Stadion Lugovi sve bliži prodaji: Sjenke kula nad terenom ugašenog kluba

Lokalna vlast uzalud pisala Vladi. Iz resora Marka Kovača poručili da se neće miješati u odluke javnih izvršitelja i pozvali Opštinu da nastavi borbu pred sudom

24775 pregleda 147 reakcija 14 komentar(a)
Djeca na nekadašnjem terenu državnog šampiona, Foto: Vuk Lajović
Djeca na nekadašnjem terenu državnog šampiona, Foto: Vuk Lajović

Stadion Lugovi na ulazu u Budvu sve je bliži prodaji, kako bi se namirili brojni dužnici koje je za sobom ostavio posrnuli Fudbalski klub “Mogren”, a na Opštini je da pred sudom nastavi pravnu bitku kako bi osporila rješenja javnih izvršitelja.

U zakonitost tih rješenja izvršitelja koji su donijeli odluke o prodaji najatraktivnijeg komada zemlje na pjeni od mora, Ministarstvo pravde neće da se miješa.

To su iz vladinog resora jasno poručili Opštini Budva i uputili je da pravnu bitku nastavi pred sudom.

“Ministarstvo pravde nije nadležno da vrši ocjenu zakonitosti odluka javnih izvršitelja kao ni odluka drugih organa, već se isključivo iste mogu osporavati pred nadležnim sudom”, piše u odgovoru Direkcija za pravosudni nadzor Ministarstva pravde u koji su Vijesti imale uvid, a koji je dostavljen Sekretarijatu za zaštitu imovine Opštine Budva.

Taj sekretarijat podnio je ukupno 17 pritužbi Pravosudnoj inspekciji Ministarstva pravde, na rad i rješenja koja su u proteklih pet godina donosili javni izvršitelji, a kojim je tražena prodaja parcele od 2.500 kvadrata na Lugovima, jedino preostaloj imovini ugašenog fudbalskog kluba “Mogren”.

Parcela, čija se vrijednost na tržištu mjeri milionima eura, vlasništvo je Opštine Budva, ali spletom okolnosti ostala je uknjižena na FK “Mogren”, koji je takođe bio u stoodstotnom vlasništvu lokalne uprave.

Iako je na zemlji u katastru izvršena promjena i ne piše da je riječ o svojini nekadašnjeg crnogorskog pravaka u fudbalu, već da je u pitanju korišćenje, nekoliko javnih izvršitelja donijelo je rješenja o izvršenju, odnosno naložilo da se izvrši prodaja kako bi se isplatili povjerioci, koji godinama čekaju u redu.

Prodaja svakako odgovora i onima koji bi se za “male pare” domogli ovako vrijedne lokacije, imajući u vidu da su na parceli ucrtane dvije kule sa stanovima za tržište.

“Nakon svega utvrđenog, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je Opština Budva kao treće lice podnosila prigovore nadležnom osnovnom sudu u Kotoru na odluke javnog izvršitelja, kao i da je Privredni sud odlučivao po prigovorima koje su podnosili izvršni povjerioci protiv odluka javnog izvršitelja o odlaganju, te imajući u vidu nadležnost Ministarstva pravde, nalazimo da u kontrolisanim predmetima izvršenja u dosadašnjim radnjama javnog izvršitelja, nema mjesta za preduzimanje radnji od strane Ministasrtva pravde u okviru svojih zakonom određenih nadležnosti”, piše u dopisu vladinog resora.

Opština je u pritužbi navela da su javni izvršitelji, donoseći rješenje o izvršenju po predlogu povjerilaca, radi naplate novčanih potraživanje prodajom nepokretnosti, parcele od 2.535 kvadrata upisane sa pravom korišćenja na izvršnog dužnika FK “Mogren”, grubo prekršili odredbe Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, Zakona o parničnom postupku i Etički kodeks javnih izvršitelja.

“Izvršni dužnik - FK Mogren je brisan iz registra sportskih organizacija rješenjem od 27. juna 2016. godine Uprave za mlade i sport, protiv čega nije podnijeta žalba niti vođen upravni spor, tako da je rješenje pravosnažno. Danom donošenja rješenja FK Mogren je prestao da postoji i izgubio je stranačku i parničnu sposobnost”, naveo je u dopisu Pravosudnoj inspekciji, u koji su “Vijesti” imale uvid, sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Objasnio je i da su javni izvršitelji sproveli radnje nakon dvije i više godina od kada je FK “Mogren” izgubio stranačku i parničnu sposobnost.

Parcela na koju je usmjereno izvršenje, kako je naveo, po svojoj namjeni je zelena površina - livada prve klase i nalazi se u samom centru grada, odnosno, radi se o površini za rekreaciju, sportskom objektu - gradskom stadionu.

Lazović oprostio 4,5 miliona eura duga

Na osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka Arbitražnog suda Fudbalskog saveza Crne Gore i Osnovnog suda u Cetinju, FK “Mogren” duguje bivšim fudbalerima više od 320.000 eura sa kamatama.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu, navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja koja su sada počela da isplivavaju, nijesu navedena u finansijskom izvještaju, koji je usvojen na posljednjoj skupštini kluba 2016. godine, prije nego je ugašen.

Naime, u avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo.Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

Najveće dugovanje od 4,5 miliona eura bilo je prema Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve činio da bi “Mogren” uspio.

Šarići bili nadohvat Lugova

Stadion Lugovi bio je meta brojnih graditelja i kontroverznih biznismena… Fudbalski klub “Mogren” je prije deceniju i po dobio na poklon od tadašnje DPS - SDP gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo, kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve.

U Dubovici je tada javnosti predstavljen plan izgradnje stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja, što je bila jedna u nizu nerealizovanih megalomanskih ideja.

Ta ideja pala je u vodu nakon što je FK “Mogren” 2009. godine ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih je, prema navodima medija, bio optuženi narkobos Darko Šarić.

FK “Mogren” je s firmom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star CG”, osnovalo novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima.

Nakon burne reakcije javnosti, protesta mještana, kao i dijela simpatizera DPS, koji su optužili svoje partijeske kolege za mutne radnje, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen Opštini. Ipak, parcela od 2.500 kvadrata, spletom okolnosti ostala je i dalje uknjižena na FK Mogren.

Đukanovićeva vlada nije dala prodaju stadiona

Bivše opštinsko rukovodstvo iz redova DPS-a, još u aprilu 2015. godine namjeravalo je da proda zemljišni kompleks na Lugovima, od čega je planirano da inkasiraju najmanje 12 miliona eura. To je, međutim, zaustavila Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

DPS funkcioneri iz Budve već tada su bili predmet istrage Specijalnog državnog tužilaštva - neki od gradonačelnika uhapšeni, neki procesuirani, pa je i odgovor centrale iz Podgorice bio da još jednu aferu neće tolerisati.

Kao razlog odbijanja davanja saglasnosti, Vlada je našla u neriješenim imovinskim odnosima na Lugovima, jer nekoliko mještanskih porodica pokrenulo postupak deksproprijacije 12 hiljada kvadrata zemlje.

Kako zemlja nije bila privedena namjeni, mještani su, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za katastar.

Fudbaleri zaprijetili krivičnim prijavama

Ukoliko predstavnici opštine Budva i dalje budu vršili nezakoniti uticaj na javnog izvršitelja i sprečavali naplatu potraživanja od Fudbalskog kluba “Mogren”, povjerilac Marko Đurović i drugi će protiv njih pokrenuti odgovarajuće krivične postupke.

To je ranije Vijestima kazao advokat Aleksandar Kovačević koji zastupa Đurovića, bivšeg fudbalera koji godinama pokušava da naplati dugovanje od tog posrnulog fudbalskog kluba.

Više od deset povjerilaca, koji potražuju gotovo million eura, traže da se naplata potraživanja izvrši prodajom parcele od 2.500 kvadrata, dijela stadiona Lugovi na ulasku u Budvu, koja je uknjižena na nekadašnjeg prvaka Crne Gore.

Kovačević je Vijestima dostavio i presude Privrednog suda, ali i podgoričkog Osnovnog suda, koje se odnose na prinudne naplate prema fudbalskom klubu.

“Iz navedenih rješenja jasno se vidi da će javni izvršitelj morati pristupiti prodaji katastarskih parcela na kojima je bila planirana izgradnja stadiona za FK Mogren”, istakao je Kovačević.

Bonus video: