Kamioni mogu na Njeguše, autobusima zabranjeno

Predstavnici turističkih agencija koje organizuju izlete s primorja na Cetinje nezadovoljni načinom organizacije saobraćaja na starom putu Trojica - Njeguši, gdje se stvaraju ogromne gužve i zastoji

56282 pregleda 280 reakcija 65 komentar(a)
Česta slika: Zastoj na starom putu za Njeguše, Foto: tripadvisor
Česta slika: Zastoj na starom putu za Njeguše, Foto: tripadvisor

Predstavnici turističkih agencija koje organizuju, među turistima koji posjećuju Crnu Goru, najpopularniju, tzv “Montenegro turu” od primorskih gradova starim putem Kotor - Trojica - Njeguši do Lovćena, odnosno Cetinja, protestovali su zbog problema koji se sve češće dešavaju na desetak kilometara dugoj dionici puta od Trojice do Njeguša.

Ove godine uvedena je sezonska zabrana saobraćaja autobusa tim uskim putem koji ima samo jednu kolovoznu traku, iz pravca Njeguša prema Kotoru, već je dozvoljeno da autobusi sa izletnicima - turistima mogu da saobraćaju samo od Trojice prema Njegušima. Međutim, ta uredba očigledno nije dobro osmišljena, pa se i dalje dešavaju zastoji na tom, za turiste najslikovitijem i najatraktivnijem izletničkom putu u državi, na kojem su čuvenih 25 kanica - serpentina i neki od najljepših vidikovaca na Boku Kotorsku.

Od 15. juna do 15. septembra, kako saopštavaju iz Auto-moto saveza Crne Gore, na snazi je zabrana saobraćaja za “autobuse kategorije M2 i M3 (laki i teški autobusi i tzv. kombi vozila), svakim danom u vremenu od 00 do 24 časa na dionici regionalnog puta R-1 od mjesta Krstac (raskrsnica sa R-25), opština Cetinje do mjesta Trojica (raskrsnica sa M-1), opština Kotor iz smjera Njeguša u smjeru Kotora”.

Usko i za mal vozila
Usko i za mal vozilafoto: tripadvisor

“Autobusima je dozvoljeno da serpentinama voze od Trojice ka Njegušima, dok im je zabranjeno korišćenje puta u suprotnom smjeru. Nažalost, ista ta uredba se ne odnosi na kamione, poneki “zalutali” šleper i nebrojeno puno kampera i stranih rent-a-car vozila koja se pojavljuju na tom putu iz smjera Njeguša, pa problem zastoja i ogromnih gužvi u suštini nije riješen”, kazala je “Vijestima” Danica Kažanegra-Gregović iz budvanske turističke agencije “Gulliver Montenegro”.

Ona je navela da odluku o zabrani saobraćaja autobusa starim putem Kotor - Trojica - Njeguši u smjeru od Njeguša prema Trojici, turističke agencije poštuju i u skladu s njome su promijenile itinerere izleta “Montenegro tura” i sličnih.

“To radimo, iako smatramo da je ovakva odluka nadležnih koji regulišu saobraćaj vrlo diskutabilna, te mislimo da bi se mogla značajno unaprijediti”, kazala je Kažanegra-Grgović.

Ona je navela da takav režim saobraćaja, međutim, nije riješio problem koji se dešava kada se autobusi puni turista koji se penju uz lovćenske strane, na uskom i krivudavom putu, sretnu s kamionima, kamperima ili čak i ponekim šleperom koji se iz suprotnog pravca spušta prema Boki.

Problem se dodatno usložnjava kada se na uskom putu s takvim vozilima treba da mimoiđu autobusi stranih prevoznika koji npr. dovoze izletnike s Dubrovačke rivijere.

Dio Serpentina na putu Trojica - Njeguši
Dio Serpentina na putu Trojica - Njegušifoto: tripadvisor

“Trebalo bi uzeti u obzir i činjenicu da vozači crnogorskih autobuskih kompanija vrlo dobro poznaju ovaj putni pravac i da je mnogo manja vjerovatnoća da će oni napraviti zastoj na putu u odnosu na vozače koji se po prvi put susreću s njim. Posljednjih nedjelja se po društvenim mrežama na krajnje neprimjeren način komentarišu turističke agencije i lokalni autobuski prevoznici, jer se izgleda smatra da autobusi uopšte i ne treba da koriste taj put”, navela je Kažanagra-Gregović u pisanom obraćanju nadležnom ministarstvu, NTO-u, Nacionalnim parkovima, Upravi za saobraćaj i lokalnim turističkim organizacijama Kotora i Cetinja.

Ona je navela da je stari put Kotor - Trojica - Njeguši sam po sebi svojim izgledom, načiom gradnje i ljepotom predjela kroz koji prolazi, izvanredna turistička atrakcija i da se već skoro vijek koristi za organizaciju izletničkih tura od primorja do Cetinja.

“Nadam se da uviđate da je za crnogorsku privredu najznačajnije da se ovaj putni pravac koristi za organizovan izletnički program, jer jedino od ovakvog organizovnog izleta brojni privredni subjekti, a samim tim i država Crna Gora, imaju najviše koristi. Direktnu korist imaju turističke agencije, autobuski prevoznici, restorateri na Njegušima i u Kotoru, Turističke organizacije Kotora i Cetinja, kotorski i cetinjski muzeji i sakralni objekti, Nacionalni park Lovćen i ostali. Nisam sigurna da istu korist država ubira od ostalih učesnika u saobraćaju na ovoj relaciji”, napisala je Kažanegra-Gregović.

Naglasila je da stoji činjenica da su turističke agencije u Crnoj Gori zbog nepostojanja ozbiljnog strukovnog udruženja, “uveliko doprinijele da kao privredni subjekti ne budemo uključeni u konsultacije prije donošenja odluke o putnom pravcu Trojica - Njeguši”, ali da i aktuelna situacija na toj saobraćajnici pokazuje da je to trebalo biti učinjeno prije donošenja aktuelne uredbe, koja osim za autobuse, nije uvela zabranu saobraćaja za ostala gabaritnija vozila iz pravca Njeguša prema primorju, makar tokom ljetnje turističke sezone.

“Nadam se, međutim, da to ne mora ostati praksa i za naredne sezone. Ukoliko smatrate da bi naše angažovanje pri donošenju nekih novih odluka moglo pomoći boljem rješenju od postojećeg, vrlo smo radi da doprinesemo istom. U tom slučaju sam sigurna da biste dobili konstruktivne predloge turističkih agencija s višegodišnjim iskustvom u realizaciji izletničkog programa, a sve u želji da imamo prohodnije puteve, zadovoljnije privrednike i kao najvažnije, oduševljene inostrane turiste čije najljepše upomene i nebrojene predivne fotografije sa serpentina treba da promovišu Crnu Goru na najbolji mogući način”, saopštila je Kažanegra-Gregović.

Autobusima je dozvoljeno da serpentinama voze od Trojice ka Njegušima, dok im je zabranjeno korišćenje puta u suprotnom smjeru. Nažalost, ista ta uredba se ne odnosi na kamione, poneki “zalutali” šleper i nebrojeno puno kampera i stranih rent-a-car vozila koja se pojavljuju na tom putu iz smjera Njeguša, pa problem zastoja i ogromnih gužvi u suštini nije riješen

Bonus video: