće tematsko veče o "Jadranu" i to u utorak 15. avgusta, sa početkom u 20 časova.

U srijedu i četvrtak 16. i 17. avgusta od devet do 19 sati biće organizovani dani otvorenih vrata, pa će zainteresovani turisti i građani moći da obiđu "Jadran" vezan na njegovom uobičajenom mjestu na gradskoj rivi Pine.

Svečana proslava Dana broda sa pratećim prijemom na "Jadranu" za visoke zvanice iz državnog i društveno-političkog života, planirana je za 19. avgust – dan kada je "Jadran" daleke 1933. godine formalno upisan u Flotnu listu tadašnje Kraljevske Mornarice Jugoslavije, dok će jedriličarska regata u čast slavljenika biti organizovana u tivatskom akvatorijumu u nedjelju 20. avgusta sa početkom u devet časova.

Bonus video: