Požari u Tivtu pod kontrolom: Probijen još jedan put

“I dalje smo na terenu, razukli smo prige sa vatrogasnim crijevima koliko god smo dalje mogli u šumu i innetzivno natapamo teren, suzbijajući svako intenziviranje požara"
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2017. 13:00h

Tivatski vatrogasci u saradnji sa Komunalnim preduzećem, probili su još jedan novi privremeni prilazni put prema središtu borove šume između Mrčevca i Vrijesa 2, u kojoj još gori požar. Građevinska mašina Komunalnog probila je stazu kojom vatrogasni kamioni mogu i sa sjeveroistočne strane da priđu bliže požarištu koje je i dalje aktivno i gdje se prema riječima komandira SZS Tivat Zorana Barbića, povremeno plamen intenzivira ili smanjuje zavisno od smjera i jačine vjetra.

“I dalje smo na terenu, razukli smo prige sa vatrogasnim crijevima koliko god smo dalje mogli u šumu i innetzivno natapamo teren, suzbijajući svako intenziviranje požara. Trenutno je ovdje petnaestak pripadnika SZS Tivat i DVD Krtoli iz Radovića sa više vozila. Situacija je potpuno pod kontrolom i požar ne ugrožava objekte ili infrastrukturu, ali ostajemo na terenu dok god ga potpuno ne ugasimo.”- kazao je ”Vijestima” Barbić oko 14.30 sati.

Stanje na požarištu u naseljima Mrčevac i Vrijes 2 u Tivtu jutros je bilo pod kontrolom nakon što su vatrogascim imali još jednu besanu noć. Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Tivat Zorana Barbića, jak sjeverni vjetar je tokom noći u nekoliko navrata raspirivao vatru koja i dalje gori u gustoj borovoj i hrastovoj šumi između kuća u dva naselja, ali su je vatrogasci pravovremenim intervencijama odmah suzbijali i nisu dozvoljavali da se vatra proširi.

“Bilo je naporno do te mjere da smo tek jutros došli u situaciju da obavimo smjenu ljudstva i napravimo novi rasoored ekipa. Požarište je psigurano sa svih strana, situacija je pod kontrolom i nijedan kuća nije ugrožena. Nastojaćemo da tako ostane i dalje”, kazao je jutros za “Vijesti” Barbić, dodajući da je na terenu trenutno oko 20 pripadnika SZS Tivat i Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radovića sa više protivpožarnih vozila.

Prema njegovim riječima, danas će se nastaviti probianje puteva kroz šumu kako bi vatrogasi vozilima i crijevima mogli prići što bliže mjestima na kojima gori vatra i natapati teren vodom. Građevnska mašina Komunalnog preduzća Tivat juče je probila takav put sa južne strane požarišta, a danas će nešto slično biti pokušano i na visočijem terenu sa sjeveroistočne strane iz pravca Mrčevca i Krsca. To je, u situaciji kada je juče tokom čitavog dana izostala očekivana pomoć protivpožarnih aviona MUP-a, jedini način da se vatrogasi na neprostupačnom i neporohodnom terenu , pokušaju izboriti sa vatrom koja bi se inače, najefikasnije gasila upravo dejstvom iz vazduha.

Galerija

Bonus video: