Nikšićanke i Rožajke učile o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja

"Ovo je izvrsna prilika da se žene ojačaju u ekonomskom smislu i da same vode svoj mali biznis koji uvijek može prerasti u nešto šire, a rekla bih da takva ideja i volja kod žena učesnica obuke zaista postoji", kazala je jedna od učesnica

3301 pregleda 31 reakcija 2 komentar(a)
Sa obuke u Nikšiću, Foto: NVO Impuls
Sa obuke u Nikšiću, Foto: NVO Impuls

Obuku o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja uspješno je savladalo 20 žena iz Nikšića i Rožaja, a sada im predstoji jednomjesečna podrška mentora i studijske posjete preduzetnicima u pomenutim opštinama koji se bave preradom ljekovitog bilja.

Obuka je organizovana u sklopu projekta „Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori – EKOS", koji finansira Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, a realizuje Zavod „Krog“ iz Slovenije u partnerstvu sa nevladinim organizacijama „Impuls“ iz Nikšića i „IKRE“ iz Rožaja.

Sa obuke u Nikšiću
Sa obuke u Nikšićufoto: NVO Impuls

"Ovo je izvrsna prilika da se žene ojačaju u ekonomskom smislu i da same vode svoj mali biznis koji uvijek može prerasti u nešto šire, a rekla bih da takva ideja i volja kod žena učesnica obuke zaista postoji", kazala je jedna od učesnica.

Prema riječima direktorice NVO "IKRE" Velide Hodžić učesnice u projektu su jako motivisane da nadograde znanja o ljekovitom i aromatičnom bilju.

„Tokom pet intenzivnih obuka odabrane žene su stekle znanja i praktične vještine za osnaživanje u sektoru poljoprivrede i obučene su za proizvodnju i prodaju ljekovitog i aromatičnog bilja“, saopštila je Violeta Mrkić iz NVO „Impuls“.

Prema njenim riječima, obuka je omogućila ženama da usvoje održive poljoprivredne prakse koje imaju pozitivan uticaj na biodiverzitet i životnu sredinu, da razviju profitabilno i održivo poslovanje, čime će unaprijediti ekonomski status i osigurati stabilnost za sebe i svoje porodice.

Projekat „Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori – EKOS" traje do oktobra 2025. godine.

Bonus video: