Kolašin dobija gradskog arhitektu

Te poslove na teritoriji opštine do sada je obavljao glavni arhitekta iz Podgorice

3085 pregleda 67 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Draga Šćepanović
Foto: Draga Šćepanović

U službi predsjednika Opštine Kolašin od sada će raditi i Glavni gradski arhitekta, predviđeno je Izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

U kolašinskoj lokalnoj upravi do sada nije bilo glavnog gradskog arhitekte, a te poslove obavljao je glavni gradski arhitekta iz Podgorice. To je bilo regulisano ugovorom, koji su prije četiri godine potpisali bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i tadašnji predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović.

Poslovi glavnog kolašinskog arhitekte biće, između ostalog, davanje saglasnosti na idejno rješenje zgrada, trga i ostalih javnih prostora u naseljima. Provjeravaće usaglašenost idejnog rješenja s urbanističkim projektom i davati saglasnost na spoljni izgled privremenih objekata.

U opisu radnog mjesta glavnog arhitekte su i sprovođenje državnih smjernica razvoja arhitekture u odnosu na zaštitu autentičnosti prostora i identiteta naselja. Takođe, i obezbjeđenja kvaliteta arhitektonskih rješenja i unapređenja vizuelnog kvaliteta objekata.

Glavni gradski arhitekta trebalo bi i da izrađuje projektni zadatak za urbanistički projekat i donosi rješenja o usklađenosti objekata sa smjernicama za usklađivanje spoljnjeg izgleda objekata iz planskog dokumenta.

Odlučivaće i o saglasnosti na idejna rješenja, po zahtjevu investitora. saglasnosti glavnom državnom arhitekti, u skladu sa zakonom.

Uslovi za to radno mjesto, kako je precizirano pravilnikom, između ostalog su i 10 godina radnog iskustva u oblasti urbanizma i arhitektonske prakse.

Bonus video: