Kad se govor mržnje krije iza brige o naciji

Medijski ekspert Duško Vuković smatra da rješenje nije zabrana IN4S-a, već da se regulacija proširi na portale i da se pooštre sankcije. Urednik IN4S-a Gojko Raičević kaže da je “moguće da je naša reakcija bila prenaglašena”, ali ne priznaje da šire govor mržnje. Rektor UCG Vladimir Božović tvrdi da nema nikakvo učešće u radu IN4S-a, da nije finansijer i da osuđuje posljednje tekstove, uvrede i izlive mržnje

49346 pregleda 164 reakcija 72 komentar(a)
Gojko Raičević, Foto: SAVO PRELEVIC
Gojko Raičević, Foto: SAVO PRELEVIC

Rješenje nije u zabranama rada portala, pa ni IN4S, već u tome da se regulacija proširi i na tu vrstu medija, kao i da se pooštre sankcije za objavljivanje onih sadržaja koji su neprihvatljivi sa zakonskog i etičkog stanovišta, smatra medijski analitičar Duško Vuković.

Portal IN4S je nedavno objavio tekst u kom je lider Hrvatske građanske inicijative nazvan “Pavelićevim i Tuđmanovim klepetalom”, a potom je uvredljivo skandiranje u jednom ulcinjskom klubu okarakterisao kao “šiptarsku svinjariju”. Isti naslov je prije nekoliko godina objavio tabloid Informer u svom crnogorskom izdanju.

Vuković je “Vijestima” kazao da je IN4S u prošlogodišnjem istraživanju Media centra označen kao medij u kome je veoma uočljiv uvredljiv i diskriminatoran sadržaj, kao i govor mržnje, ali da nije jedini, i da se posebno ističe portal Aktuelno.

“Tokom analize sadržaja objavljenog od 20. aprila do 20. juna 2022. na portalima tri crnogorske dnevne novine i pomenuta dva portala, evidentirano je 577 medijskih sadržaja (tekstovi i komentari posjetilaca) koji su bili uvredljivi/diskriminatorni s govorom mržnje. Od toga je 224 na portalima ‘Aktuelno’ i IN4S. Na portalu IN4S je problematičnog govora bilo u sedam tekstova, a na portalu ‘Aktuelno’ čak u 32”, kaže Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Luka Zeković

Medijski ekspert u razgovoru za “Vijesti” objašnjava da je problematično to što nezavisni regulator Agencija za elektronske medije nije nadležna za rad portala i dodaje da je medijska sloboda ograničena “jedino njihovim profesionalnim obrazom na kome je koža, izgleda, prilično debela”.

Božović: Nemam apsolutno nikakvo učešće u radu IN4S

Demokratska partija socijalista (DPS) za širenje govora mržnje preko portala IN4S optužila je rektora Univerziteta Crne Gore Vladimira Božovića. Portparol te partije Miloš Nikolić tvrdi da Božović portal IN4S “finansira preko ofšor destinacija”.

Iz DPS-a su naveli i da je Božović nezvanični vlasnik IN4S-a, da administrira stranicu tog portala na društvenoj mreži Facebook, a Nikolić je poručio da će “Crna Gora veoma brzo dobiti ponovo državno odgovornu Vladu koja će se pozabaviti svima onima koji na ovakav način atakuju na najvažnije crnogorske vrijednosti”.

Božović je “Vijestima” kazao da je tačno da je u jednom periodu “svoju političku borbu za promjene u društvu artikulisao, pored ostalih vidova ličnog angažmana, i preko platforme IN4S-a”.

“Ne moram posebno podsjećati koliko je to bila izazovna, tačnije teška borba. Međutim, već godinama, a posebno otkad sam na poziciji rektora UCG, nemam apsolutno nikakvo učešće u radu tog portala. Posljedično, ni bilo kakav uticaj na uređivačku politiku. Porodična i prijateljska veza s njegovim glavnim urednikom ne mijenja tu činjenicu”, navodi Božović.

Božović
Božovićfoto: Luka Zeković

Na pitanje da li je osnivač i finansijer IN4S-a, kaže da “određena nedoumica kad je u pitanju termin “osnivač” vjerovatno potiče iz činjenice da sam među registrovanim licima u osnivačkom aktu nevladine organizije koja nosi isti naziv kao i portal”, a da nije finansijer portala.

“Ako izuzmemo fantazmagorične hiperbolizacije mojih moći i uticaja, jedina činjenica data u saopštenju pomenute partije je da je firma koju pominju osnovana krajem 2017. Nažalost, pomenuta kompanija je imala izuzetno kratak poslovni vijek, otprilike godinu dana, a sve je bilo vezano za osnivanje i rad dnevnog lista “Sloboda”. Prestankom izlaska tog dnevnog lista, prestale su i aktivnosti te kompanije, kad je ugašen i njen poslovni račun. Zato, iako djeluje privlačno za dnevnu političku (zlo)upotrebu, i to po prilično izanđaloj matrici iz 1948, potpuno je neutemeljena optužba da se preko te kompanije finansira bilo šta. Posebno nestvarno djeluje iskaz o kontroli “stotina stranica, botova…”. Vjerujem da bi razumna doza ozbiljnosti bila korisna za sve subjekte na političkoj sceni”, dodao je Božović.

Dnevni list “Sloboda” je izlazio svega nekoliko mjeseci i bio je percipiran kao partijsko glasilo tadašnjeg Demokratskog fronta

Glavni urednik- Feliks Savon

DPS je skrenuo pažnju i na podatak da se kao glavni i odgovorni urednik IN4S-a navodi kubanski bokser Feliks Savon.

Glavni i odgovorni urednik IN4S-a Gojko Raičević “Vijestima” je rekao da je on na toj funkciji od osnivanja portala i da je Felks Savon satirični pseudonim.

Ne slaže se s ocjenama da šire govor mržnje, već smatra da dnevno ukazuju na “taj ukorijenjeni fenomen u javnoj sferi u Crnoj Gori”.

“Istina je da se IN4S ne drži opšteprihvaćenih novinarskih “standarda” i to nas čini atraktivnijim za napade, uglavnom bez ikakvog osnova”, navodi Raičević.

Tvrdi da su brojni novinski natpisi otvoreno iskazivali mržnju prema srpskom narodu, pozivali na linč, traktorijade, “pa potom generalizacije o stanju kulturne i civilizacijske razvijenosti, pa sve do ‘glasne ćutnje’ albanskih političara na klicanje UČK i psovanje srpske majke”.

Raičević (arhiva)
Raičević (arhiva)foto: Savo Prelević

“Podsjetiću da se ovaj događaj desio, maltene po istom obrascu prije par godina i da niko nije reagovao. Moguće je da je naša reakcija bila prenaglašena, ali je ćutanje s druge strane bilo strašnije”, objašnjenje je Raičevića.

Na pitanje “Vijesti” zašto objavljuju nepotpisane tekstove, Raičević kaže da tako čuva saradnike “od neprijatnosti koje bi mogle da njega ili nju snađu od kriminalaca na vlasti”.

Božović je na pitanje “Vijesti” šta misli o današnjem angažmanu IN4S-a kazao da su primjeri dva sporna teksta na kojima se javnost zadržala posljednjih dana bili predmet i njegove kritike.

“Nadam se da će redakcija izvući određene pouke iz toga i potruditi se da svoje djelovanje zadrži u okvirima novinarskih standarda”, zaključio je Božović.

Državni novci na neregistrovanom portalu

Portal IN4S nije registrovan u Crnoj Gori, ali to nije spriječilo državne kompanije CEDIS i EPCG da se reklamiraju na tom mediju.

Na pitanje “Vijesti” zašto nisu registrovani, Raičević kaže da se nada da će se to promijeniti.

“Nevladina organizacija IN4S na čijem sam čelu ima određene projektne aktivnosti, na osnovu kojih se jednom broju angažovanih lica isplaćivao honorar. Vi znate da je i to bio predmet posebne hajke, krivične prijave protiv mene, o navodnoj utaji poreza. Epilog je bio taj da je poreska inspekcija utvrdila da postoji pretplata, a ne manjak uplaćenih poreza. Napominjem da je veliki broj ljudi, saradnika na portalu, radi potpuno volonterski. Oni se nalaze širom regiona, ali i na drugim kontinentima”, ističe Raičević.

Predsjednik Albanske alternative i opštine Tuzi, Nik Đeljošaj je uputio zahtjev izvršnim direktorima CEDIS-a i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Vladimiru Čađenoviću i Nikoli Rovčaninu da prekinu sva sponzorstva tom mediju koji, kako je kazao, promoviše bezbrojne šovinističke i ratnohuškačke poruke i objave.

On je prije nekoliko dana poslao Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) zahtjev za zatvaranje portala IN4S.

Đeljošaj
Đeljošajfoto: Boris Pejović

Pojasnio je da je od Agencije zatraženo da se svim operaterima naredi da u potpunosti blokiraju IN4S, tako da mu se uopšte ne može pristupiti u Crnoj Gori.

Obratili su se, kako je naveo u objavi na Fejsbuku, i toj društvenoj mreži da zatvori stranicu IN4S-a, zbog, kako je rekao, raspirivanja etničke i vjerske mržnje, šovinizma i kontinuiranog vulgarnog targetiranja manjinskih naroda.

Na pitanje “Vijesti” da objasni šta znači poruka da će IN4S razbiti u paramparčad, Đeljošaj nije odgovorio.

S druge strane, poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin stao je u odbranu IN4S.

“Opet se ista klika ostrvljuje na nezavisni portal IN4S. Opet oni koji su glasali za bezakonje i opet oni koji su otimali svetinje kada ih je zajedno sa svima nama koji smo pisali i koji i danas pišemo za njih, branio i odbranio”, napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Dobričanin
Dobričaninfoto: Boris Pejović

Danas je ipak to malo drugačije, poručuje Dobričanin – “danas više nema straha”.

“Danas Raičevića niko ne proganja i ne prebija. Danas živimo u nekoj novoj Crnoj Gori na koju se izgleda neki još uvijek nisu navikli. IN4S će još dugo sijati istinu po poljima nove, demokratske, bolje Crne Gore, a vi ćete gospodo žnjeti plodove svih onih nepočinstava kojima ste nas častili prethodnih 30 godina! Podrška za sve moje prijatelje i novinare portala IN4S!”, napisao je Dobričanin.

Božović: Odgovoran sam samo za ono što lično uradim, napišem ili kažem

Na pitanje “Vijesti” da li osjeća odgovornost za rad IN4S-a, jer aktuelni primjer govora mržnje nije nova praksa u radu tog medija, rektor Vladimir Božović kaže da može da preuzme odgovornost samo za ono što lično uradi.

Božović
Božovićfoto: Luka Zeković

“Jedno od osnovnih načela koje bi trebalo da vrijedi u privatnom, a tako i javnom životu, je odgovornost za izgovorenu ili pisanu riječ. Usklađen s ovim principom, mogu da preuzmem odgovornost samo za ono što lično uradim, napišem ili izgovorim. I ništa van toga, ma koliko bilo atraktivno da mi se “medijskom indukcijom” pripišu kojekakve krivice, ali i neke nadnaravne, gotovo mitološke moći. Naravno, osuđujem svaku uvredu, izlive mržnje prema pojedincima ili narodima. Potreban nam je svima odmjereniji i mnogo pošteniji odnos prema onom za što se nominalno najviše zalažemo - vrijednost međusobnog uvažavanja. Dnevnopolitičke kampanje koje se trenutno vode surovo gaze tu vrijednost, a često to najflagrantnije rade upravo oni koji joj najglasnije staju u zaštitu”, rekao je Božović.

Samo sud može da “gasi”

Goran Đurović iz “Media centra” kaže da se rad IN4S može zabraniti isključivo na osnovu sudske odluke.

“Tužilašvo može po službenoj dužnosti da naloži obustavljanje emitovanja sadrzaja koji se smatra govorom mržnje, ali tek na osnovu odluke suda bi mogao da se zabrani trajno emitovanje nekog sadržaja. Nema u zakonima takve mogućnosti da EKIP “ugasi” neki portal”, objašnjava Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Dodao je da se nada da će novim zakonima, ako se usvoje sadašnji nacrti, biti dati veće nadležnosti Agenciji za elektronske medije kada su portali u pitanju.

“Problem je što je DPS Zakonom o medijima iz jula 2020. namjerno portale isključio iz nadzora AEM-a, pa njih niko ne može da kontroliše osim tužilaštva”, ukazuje Đurović.

Podsjetio je da je Media centar na to ukazivao 2020 priliom donošenja Zakona o medijima, “ali se tadašnja vlast nije brinula jer je kontrolisala većinu medija.”

Bonus video: