Izmišljeni požar i uvrede završili kod tužioca

Podgoričkoj Službi zaštite i spašavanja samo u jednoj noći sa istog broja upućeno 39 poziva. Zbog uznemiravanja i lažne dojave da gori kuća podnijeli prijavu, suspendovan dispečer koji je vrijeđao pozivaoca

35849 pregleda 91 reakcija 19 komentar(a)
Služba zaštite, uz požare, pomaže i u slučaju poplava, saobraćajnih nesreća... (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Služba zaštite, uz požare, pomaže i u slučaju poplava, saobraćajnih nesreća... (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Zbog uznemiravanja i lažne dojave o požaru u naselju Siti kvart u Podgorici, po prijavi podgoričke Službe zaštite i spašavanja, Osnovno državno tužilaštvo (ODT) formiralo je predmet. Kako su rekli “Vijestima”, predmet je formiran i po naknadnoj prijavi te Službe u vezi sa ponašanjem dežurnog dispečera, koji je osobu koja je pozivala, vrijeđao na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Službi zaštite i spašavanja Podgorica u noći između 17. i 18. aprila i 5. i 6. maja upućeno je više lažnih dojava da gori kuća u Siti kvartu. U drugom slučaju, prema informacijama “Vijesti”, dežurni dispečer je, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, vrijeđao lice koje je uputilo pozive.

Protiv zaposlenog je, kako je saopšteno redakciji, pokrenut disciplinski postupak i on je suspendovan do njegovog okončanja.

Uz krivične prijave koje je podnio protiv N. N. osobe koja Službi zaštite uputila lažne dojave o požaru, komandir Goran Janković je od Vrhovnog tužilaštva tražio da utvrdi i da li, zbog vrijeđanja pozivaoca, postoje elementi za krivično gonjenje i dispečera koji je je dežurao te noći.

VDT je predmet dostavilo Osnovnom tužilaštvu.

“Obavještavam da je u ODT u Podgorici formiran predmet po navedenoj krivičnoj prijavi koju je dostavilo Vrhovno državno tužilaštvo. Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, navodi u odgovoru “Vijestima” rukovodilac Duško Milanović u odnosu na prijavu koju je Janković podnio u vezi sa ponašanjem zaposlenog u Službi zaštite.

U fazi izviđaja je i predmet u vezi sa lažnim dojavama: “U ODT u Podgorici formiran je predmet po prijavi Službe zaštite... podnijetoj 9. maja 2023, u kojoj je prijavljeno da je u noći između 17. i 18. aprila Služba dobila poziv u kojem je nepoznato lice prijavilo da gori kuća u Siti kvartu”.

To je i jedina prijava koju je u ovoj godini, zbog uznemiravanja i lažnih dojava, Služba zaštite podnijela protiv N.N. lica.

“Radilo se o ogromnom broju poziva sa istog broja, u istoj noći - 39 poziva. Navedeni događaj je prijavljen Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu, i to je i dalje predmet njihovog djelovanja”, rekli su “Vijestima”.

Kako su kazali, dežurni dispečer pozive je dobio između 5. i 6. maja, ali su o ponašanju zaposlenog u Službi zaštite informisani tek krajem juna. Prema nezvaničnim saznanjima redakcije, informaciju o tome Službi je dostavio građanin, navodeći da razumije da je njegov prijatelj lažnim prijavama uznemiravao njihove kolege, ali i da je “izvrijeđan na najstrašniji i najgnusniji način”.

“Napominjem da je te sporne noći 5/6. maja više puta pozivao, ali da ga je vaš ‘službenik’ izvrijeđao na nacionalnoj i vjerskoj osnovi... Zar je moguće da takav službenik radi u tako humanoj službi... Napominjem da se radi o licu s posebnim potrebama, kao i da je u teškoj životnoj situaciji...”, naveo je, pored ostalog, građanin u pritužbi na rad dežurnog dispečera.

Iz Službe zaštite u odgovoru “Vijestima” potvrdili su da su 28. juna putem elektronske pošte upoznati sa navodima da je u razgovoru između prijavitelja i dežurnog dispečera došlo do vrijeđanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi i do prijetnji.

“Shodno tome da se svaki poziv prema broju 123 snima na osnovu ovlašćenja, preslušani su pozivi sa navedenog broja, i time potvrdili navode pošiljaoca i-mejla. Postupajući po službenoj dužnosti, prema dežurnom dispečeru pokrenut je disciplinski postupak, a isti je udaljen sa posla do okončanja postupka. Takođe, po službenoj dužnosti upućeno je obavještenje VDT-u, 3. 7. 2023. godine, kako bi utvrdili da li ima elemenata za krivično gonjenje. Dana 12. jula obaviješteni smo da je predmet proslijeđen ODT-u na dalje postupanje”, rekli su “Vijestima” iz podgoričke Službe zaštite.

Prema dijelu transkripta razgovora, dežurni dispečer je pozivaocu u jednom od razgovora rekao “opet zoveš, tako si prskao, a što ti je druže”, nakon čega mu je uputio psovku.

U druga dva razgovora, prema istim podacima, dispečer i pozivalac, razmijenili su prozivke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, uz riječi “četniku” i psovke na taj račun i psovanje “majke turske”.

Posao Službe zaštite, uz gašenje požara i spašavanje prilikom požara je i pružanje pomoći ugroženom i nastradalom stanovništvu, spašavanje iz ruševina, klizišta i sniježnih lavina, poplava, saobraćajnih nesreća, spašavanje u planinama i kanjonima...

Uz 123, broj Službe zaštite i spašavanja, u Crnoj Gori dostupan je i 112, jedinstveni evropski broj za pozive u hitnim slučajevima. Na taj može se uputiti i SMS poruka sa pozivom za pomoć.

Lažima na noge dignu i vatrogasce i hitnu, policiju...

Lažne prijave otežavaju rad Službe zaštite, pogotovo tokom ljeta, u vrijeme požarne sezone.

“Naravno da lažne prijave komplikuju posao Službe, učestale su, posebno kada su u pitanju stambeni objekti, kada se osim naše Službe alarmiraju i CEDIS, Uprava policije, Hitna medicinska pomoć i druge službe od vitalnog značaja. Posebno nam lažne prijave otežavaju rad kada je u pitanju ljetnja požarna sezona, kada imamo povećan broj intervencija, kako iz domena požara, tako i zbog drugih vrsta intervencija”, rekli su “Vijestima”.

Bonus video: