Sklonište za napuštene kućne ljubimce u subotu otvoreno za posjete u još jednom terminu

Sklonište trenutno raspolaže sa 164 boksa, a u njemu su zbrinuta 142 psa

6094 pregleda 9 komentar(a)
Sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce, Foto: Glavni grad Podgorica
Sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce, Foto: Glavni grad Podgorica

Sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce ove subote biće otvoreno od 10 do 12 časova za udomljavanje i od 17 do 19 časova za posjete, saopšteno je iz Glavnog grada.

Iz Glavnog grada su kazali da se svake treće sedmice u avgustu obilježava Dan napuštenih životinja i tim povodom posjetili na problem napuštenih životinja kojem se, kako kažu, mora odgovorno pristupati.

"Sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce nalazi se na Vrelima ribničkim, a o njegovom funkcionisanju brine gradsko preduzeće "Čistoća", piše u saopštenju.

Kako se navodi, svakog četvrtka od 15 do 18 časova sklonište je otvoreno za udomljavanje.

Zapošljeni u Glavnom gradu će, kako su kazali, u susret obilježavanju ovog datuma, donirati simbolična sredstva.

"Ekipe su svakodnevno intenzivno angažovane na terenu i sklanjaju pse lutalice sa javnih površina, kako po prijavama građana tako i shodno terenskim zapažanjima", dodali su.

Prema njihovim riječima, sklonište trenutno raspolaže sa 164 boksa, a u njemu su zbrinuta 142 psa.

"Od početka godine u Skloništu je zbrinuto 280 pasa lutalica sa prostora grada, dok su 42 udomljena. Od sredine 2022. godine otvoren je i Pansion za vlasničke pse koji raspolaže sa 5 bokseva otvorenog i zatvorenog tipa, a tu je i manji park u kojem posjetioci mogu provoditi vrijeme sa psima", kazali su iz Glavnog grada.

Naglasili su da je Sklonište prostor za privremeni smještaj pasa, te da nije predviđeno za trajno zbrinjavanje pasa lutalica.

"Shodno primjeni principa "uhvati, steriliši, pusti", koji ima za cilj smanjenje broja pasa lutalica, nakon sprovedenog medicinskog tretmana i propisanog roka koji moraju provesti u Skloništu, psi se vraćaju na javne površine ili bivaju udomljeni, a nadležni veterinar vrši i čipovanje svakog psa prije napuštanja Skloništa", objasnili su.

Napomenuli da je nedavno na sjednici Skupštine Glavnog grada usvojena Odluka o ustupanju zemljišta Agenciji za zaštitu životne srednice za izgradnju Prihvatilišta za zbrinjavanje divljih životinja

"Time će se obezbijediti humaniji odnos prema napuštenim životinjama koje su godinama bile prepuštene ulici", zaključili su.

Bonus video: