Pljevlja: Naknada za djecu neće prije septembra

Vlast u Pljevljima još nije donijela odluku kojom će regulisati pitanje pomoći djeci koja primaju dodatak

6454 pregleda 5 komentar(a)
Već sam formirao radno tijelo koje će da napravi odluku: Dario Vraneš, Foto: Goran Malidžan
Već sam formirao radno tijelo koje će da napravi odluku: Dario Vraneš, Foto: Goran Malidžan

Isplata naknade od 30 eura iz lokalnog budžeta svoj djeci u Pljevljima, koja primaju dječiji dodatak od države, neće početi prije setrembra.

To je “Vijestima” potvrđeno u lokalnoj upravi, koja još nije donijela odluku kojom će regulisati to pitanje.

Iako je nova lokalna vlast u Pljevljima preuzela upravljanje Opštinom krajem aprila, donošenje te odluke kasni, tako da će djeca u Pljevljima, koja s nestrpljenjem očekuju isplatu dodatnih 30 eura, novac dobiti tek za septembar.

Budžetom za ovu godinu za te namjene predviđeno je 410.000 eura, a iz opredijeljenog iznosa može se zaključiti da je dovoljan za isplatu samo četiri dječja dodatka do kraja godine.

Iz iznosa koji je opredijeljen, takođe se može zaključiti da će pravo na ovu vrstu pomoći pljevaljskoj djeci imati oko 3.400 djece.

Opština Pljevlja samo za tu namjenu godišnje će izdvajati oko 1,2 miliona eura.

U lokanoj upravi još ne znaju da li će dječji dodatak moći da isplate početkom setembra za taj mjesec ili će se to uraditi početkom oktobra.

Predsjednik Opštine Dario Vraneš kazao je “Vijestima” da će isplata dodatka početi čim Skupština opštine usvoji odluku kojom će se ta oblast regulisati.

“Ja sam već formirao radno tijelo koje će da napravi odluku i ja ću je odmah poslati skupštini na usvajanje”, rekao je Vraneš.

Sekretarka za kulturu, socijalna i druga pitanja Sanja Đondović nedavno je na sjednici lokalnog parlamenta objasnila da novac koji Opština opredjeljuje djeci neće biti klasični dječji dodatak i da će radna grupa naći model podrške roditeljima i djeci u nekoj drugoj formi.

Vraneš je kazao da je isplata dječjeg dodatka jedna od mjera u cilju poboljšanja nataliteta u Pljevljima i predizborno je obećanje Nove srpske demokratije čiji je član.

Pljevlja su rekorder po negativnom prirodnom priraštaju u Crnoj Gori, a iz godine u godinu podaci Monstata pokazuju da sve više ljudi umire nego što se rađa.

U cilju poboljšanja nataliteta u Pljevljima, Demokratska Crna Gora nedavno je najavila da će predložiti novoj lokalnoj vlasti u Pljevljima, čiji je dio, donošenje odluke o isplati po hiljadu eura svakoj novorođenoj bebi u toj opštini.

Prema trenutno važećoj odluci jednokratna naknada za prvorođeno dijete iznosi 150, za drugorođeno 250, za trećerođeno 400 eura. Za četvrto i svako naredno dijete Opština izdvaja po 500 eura. Blizanci dobijaju jednokratnu naknadu u iznosu od 1.500 eura, a trojke 3.000 eura.

Prošle godine rođeno je 175 beba, što je za 19 više nego 2021. godine.

Ako se izuzme prethodna godina, broj novorođenčadi u Pljevljima iz godine u godinu drastično se smanjuje. Broj rođene djece u porodilištu u posljednjih petnaestak godina je prepolovljen, a tokom 2015. rođene su 194 bebe, odnosno 25 manje nego 2014.

U odnosu na početak sedamdesetih godina prošlog vijeka, broj novorođenčadi smanjio se šest do sedam puta.

Tada se u opštini Pljevlja rađalo od 1.300 do 1.500 beba, a sredinom sedamdesetih i osamdesetih između 800 i 900.

Podaci s posljednjeg popisa govore da u Pljevljima živi nešto više od 30.000 stanovnika, oko 15 odsto manje u odnosu na prethodni popis.

Za posljednje četiri decenije broj stanovnika se smanjio za gotovo 35 odsto, odnosno u Pljevljima živi 16.000 stanovnika manje.

U cilju povećanja nataliteta Opština je prvi put prošle godine izdvojila 20.000 eura za sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje. Od prošle godine Opština Pljevlja subvencionira kamatu na stambene kredite mladim bračnim parovima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, što je još jedna od mjera koje lokalna uprava preduzima u cilju zaustavljanja strmoglavog pada nataliteta i zaustavljanja odseljavanja mladih iz Pljevalja.

Procjene su da u Pljevljima trenutno živi 25 do 26 hiljada stanovnika, što je za oko četiri do pet hiljada manje u odnosu na 2011. kada je održan popis.

410

hiljada eura predviđeno je ovogodišnjim budžetom za isplatu naknade djeci... Iz opredijeljenog iznosa može se zaključiti da je dovoljan za isplatu samo četiri dječja dodatka do kraja godine

Sekretarka za kulturu, socijalna i druga pitanja Sanja Đondović nedavno je na sjednici lokalnog parlamenta objasnila da novac koji Opština opredjeljuje djeci neće biti klasični dječji dodatak i da će radna grupa naći model podrške roditeljima i djeci u nekoj drugoj formi”

Bonus video: