Zajednica opština objavila Vodič za pripremu EU projekata za lokalne samouprave

Iz Zajednice opština su kazali da je pisanje projekata za apliciranje kod donatorskih fondova kompleksna aktivnost, koja zahtijeva praćenje veoma zahtjevnih procedura

2512 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Zajednica opština Crne Gore
Ilustracija, Foto: Zajednica opština Crne Gore

Zajednica opština Crne Gore objavila je Praktični vodič za pripremu projekata za lokalne samouprave Jugoistočne Evrope koji će, kako su rekli, pomoći opštinama u pripremi i implementaciji projekata iz fondova Evropske unije (EU).

Iz Zajednice opština su kazali da je pisanje projekata za apliciranje kod donatorskih fondova kompleksna aktivnost, koja zahtijeva praćenje veoma zahtjevnih procedura.

Praktični vodič za pripremu projekata za lokalne samouprave Jugoistočne Evrope
foto: Zajednica opština Crne Gore

“S tim u vezi, sačinjen je Praktični vodič za pripremu projekata za lokalne samouprave Jugoistočne Evrope koji predstavlja veliku pomoć opštinama u pripremi i implementaciji projekata”, kazali su iz Zajednice opština.

Oni su naveli da, će zbog jednostavnog koncepta, Vodič sa lakoćom moći da koriste zaposleni u crnogorskim, ali i lokalnim samoupravama cijele jugoistočne Evrope, koji žele da unaprijede svoja znanja za dobijanje sredstava iz EU fondova.

“Pomoći će im da nauče da identifikuju mogućnosti finansiranja, kao i kako da pripreme i implementiraju projekte ali prije svega, dobiće praktične, primjenljive savjete koje će moći da koriste u svakodnevnom radu sa EU projektima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, vodič je je osmišljen da pruži podršku EU projektima Mreže gradova na Zapadnom Balkanu, obuhvatajući dragocjena iskustva iz prakse u konciznoj, razumljivoj i upotrebljivoj formi.

Iz Zajednice opština su rekli da je EU projekte Mreže gradova inicirao Grad Sarajevo, uz podršku Njemačkog GIZ-a i uz tehničku pomoć NALAS-a.

Prema njihovim riječima, pored Sarajeva, uključeni su i Podgorica, Bar, Nikšić, Leskovac, Novi Pazar, Sveti Nikola, Elbasan, Mat, Mostar i Priština.

“Autori Vodiča su zaposleni u Zajednici opština - pomoćnica Generalne sekretarke za međunarodnu saradnju i evropske integracije Vanja Starovlah i sekretar Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju Darko Mrvaljević”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Starovlah i Mrvaljević su sa budućim čitaocima podijelili praktične savjete i primjere, zasnovane na iskustvima lokalnih samouprava u regionu, pa Vodič može biti veoma koristan za sve lokalne samouprave u Crnoj Gori i širom jugoistočne Evrope, koje još nijesu uključene u Mrežu.

Iz Zajednice opština su naveli da je izdavač Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope – NALAS.

Kako su kazali, vodič je dostupan na web sajtu Zajednice opština.

Bonus video: