Pronašli gliser koji je bura otkinula sa veza u Sutomoru

Testiranje SAR kapaciteta tokom traganja za nestalim plovilom

19936 pregleda 7 komentar(a)
Detalj tokom potrage, Foto: UPSUL
Detalj tokom potrage, Foto: UPSUL

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) danas je iskoristila akciju portage za nestalim plovilom, a koje je moglo predstavljati opasnot za plovidbu na Crnogorskom primorju, da u praksi testira kapacitete i procedure svoje Služba traganja i spasavanja na moru (SAR).

Potraga za gliserom
foto: UPSUL

Naime, u popodnevnim časovima Pomorsko operativni centar UPSUL-a je primio informaciju da se predhodne noći pod uticajem jakog sjevernog vjetra u Sutomorskom zalivu sa veza otkinuo gliser dužine sedam metara, sa unutrašnjim motorom a koji je predstavljao opasnost za ostale učesnike u pomorskom saobraćaju.

"Odmah se pristupilo traganju putem radarskog sistema za gliserom koji se nije kretao sopstvenim pogonom već ga je more nosilo, te ga je stoga bilo teško locirati. Formirana je tzv SECURITE poruka za sve plovne objekte da obrate maksimalnu pažnju i ukoliko uoče izgubljeno plovilo, odmah obavijeste Pomorsko operativni centar. Uz koordinaciju UPSUL sa svim službama Mornaricom Vojske Crne Gore, Sektora granične policije i Lučke kapetanije Bar, došlo se na ideju angažovanja helikoptera FRONTEX-a, koji se uputio iz Barija u Italiji u Crnu Goru kako bi učestvovao u traganju za izgubljenim plovilom", kazao je večeras "Vijestima" zamjenik direktora UPSUL-a, Žarko Lukšić.

Dok se sve ovo dešavalo, u isto vrijeme nekoliko plovnih objekata koji su dolazili ili odlazili iz Crne Gore su kontaktirani od strane Pomorsko operativnog centra da podignu budnost tokom navigacije. To je razultiralo time da je jahta "La-La Land" koja je plovila prema crnogorskoj obali iz pravca Otrantskih vrata, uočila nestali narandžasto-bijeli gliser na nekih devet nautičkih milja južno od Bara. Po dojavi sa jahte, tamo se odmah uputio i helikopter FRONTEX -a i potvrdio da se radi o izgubljenom plovilu za kojim je tragala UPSUL.

Spasilački čamac SAR-1 potom se uputio ka naznačenoj poziciji sa vlasnikom tog plovila, a koji je onda uspio da upali motor glisera, nakon čega je to plovilo zajedno sa SAR-1 čamcem, krenulo nazad ka Baru.

"Ovom prilikom je uspješno testiran SAR sistem u cilju traganja za nestalim plovnim objektom, te upotrebe radarskih sistema, angažovanje plovila u prolazu koja su dužna učestvovati po nalogu pomorskih vlasti u ovakvim i sličnim potragama, te međunarodne pomoći u smislu observacije morske površine iz vazduha", zaklučio je Lukšić izražavajući zadovoljstvo što je nestalo plovilo, iako na njemu nije bilo ljudi, uspješno pronađeno i vraćeno vlasniku.

Bonus video: