Počinje adaptacija Spomen doma u Kolašinu

Nakon adaptacije i rešavanja problema hidroizolacije, kako je najavljeno, krenuće se u saniranje unutrašnjosti objekta, a fokus će biti stavljen na veliku kongresnu salu koja već godinama nije u funkciji

7113 pregleda 56 reakcija 18 komentar(a)
Počela adaptacija Spomen doma, Foto: Opština Kolašin
Počela adaptacija Spomen doma, Foto: Opština Kolašin

Prvi dio radova na adaptaciji objekta Spomen doma, jednog od simbola Kolašina, počela je danas, a radove su otvorili predsjednik Opštine Vladimir Martinović, potpredsjednici Vasilije Ivanović i Miodrag Bulatović i predsjednik Skupštine Vasilije Bulatović. Kako je podsjetio Martinović, Spomen dom je objekat od značaja i na lokalnom i na državnom nivou, naročito ako se uzme u obzir da je i spomenik kulture.

"Ovo je veliki dan za sve građane Kolašina. Nažalost, od dana kada je Spomen dom sagrađen nije se imalo sluha za njegovu adaptaciju. Zbog toga su brojne kancelarije u Spomen domu, gdje se nalaze i kancelarije lokalne samouprave i državnog katastra uveliko oronule zbog nemara mnogih koji su bilo dužni da vode računa svih ovih godina", naveo je on.

Nakon adaptacije i rešavanja problema hidroizolacije, kako je najavljeno, krenuće se u saniranje unutrašnjosti objekta, a fokus će biti stavljen na veliku kongresnu salu koja već godinama nije u funkciji.

Objekat je podignut podignut 1976. Godine, , u znak sjećanja na zasjedanja ZAVNO-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja), a građen je po ideji slovenačkog arhitekte Marka Mušiča.

Iz opštine podsjećaju da se “valorizacijom kulturno-istorijskih spomenika, posebno Spomen doma koji je, kao značajno djelo jugoslavenske arhitekture predstavljen i na izložbi “Toward Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” (MOMA, New York, jul 2018. – januar 2019) “otvara nova perspektiva u tom gradu, koji se posljednih godina ubrzano razvija”.

Prije nekoliko godina, Spomen-dom je bio jedan od četiri projekta “poslijeratnog graditeljskog nasljeđa s potencijalnim scenarijom razvoja” koje je Crna Gora predstavila na venecijanskom Bijenalu arhitekture.

Prema izboru platforme Word Monuments Fund, ta zgrada našla se među 30 najatraktivnijih arhitektonskih dostignuća na svijetu.

Bonus video: