MOD: Crnogorska Vojska pouzdan partner Oružanih snaga Austrije

Rot je kazao da je VCG pouzdan partner OS Austrije i dodao da će pružiti svu neophodnu podršku za dalji razvoj njenih kapaciteta

3126 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Crne Gore (VCG) je pouzdan partner Oružanih snaga (OS) Austrije, ocijenjeno je na sastanku visokih vojnih zvaničnika dvije države.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane (MOD), načelnik Štaba Generalštaba VCG Aleksandar Pantović sastao se sa delegacijom OS Austrije koju je predvodio pukovnik Bernd Rot.

"Sagovornici su razmatrali mogućnosti nastavka saradnje u oblasti razvoja i unapređenja sposobnosti VCG za planinsko ratovanje i operacije pretrage i spašavanja", kaže se u saopštenju.

Pantović je podsjetio da saradnja dvije vojske u tim oblastima traje već 15 godina, kao i da su pripadnici VCG značajno unaprijedili svoje vještine i znanja kroz razmjenu iskustava sa austrijskim kolegama.

On je, kako se navodi, istakao da su specijalisti za spašavanje vitlom iz vazduhoplova, koje su obučavali instruktori OS Austrije, do sada izveli desetine uspješnih akcija, pokazavši time da je Vojska sposobna i spremna da pomogne svojim građanima u svim situacijama.

Rot je kazao da je VCG pouzdan partner OS Austrije i dodao da će pružiti svu neophodnu podršku za dalji razvoj njenih kapaciteta.

"On je podsjetio da je razmjena iskustava u oblasti planinskog ratovanja krunisana početkom ove godine na međunarodnoj vježbi „Common Challenge 23“, koja je održana u Crnoj Gori, kada su učesnici demonstrirali interoperabilost i sposobnost vršenja operacija u izazovnim zimskim uslovima", kaže se u saopštenju.

Bonus video: