Prenosivi ultrazvučni aparat i ginekološka stolica za nikšićki Dom zdravlja

“Ovim smo dopunili ono što je nama bilo neophodno. Nadamo se da ćemo i na ovaj način ženama olakšali momenat da riješe da dođu na preventivni pregled”, kazala je Mijušković

2569 pregleda 39 reakcija 3 komentar(a)
Prenosivi ultrazvučni aparat, Foto: NVO Fors Montenegro
Prenosivi ultrazvučni aparat, Foto: NVO Fors Montenegro

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) FORS Montenegro (Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore) ginekološko odjeljenje u nikšićkom Domu zdravlja dobilo je portabilni (prenosivi) ultrazvučni aparat i ginekološku stolicu, čija je vrijednost oko 16 hiljada eura.

Prema riječima doktorice Tamare Mijušković, rukovoditeljke Službe izabrani doktor za žene, donacija će umnogome olakšati rad osoblju ginekološke ambulante, a pacijentkinjama obezbjediti pristupačniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

“Ovim smo dopunili ono što je nama bilo neophodno. Nadamo se da ćemo i na ovaj način ženama olakšali momenat da riješe da dođu na preventivni pregled”, kazala je Mijušković.

Sa pres konferencije
Sa pres konferencijefoto: NVO Fors Montenegro

Direktorica Doma zdravlja, Vera Bulatović, kazala je da je ginekološka stolica namijenjena za preventivne preglede pretežno osoba sa invaliditetom i sa posebnim potrebama, a pristupačnost će biti mnogo bolja i za osobe koje boluju od multiple skleroze, paraplegije, reumatološkim pacijentima, ali i trudnicama, kao i starijim osobama ženskog pola.

Donirana ginekološka stolica
Donirana ginekološka stolicafoto: NVO Fors Montenegro

“Prenosivi ultrazvučni aparat biće dostupan za razne skrininge i preventivne preglede u okolnim mjestima, Plužinama i Šavniku”, kazala je Bulatović i zahvalila se na donaciji FORS-u, organizaciji sa kojom imaju dugogodišnju uspješnu saradnju.

Prema riječima Veselina Šturanovića, izvršnog direktora FORS Montenegro, nikšićki Dom zdravlja dobiće i ambulantno vozilo za potrebe ginekološkog odjeljenja, dok će tokom narednog mjeseca nikšićka i pljevaljska Opšta bolnica dobiti stacionarni ultrazvuk, a Dom zdravlja u Pljevljima mobilni ultrazvučni aparat.

Donacije su dio prekograničnog projekta „Important – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji” koji FORS Montenegro realizuje u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar.

Cilj projekta, prema riječima Šturanovića, je unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

"Glavne projektne aktivnosti uključuju organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i liječenje karcinoma dojke i grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja“, istakao je Šturanović.

Redovni preventivni pregledi i rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice mogu smanjiti smrtnost žena, kada su pomenute bolesti u pitanju.

„Potrebno je napraviti sistem gdje nema čekanja za pregled, gdje nema čekanja za uput, beskonačnih čekanja rezultata nalaza. Ako to otklonimo bićemo na pravom putu da smanjimo i iskorjenimo makar ove dvije teške bolesti od kojih veliki broj žena oboli“, istakao je Šturanović.

Projekat „Important“, čija realizacija je počela 1. decembra 2021. i koji traje dvije godine, sprovodi se u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori i Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji.

Projekat finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ukupna vrijednost projekta je oko 350 hiljada eura, od čega EU finansira skoro 250 hiljada.. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi nešto više od 227 hiljada, od čega je doprinos EU 144 hiljade eura.

Bonus video: